Gotovo dva mjeseca virus COVID-19 zaustavio je naše živote. Neke više, a neke manje zatvorio unutar četiri zida i smanjio naša kretanja. Iako nismo svi prije korona virusa bili sportski tipovi i nismo se svi bavili tjelovježbom (iako bismo trebali u skladu s vlastitim fizičkim mogućnostima) šok koje je naše tijelo doživjelo „naglim kočenjem“ ne smijemo zanemariti sada kada polako izlazimo iz ograničenja (mjere popuštaju) i vraćamo se aktivnijem životu.

Previše vremena smo proveli sjedeći za laptopom, gledajući filmove s kauča – sve to doprinijelo je lošem stanju naše fascije, a koja dalje može prouzrokovati druga loša i bolna stanja. Neki od nas mogu osjećati bol već sada u vratu, nogama, leđima, ramenima; dok se kod drugih ta bol može javiti naknadno ili se očitovati kroz konstantan umor i loša raspoloženja.

Upravo zato pomoći ćemo vam da razumijete fasciju, saznate kako možete pomoći da bi bila zdrava i koji su najbolji načini da svoje tijelo postepeno vraćate u rutinu u kojoj je bilo prije korona virusa. Fascija je vezivno tkivo koje je utkano oko svakog mišića, kostiju, živaca, arterija i vena u našim tijelima, kao i svih naših unutarnjih organa, uključujući srce, pluća, mozak… Fascija je svojevrsna mreža koja nas doslovno drži zajedno.

Matutinović02-slowage365

Što se tijekom mirovanja događa s fascijom?

Kada je fascija slabo pokretna, dolazi do kemijskih i strukturalnih promjena i fascija zadeblja. Posljedično dolazi do slabije sinhronizacije rada mišića, brzog zamora i pojave bolova u mišićima i zglobovima.
Ono što je važno znati je da je možemo oštetiti i fizičkim i mentalnim utjecajem, a posljednja dva mjeseca uglavnom smo doprinijeli njenom lošem, a ne dobrom stanju. Što će velika većina nas napraviti nakon popuštanja mjera? Krenuti s naglim vježbanjem ili odlascima na kozmetičku masažu. Koliko je to mudro?

Vaše tijelo (fascija) ne trpi naglo i brzo. Naše su fascije trenutno promijenjene i sve što se krene raditi naglo, a bez prethodne terapije i dovođenja u zdravo stanje, može dovesti do snažne boli. Svaki put kada vas zabole „mišići“, vas ne boli mišić već vaša fascija kojoj ste priuštili određeni stres. Vježbanje ili bilo koja
dulja fizička aktivnost trenutno vam može proizvesti puno više dugotrajne štete nego koristi.

Za početak pregledajte stanje vaše fascije i dovedite ju u normalno i zdravo stanje. Tehnike fascijalne akupunkture i manualna terapija vraća normalni tonus u naše mišiće i ligamente. Manualna terapija dovest će vas do zdrave fascije, stanja iz kojeg ćete moći dalje, bez straha od ozljede planirati vaše buduće fizičke aktivnosti i stigurni uživati u njima.

 

Tekst: dr. med. Jadran Matutinović, Prevent Split
Foto: Pixabay