Ako vam je menstrualno krvarenje u posljednje vrijeme toliko obilno da se bojite da ćete iskrvariti, trbuh vam je na pritisak izuzetno osjetljiv, a grčevi gori nego ikada, vrlo je moguće da imate miome na maternici. Kako miomi ne bi bili nepoznanica u vašem životu, doznajte što ih uzrokuje, kako se manifestiraju i liječe

Ove dobroćudne tvorbe javljaju se kod više od polovice žena tijekom zrele dobi. Miomi su građeni od glatkog mišićnog i vezivnog tkiva, a izazivaju obilna i nepravilna krvarenja, bolne menstruacije, nadimanje i druge tegobe. Budući da je njihov rast vezan za estrogen i progesteron, javljaju se u kasnijoj reproduktivnoj dobi, najčešće između 35. i 55. godine života, a obično se povlače nakon ulaska u menopauzu kada razina ovih spolnih hormona pada.

Čimbenici koji pridonose nastanku mioma mogu biti:

 • genetska sklonost
 • prekomjerna težina
 • visoki krvni tlak
 • izloženost ftalatima (upotrebljavaju se u kozmetici i plastičnoj ambalaži)
 • policistični jajnici i druga stanja koja dovode do produženog djelovanja estrogena
 • prehrana u kojoj prevladavaju crveno meso i alkohol, pogotovo pivo.

Estrogen nije taj koji izravno dovodi do rasta mioma, već progesteron čije receptore pobuđuje estrogen. Zanimljivo, pušenje nije jedan od krivaca za nastanak mioma. Štoviše, pušenje snižava razinu estrogena u tijelu, što, naravno, nije opravdanje da nastavite pušiti. Imajte na umu, zdravim životnim stilom možemo usporiti rast mioma i smanjiti tegobe koje oni izazivaju. A tegobe mogu zaista jako remetiti kvalitetu života.

Najčešće smetnje koje se javljaju su:

 • vrlo obilno krvarenje tijekom menstruacije
 • dugotrajnije menstruacije
 • krvarenja između ciklusa
 • osjećaj nadutosti
 • bolnost na dodir
 • učestalo mokrenje
 • opstipacija
 • anemija.

Ove su tegobe izražene u drugoj polovici ciklusa, kada se povećava koncentracija estrogena u tijelu, što izaziva povećanje mioma. Primijetite li neku od ovih nepravilnosti, odmah otiđite na ginekološki pregled. Točan položaj i veličina mioma utvrđuje se transvaginalnim i 3D ultrazvukom. Liječenje se provodi ovisno o njihovom položaju i o smetnjama koje uzrokuju te o želji da se očuvaju maternica i plodnost.

miomi02-slowage365

Miomi i medikamentno liječenje

Terapijske mogućnosti liječenja mioma su različite, a prilikom odabira liječenja nastoji se izabrati najučinkovitiji, a ujedno i najpoštedniji način koji će ženi pomoći u svladavanju tegoba do menopauze, kada bi se miomi zbog prestanka djelovanja ženskih spolnih hormona trebali postupno smanjiti. Na maternicu se više ne gleda samo kao na organ u kontekstu rađanja, ona je i dio ženinog spolnog identiteta, i zato se liječenjem nastoje ublažiti tegobe sve do nastupanja menopauze, kada se zbog smanjivanja mioma stišavaju i simptomi.

Ponekad su miomi asimptomatski i otkriju se tek tijekom redovnog ginekološkog pregleda. Ako izostaju veće tegobe, miome nije potrebno posebno liječiti. Oni se samo prate redovitim ultrazvučnim pregledima i drže pod nadzorom. Kada su tegobe jače izražene, pristupa se suzbijanju simptoma te smanjenju ili uklanjanju mioma. Pojačano krvarenje tijekom menstruacije jedan je od najčešćih simptoma, a može biti toliko obilno da remeti ženino normalno funkcioniranje i posljedično dovodi do manjka željeza pa je poželjno kontrolirati krvnu sliku i uzimati nadomjestak željeza.

 

miomi01-slowage365

Pojedinim lijekovima koji suzbijaju djelovanje estrogena i progesterona možemo regulirati obilno menstrualno krvarenje, smanjiti miome i ukloniti osjećaj pritiska u trbuhu i zdjelici, no ne podnose ih jednako dobro sve žene, a neki od njih uzrokuju ozbiljne nuspojave. Primjerice, liječenje selektivnim modulatorima progesteronskih receptora smanjuje veličinu mioma, ali zbog niza nuspojava, kao što su valovi vrućine, moguća oštećenja jetre i osteoporoza, provodi se uz ograničenje od 6 mjeseci.
Nakon toga se miomi obično vraćaju na staru veličinu, uzrokujući i dalje uobičajene smetnje. Zato se ovakvom liječenju pristupa samo kada želimo smanjiti miome i ublažiti simptome prije operativnog zahvata.

 

Kirurško liječenje

Kirurško uklanjanje maternice (histerektomija) je najradikalnija metoda liječenja koja se primjenjuje u liječenju mioma. Pribjegava joj se samo u krajnjem slučaju i jedina jamči da se miomi neće vratiti. Uglavnom se nastoji izbjeći i u liječenju upotrijebiti poštednije kirurške pristupe ili medikamentozno liječenje. Uklanjanjem maternice ne samo da gubimo važan organ, dovodimo ženino tijelo u preuranjenu menopauzu i lišavamo je spolnog organa, već se remeti i položaj ostalih organa u zdjelici
što dovodi do dodatnih komplikacija kao što su priraslice i opstipacija. Ovaj zahvat koristi se samo u slučaju kada drugi načini liječenja ne djeluju, kada miomi pritišću druge organe i kada su simptomi neizdrživi.

Ovisno o smještaju, miomi mogu stvarati različite tipove tegoba. Submukozni miomi izbočeni su prema materničnoj šupljini. Ove je miome moguće ukloniti histeroskopskom miomektomijom, što znači da se odstranjuju posebnim instrumentom koji se uvodi kroz vrat maternice. Zahvat se provodi uz anesteziju, ali u novije vrijeme, napretkom tehnologije, moguće je provesti ga i bez anestezije uz nisku razinu neugode i puno brži oporavak. Intramuralni miomi razvijaju se u mišićju maternice, a mogu rasti prema unutrašnjosti maternice ili prema van. Subserozni miomi, koji rastu prema van, mogu izazivati smetnje pritiskom na druge organe. Uklanjaju se laparoskopskim zahvatom kroz trbušnu stijenku. Ova metoda terapijska je mogućnost za žene koje planiraju zatrudnjeti ili izbjeći uklanjanje cijele maternice.

Postoje i neki radiološke metode liječenja. Embolizacija arterija maternice je postupak kojim se sprečava dotok krvi u miom uzrokujući njegovo odumiranje. Jedan od suvremenijih načina liječenja je terapija fokusiranim ultrazvučnim zrakama vođenim magnetskom rezonancom. Toplina ultrazvučnih valova dovodi se u samo tkivo mioma koje se na taj način uništava. Ovo je još mlada metoda i nisu poznate sve nuspojave, a usto je i skupa. Cervikalni miomi nastaju na cerviksu, rijetki su i obično ne stvaraju simptome.

Miomi i trudnoća

Međutim, kako miomi nerijetko mogu utjecati na plodnost i na održavanje trudnoće, ne treba zanemariti komplikacije do kojih miomi mogu dovesti. Kako tijekom trudnoće rastu koncentracije estrogena i progesterona, očekivalo bi se da bi miomi mogli narasti. To se, doduše, događa samo kod 20 do 30 posto žena. Pritom, povećanje mioma nije veliko, ali ovisno o njihovom položaju mogu stvoriti komplikacije tijekom prvog tromjesečja trudnoće, pa čak dovesti i do spontanog pobačaja. Ovo stanje može dovesti do produljenog i kompliciranog poroda ili niže porođajne težine djeteta.

 

miomi 04-slowage365

Nestaju li u postmenopauzi?

Budući da se u postmenopauzi smanjuje izlučivanje ženskih spolnih hormona, za očekivati je da će se rast mioma zaustaviti i da će se postupno smanjiti. Miomi atrofiraju ili potpuno nestaju, no to se ne događa odmah, već je potrebno neko vrijeme da se to dogodi, što ženu jedno značajno vrijeme ostavlja sa simptomima.

Zdrave životne navike kao prirodno rješenje?

Postoje i prirodni načini snižavanja razine estrogena u tijelu, ali, nažalost, ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza da su dovoljno učinkoviti ako su problemi već nastali. Zdrave životne navike mogu vam pomoći u smanjenju rizika nastanka mioma, ali i usporavanju rasta već postojećih. To znači da morate biti fizički aktivni i pridržavati se prehrane koja neće podizati razinu estrogena. Dakle, morate izbjegavati crveno meso, suhomesnate proizvode, jednostavne ugljikohidrate, procesiranu hranu, te prakticirati prehranu bogatu sirovim povrćem i voćem i plavom ribom. Ovakva prehrana pomaže razgradnji fibrina, proteina od kojih se sastoji tkivo mioma. Fermentirani proizvodi od soje (sojino mlijeko, miso, tamari, tempeh i tofu) bogati su izoflavonima koji mogu blokirati aktivnost spolnih hormona. U svakom slučaju, koristit će vam. Valja probati!

 

Imate li problema s prestankom mjesečnice, provjerite što još može biti razlog.

 

Tekst: Sunčica Pavlić
Foto: Pixels, Pixabay