Mineralni puder već dugo je hvaljen od strane šminkera, ali i skincare stručnjaka, a nerijetko se predstavlja i kao zdrava alternativa običnog pudera. Posebno je dobar i hvaljen sada, u vrijeme pandemije i u vrijeme kada moramo konstantno koristiti maske. Kada se priča o cjelovitoj brzi za kožu koja uključuje i izbor šminke, nameće se kao savršena zamjena teškim puderima.

Ipak, može li ova vrsta proizvoda u potpunosti zamijeniti naše omiljene klasične pudere? Glavnu edukatoricu DermaCare Centra Sabina Šarić Novak pitali smo sve što nas (a vjerujemo i vas) zanima o mineralnom puderu.

Što je mineralni puder?

Bitno je definirati što je to točno mineralni puder. Jednostavno rečeno, to je puder na bazi minerala poput željeza, cinka i titanija. U sastavu ih prepoznajemo kao Oni bi trebali biti neutralni i nježni prema koži, a prekrivanje koje ovi puderi daju lagano je i uz to pruža i određenu dozu SPF zaštite. Zbog svega navedenog, savršeni su za svakodnevno nanošenje.

Kome je namijenjen mineralni puder?

Mineralni puder nije svima zanimljiva opcija, većinom zbog neznanja. Veliki broj žena, kada jednom isproba ovaj puder tvrdi da je to jedini „dobar“ puder i ostaju vjerne mineralnim puderima. Njegove obožavateljice vole prirodno pokrivanje i izgled koji nije težak, a upravo mineralni puder je na glasu kao proizvod savršen za problematičnu i osjetljivu kožu. Za razliku od klasičnih pudera, on bi trebao smanjiti kožne iritacije i začepljene pore jer ne sadržava sastojke poput ulja, silikona, parfema, konzervansa i sličnih potencijalno nepoželjnih sastojaka.

Kada pričamo o moći prikrivanja ovog pudera, to zapravo ovisi o nama. On je od blage do visoke pokrivenosti (ovisi o nama i o sloju koji ćemo nanijeti jer je poanta ovih pudera da se nanose u slojevima).

Za kožu koja ima problema s aknama mineralni puder često se preporučuje kao jedan od glavnih oblika šminke koji je dovoljno nježan i siguran za uporabu bez poticanja iritacija.

Kako se nanosi?

Ako ste zaključili da je ova vrsta proizvoda za vas, onda vam svladavanje nanošenja ne bi trebao biti problem. S ovom vrstom proizvoda neće vam biti potrebno puno talenta za šminkanje, nećete ga morati pomno i precizno nanositi magičnom kombinacijom četkica i spužvica poput tekućeg pudera s punim prekrivanjem.

 

Za dobro nanošenje mineralnog pudera najvažnija je priprema. Oni sami ne sadrže puno sastojaka osim čistih minerala koji koži neće pružiti hidrataciju i njegu, stoga je bitno kožu zasititi preferiranim tonicima, serumima i kremama ili nekim drugim dobro hidrirajućim proizvodima. Također, ako vaš mineralni puder ne nudi određenu vrijednost SPF zaštite, nemojte se oslanjati na njega za tu svrhu, već uključite zaštitu u svoju pripremni korak.

 

 

Nakon što je koža hidratizirana potrebno je dati joj dovoljno vremena da sve upije, dok ne prestane biti mokra na dodir. Na tako pripremljenu kožu prah mineralnog pudera nanosi se ujednačeno po cijelom licu, idealno bi bilo alatom poput handi kist. Pokrete kojim ga nanosite sami birate. Osobno preferiram kružne jer s njima dobijem najbrže i najujednačenije rezultate.

 

Moglo bi vas zanimati: Probiotici: dobre bakterije koje su potrebne vašoj koži

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: DermaCenter, Pinterest