Godine nose svoje i to se možda najbolje vidi ulaskom u peto desetljeće. Baš kad mislimo da poznajemo svoj organizam, naš metabolizam se mijenja i uvodi neku drugu ‘politiku’.

Sa starenjem usporava se metabolizam i to je sasvim prirodan proces, no nosi sa sobom svoje zakonitosti zbog čega je u 40-ima puno teže skinuti višak kilograma i održati željenu težinu, nego što je to bio slučaj u 20-ima i 30-ima. Više se ne možemo osloniti na to da ćemo do ljeta u svega mjesec ili dva dovesti figuru do savršenstva, ali ne treba na to gledati negativno. Gubitak od pola kilograma na tjedan u 40-ima i kasnije (naravno ako nastojiš smršavjeti), sasvim je dobar rezultat, kaže nutricionistkinja i dijetetičarka dr. Khandee Ahnaimugan za Huffpost, koja se specijalizirala za rad sa ženama u ovoj dobnoj skupini. Naime, sada je vrijeme da djelujemo dugoročno, a ne kao što smo dosad, bezbroj puta, pribjegavale brzim, instant rješenjima. Dugoročne zdrave navike prije svega se odnose na prehranu, rekreaciju i san.

Kako jesti u 40-ima?

Ne treba uvoditi drastične promjene. Možda se tijelo mijenja, ali naša psiha i dalje je ista i ne podnosi dobro prevelike pritiske i moranja. Ovdje je riječ o jednostavnoj psihologiji, ničem drugom. Stoga, postepeno treba prilagoditi prehranu godinama. Dijetetičarka Ahnaimugan savjetuje za prvi korak izbacit iz prehrane nepotrebnu hranu. S obzirom na to da se metabolizam usporio, a time i sposobnost da organizam sagori kalorije, tijelu treba manje energije, odnosno manje jela.
Pojedemo li s tanjura 2/3 hrane i osjećamo se sitima, ostatak treba ostaviti, a ne na silu ili iz pristojnosti utrpati u sebe. S vremenom bismo si trebali smanjiti porcije na spomenutu količinu, a dobar je trik uzeti manji tanjur.

 

Također, treba prestati nepotrebno jesti. Primjerice, ako nam na stolu stoji čokoladica, više nemamo luksuz pojesti je iz dosade ili eto samo zato što nam se jelo nešto slatko.

Kad iz prehrane eliminiramo nepotrebnu hranu osjećat ćemo se lakše i imati više energije jer ćemo, u biti, početi zdravije jesti.

S obzirom na to da se metabolizam usporio, kao što smo već spomenuli, tijelu treba manje kalorija. U brojkama to izgleda ovako: žene u 20-ima i 30-ima trebaju unositi oko 2000 kalorija dnevno, a one u srednjim četrdesetima i kasnije oko 300 kalorija manje. Ovdje saznajte koliko vam je kalorija dovoljno.

Rekreacija

Razlog tome nisu samo hormonalne promjene i usporavanje metabolizma, već i gubitak mišićne mase, što nas dovodi do druge točke, a to je rekreacija. Ako dosad nismo krenuli u teretanu, sada je krajnje vrijeme. Vježbanje u 40-ima velikim bi se dijelom trebalo sastojati od treninga snage, odnosno izgradnje mišićne mase. Što imamo više mišića na tijelu, to će naš metabolizam bolje raditi, odnosno organizam će bolje sagorijevati kalorije. Stoga osim dugih šetnji, trčanja i joge, u svoje treninge obvezno uvrstimo vježbe snage.

 

 

Ako stil života ne prilagodimo svojim godinama, osjećat ćete se iscrpljeno i umorno te posezati za kofeinom i šećerom što će u konačnici dovesti do debljanja, osobito onog abdominalnog, a to je najopasnije za zdravlje (povećava rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa). Previše kofeina uzrokovat će probleme sa spavanjem, kao i dosad. Umjesto toga, svaki dan bi trebalo jesti voće (do 15 – 16 sati), u drugom dijelu dana svježe i kuhano povrće te ostale namirnice popu ribe, mesa, orašastih plodova, izbjegavati rafinirane šećere i prazne ugljikohidrate, a energija će se vratiti.

San i metabolizam

San je treća stvar na koju moramo pripaziti u 40-ima. Za obitelj, posao i sve ono što nosi svakodnevica nerijetko nam je premalo sati u danu i krademo od sna, čineći si medvjeđu uslugu. Manjak sna dovodi do disbalansa hormona koji su ionako osjetljivi u ovim godinama. Pojačano se luči hormon gladi grelin, nauštrb hormona sitosti leptina. Osim toga, umorni, iscrpljeni i neispavani organizam žudjet će za nezdravom hranom te ćemo u sebe unositi previše hrane koja je pritom nutritivno siromašna. Kvalitetan san osigurava tijelu i psihi regeneraciju, što je ključno u svakom razdoblju života pa i u ovom.

Usvajanjem ovih jednostavnih, a zdravih navika, poboljšat ćemo kvalitetu života te u 40-ima uživati čak i više, nego u prethodnim godinama jer ćemo konačno postati svjesni toga briga o sebi nije luksuz ili sebičnost, već naša dužnost.

 

Moglo bi vas zanimati: Proljetno čišćenje organizma uz medvjeđi luk + RECEPT

Tekst: A.K.

Foto: Pexels