Sigurno ste ponekad uhvatili sami sebe kako se “častite” s negativnim komentarima i da vas prate negativne misli poput  “ja sam promašaj”, “Ja nikad neću uspjeti”, “Ništa ne radim kako treba”…Te negativne misli nazivaju se još i kognitivne distorzije, a naša suradnica, psihologinja Maja Miljanović otkriva nam kako najlakše možemo izaći iz tog začaranog kruga.

Kognitivne distorzije ili pogreške u mišljenju koriste svi (čak i psiholozi!) u većoj ili manjoj mjeri. Radi se o načinu na koji interpretiramo situacije, odnose, život…a naša percepcija stvarnosti ne mora uvijek biti točna tj. može biti pristrana.

 

Što je to mentalni filter?

Jedna od pogrešaka u mišljenju je tzv. “mentalni filter” . Kažemo da koristimo mentalni filter kada se usmjerimo isključivo na negativni detalj u nekoj situaciji, ignorirajući kontekst i pozitivne čimbenike. Dakle, jako smo pristrani i trudimo se vidjeti samo ono negativno.

 

 

Recimo, nakon javne prezentacije dobijemo 100 pohvala i 3 kritike..i na pameti su nam samo negativni komentari (iako su možda konstruktivni), a sve pozitivno i dobro zanemarujemo u potpunosti. Javlja nam se misli poput: “Ja sam tako neuspješan/a.”, “Ja nikad ništa ne mogu napraviti kako spada.”, “Ja sam totalni promašaj!”

 

 

 

Negativne misli potiču promjene u našem raspoloženju i tijelu, odnosno postajemo sve više tužni i potišteni, te možemo osjetiti kako postajemo nervozni, kako nam srce brže kuća a disanje postaje ubrzano. Takve neugodne emocije i senzacije u tijelu utječu i na naše ponašanje (recimo, možemo se početi povlačiti iz društva)..pa i na druge ljude oko nas.

Za izlazak iz tog “začaranog kruga” možemo si pomoći tehnikama kognitivno-bihevioralne terapije. Kombinacijom rada na mislima i ponašanju možemo realnije sagledati situaciju…i umjesto mentalnog filtera početi koristiti kava-filter.

 

 

 

 

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Problem solving tehnike – tehnike za uspješno rješavanje problema

 

 

 

 

 

Tekst: Dr. sc. Maja Miljanović, dipl. psiholog, KBT terapeut, vlasnica obrta EMPATHO

Foto: Pexels