Magnezij je nova zvijezda kozmetičke industrije

Osim što sudjeluje u više od 600 biokemijskih procesa u našem tijelu, magnezij je posebno popularan među sportašima jer je ‘lijek’ za svaki napor. No, njegovo protuupalno djelovanje priskrbilo mu je posvemašnju beauty popularnost. Sve što ste do sada čuli o magneziju vjerojatno je bilo povezano sa zdravljem i(li) nekom tjelesnom aktivnošću.

Naime, znanstveno je dokazano kako ovaj kemijski element spada u esencijalne tvari jer sudjeluje u više od 600 biokemijskih procesa u našem tijelu. Fascinantno je da ga naše tijelo ne proizvodi samo, a toliko je značajan za sve naše vitalne funkcije. On je i antioksidans, ali i regulator razine šećera u krvi, sudjeluje u sintezi proteina ali i u liječenju raznih psiholoških stanja. Osim toga, utječe na pravilan rad srca, mišića, živaca…

Pomaže nam kod umora, nervoze i stresa (zato je dobio nadimak ‘mineral unutarnjeg mira’). Kod sportaša i rekreativaca posebno je važan jer održava vitalnost i opušta mišiće!

Magnezij 02 - SLOWAGE365

Stoga ne čudi kako su upravo magnezijev sulfat i magnezijev klorid od davnina poznati kao glavni sastojci opuštajućih kupki. Svatko tko si poželi pripremiti antistresnu kupku, koja ujedno omekšava kožu i dubinski liječi i relaksira – dodat će u vodu ove ljekovite magnezijeve soli. Osim toga, fantastične su i za temeljiti piling lica jer vrlo učinkovito čiste proširene pore, uklanjaju mitesere i osvježavaju kožu.

S porastom popularnosti trčanja i nordijskog hodanja zadnjih godina, čak su i brojni sportski ‘laici’ čuli kako je magnezij neizostavan ‘lijek’ za svaki napor. Pomaže prirodnu regeneraciju mišića nakon treninga ili nekih drugih velikih tjelesnih napora. Magnezij smanjuje grčeve u mišićima, te osigurava da se u stanicama nalazi dovoljna količina kisika.

Zbog protuupalnog djelovanja magnezij je nova zvijezda kozmetičke industrije

A upravo je kisik taj, što dobro znaju svi sportaši i rekreativci, koji sprječava proces proizvodnje mliječne kiseline. Naime, uslijed velikih tjelesnih napora mliječna kiselina skuplja u mišićima te uzrokuje bol i osjećaj iscrpljenosti. No, čini se kako je njegovo protuupalno djelovanje glavni povod da ga kozmetička industrija proglasi svojom ‘novom zvijezdom’!

Magnezij - SLOWAGE365

“Magnezij dokazano smanjuje crvenilo i poboljšava pojavu akni, rozacee te može rezultirati u cjelini boljim tonusom kože”, objašnjava dr. Marnie Nussbaum, dermatologinja iz New Yorka. “Magnezij stabilizira hormonalnu neravnotežu, smanjuje razinu kortizola i poboljšava stanično djelovanje što sve zajedno utječe na smanjivanje upala i crvenila na koži.”

Stoga ne čudi da se na tržištu pojavljuje sve više kozmetičkih preparata s magnezijem kao glavnim sastojkom ili s dodacima koji obiluju magnezijem (primjerice, banana i orašasti plodovi). Dakle, osim što ga možete piti, za što moćnije djelovanje magnezij se može primijeniti i lokalno na kožu. Na taj se način lakše apsorbira u kožu i brže djeluje kod specifičnih tegoba poput rosacee i akni!

Posljednjih je godina sve traženija i otopina magnezijevog klorida u vodi koja se proizvodi u spreju. Mnogi je od milja zovu ‘magnezijevo ulje’ – zbog njezine pomalo uljaste strukture. Preporuča se za opuštanje bolnih mišića, ali i kao njega protiv akni, ekcema, psorijaze i urtikarija, pa čak i za njegu kose! Vrijeme je stoga da, osim u prehrani, i u svoju svakodnevnu beauty rutinu njege uvedete ovaj esencijalni dodatak.

Autor: Nina Bošković

Foto: Pexels, Unsplash, DonatMg (promo)