Nema voća koje bolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima od lubenice. Iako za lubenicu kažemo da je “voće”, ona je zapravo povrće. Lubenica pripada obitelji Cucurbitaceae u koju se svrstavaju krastavci i tikvice. Lubenice mogu biti duguljastog ili okruglog oblika. Imaju gustu i zelenu koru koja može biti pjegava ili prugasta.

 

Čak 92 posto lubenice je voda. U 100 grama sadrži samo 30 kilokalorija, 8 grama ugljikohidrata, od čega je 6 grama šećera, te je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija, magnezija, beta karotena i likopena. Iako se likopen primarno povezuje s rajčicom. Lubenica je izrazito bogata ovim fitonutrijentom iz porodice karotenoida. Prema nedavnim studijama, lubenica je bogatija likopenom od rajčice: prosječna lubenica ima 4-5 miligrama likopena na 100 grama ovog voća, dok se u rajčici nalazi 3-4 miligrama na 100 grama. Zdravstvene prednosti konzumiranja lubenice saznajte u nastavku.

 

lubenica_slowage365_1

 

 

1. Pomaže hidraciji

Voda je važna za održavanje hidriranosti organizma, konzumiranje hrane s visokim udjelom vode koji ima lubenica, doprinosi lakšem unosu dovoljne količine tekućine u danu.

2. Sadrži antikancerogene spojeve

Istraživanja su pokazala da likopen koji se nalazi u lubenici je posebno povezan sa smanjenim rizikom od razvoja karcinoma probavnog trakta.
Kukurbitacin E koji se nalazi u lubenici sprečava rast stanica tumora.

3. Pomaže zdravlju srca

Srčane bolest prvi su uzrok smrti u svijetu. Odabirom namirnica koje pozitivno utječu na krvni tlak i razinu kolesterola smanjuje se rizik od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava.
Studije pokazuju da likopen iz lubenice može pomoći u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka.
Lubenica također sadrži citrulin, aminokiselinu koja može povećati razinu dušičnog oksida u tijelu. Dušikov oksid pomaže da se krvne žile šire, što snižava krvni tlak.

 

lubenica_slowage365_2

4. Smanjuje upale

Lubenica može pomoći smanjivanju upale i oksidacijskog oštećenja, jer je bogata anti-upalnim antioksidansima likopenom i vitaminom C. Likopen, kao antioksidans čuva zdravlje mozga i može odgoditi početak i napredovanje Alzheimerove bolesti.

5. Pomaže zdravlju kose i kože

Vitamin A i C koji se nalaze u lubenici – važni su za zdravlje kože i kose.
Vitamin C – pomaže tijelu da napravi kolagen, protein koji kožu čini mekšom, a kosu jakom.
Vitamin A – važan je za zdravu kožu jer pomaže u stvaranju i popravljanju stanica kože. Bez dovoljno vitamina A, koža može izgledati suho i ljuskavo.
Likopen i beta-karoten pomažu u zaštiti kože od opeklina tijekom izlaganja suncu.

 

6. Pomaže probavi

Lubenica sadrži visok udio vode i malu količinu vlakana -koji zajedno sudjeluju u poboljšanju probave. Voda pomaže lakšem radu probavnog trakta, dok vlakna pomažu pravilnoj stolici.

 

 

lubenica_slowage365_3

 

 

 

Tekst: Branka Bunić. mag. nutr., voditeljica Nutrilife Centra

Foto: Unsplash