Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj svake godine obilježava 7. listopada. Rak dojke je u Hrvatskoj najčešći raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Rak dojke nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Briga o zdravlju započinje u nama samima, kontrolirajte se i spriječite rak dojke na vrijeme.

Iako od raka dojke obolijevaju i iznimno mlade žene, najčešće su na udaru žene u pedesetim ili blizu pedesetih godina života. Postoje predispozicijski faktori za razvoj raka dojke, a to su: genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, one koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine i pretilost.

 

 

Koji su simptomi?

Simptomi na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć su: čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće pa je upravo stoga nužno što ranije otkriti bolest. Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje u tom je slučaju 96 posto. Mamografijom, koja se preporučuje kao metoda za probir, može se otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati.

 

 

Otkrijte rak dojke na vrijeme!

Kod približno 30 posto žena kojima je dijagnosticiran rak dojke u ranoj fazi i koje su prošle kroz sve faze liječenja, bolest će napredovati do metastatskog raka i to nakon pet, deset, petnaest pa i više godina od prvog otkrivanja.

U drugom stadiju bolesti petogodišnje preživljavanje je 86 posto, kod trećeg stadija je to 49 posto.

Kod bolesnica u četvrtom stadiju raka dojke kada se metastaze proširile po tijelu, prosječno je petogodišnje preživljavanje samo 21,2 posto.

U zemljama u kojima se provode nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke otkrije se pet do šest posto žena s metastaskim rakom dojke. U našoj zemlji svake godine otkrije se u prosijeku oko 130 žena u posljednjem stadiju ove bolesti.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Cilj je programa smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25 posto i otkriti rak u početnom stadiju u što većem postotku.

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Vrtoglavice kao najveći neprijatelj vaše normalne svakodnevice

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pexels