Jedan od općepoznatih uzroka gljivičnih infekcija je tijesna obuća koja ne „diše“. Neki su gljivice zaradili možda na bazenu, dok neki nikada nisu imali takvih problema. Kako se mogu “zaraditi” gljivice?

Vlažno okruženje iznimno im pogoduje. Ako i sami često koristite zaštitnu obuću, primjerice poput popularnih gumenih čizama, i sami ste u opasnosti da vam se razviju gljivice zbog prekomjernog znojenja nogu. S godinama nokti rastu sporije i manje su otporni na infekcije, pa ako se već lagano ubrajate u kategoriju vremešnijih, obratite pažnju na svoja stopala. Učini li vam se da vam nokti mijenjaju boju i to tumačite kao normalnu pojavu koja dolazi s godinama, odmah posumnjajte na gljivice i potražite pomoć.

Gljivične infekcije češće su kod starije populacije, kao i kod onih koji pate od šećerne bolesti i bolesti perifernih krvnih žila. Iako gljivične infekcije stopala i noktiju na nogama nisu opasne, za ove potonje gljivične infekcije mogu predstavljati ozbiljniju prijetnju za zdravlje, osobito ako se gljivična infekcija zakomplicira bakterijskom infekcijom.

 

gljivična infekcija01-slowage365

 

Stoga, osim prevencije, koja se sastoji u tome da treba nositi obuću i čarape od prirodnih materijala i redovite higijene, morate pomno pratiti promjene na svojim noktima i stopalima. Što je ranija reakcija, to će brže i uspješnije biti izlječenje. Sportaši i rekreativci, oprez! Ova se bolest još naziva i atletsko stopalo. Ne hodajte bosi u svlačionicama, bazenima i sportskim dvoranama. Gljivicama pogoduje vlaga. Njihove spore mogu dugo preživjeti u pogodnim uvjetima. Također treba biti oprezan i držati do higijene jer se gljivična infekcija može prenijeti i na druge ljude. Zato koristite isključivo svoj ručnik i držite pribor za njegu noktiju čistim. Općenito, držite svoja stopala čistima i suhima, a pri kupovini obuće birajte prirodne, prozračne materijale i modele u kojima se stopala osjećaju ugodno.

 

Tijek bolesti i terapija

Kako izgleda gljivična infekcija noktiju i stopala? U početnom stadiju bolesti na noktu se pojavljuje mrlja bjeličaste ili žućkaste boje, čini se, ništa zabrinjavajuće. Ali s vremenom boja prelazi u zagasitiju, smećkastu boju. Prepoznatljivo je zadebljanje nokta, odizanje nokatne ploče uslijed mrvljenja nokta u njegovim donjim slojevima. Gljivična infekcija može se proširiti i na druge nokte ako se ne liječi. Ako je zahvaćena koža, javlja se karakteristični neugodni miris, koža je crvena, ispucala, ljuska se i svrbi, a može i krvariti.

gljivične infekcije 04-slowage365

U početnom stadiju bolesti pomoć se sastoji u lokalnoj primjeni protugljivičnih lijekova, antimikotika, koji dolaze u obliku masti, otopina i gelova. Neki od ovih lijekova mogu se dobiti bez recepta, ali za temeljito liječenje potrebno je napasti uzročnika i lokalnim i sistemskim lijekovima, što znači da ćete u nekim slučajevima uz masti i kapi koje se nanose na oboljela mjesta morati uzimati oralnu terapiju. Koži će trebati tjedni da zacijeli, i još dva tjedna terapije nakon prestanka simptoma. S noktima je liječenje dugotrajnije i traje oko godinu dana dok nokti posve ne izrastu i ne oporave se.

 

Tekst: Sunčice Pavlić

Foto: Pexels