Najbolje je situaciju analizirati prije planiranog posla ili nakon obavljenog posla. Nije važno hoće li rezultate analize vidjeti netko drugi ili su oni samo za vaše oči. Treba uvidjeti slabe točke i izvući pouku. Kao i sa svime u životu, što se više potrudite i investirate u samoevaluaciju, uspjeh neće izostati i neizostavno će doći do poboljšanja. Što sve podrazumijeva kvalitetna samoevaluacija?


1. ISKRENOST
– najvažnije je da budete otvoreni i iskreni prema sebi. Da ste u stanju prepoznati u čemu griješite vi ili vaš suradnik, član vašeg tima. Budite iskreni, ali nemojte pretjerivati. Cilj samoevaluacije nije preuzimanje krivnje pod svaku cijenu. Najvažnije je da shvatite bit problema.

2. PITANJA – postavite si pitanja koja će vas voditi kroz taj proces i pomoći vam da sagledate konačni rezultat, je li posao dobro obavljen i kako možete poboljšati svoju učinkovitost.

3. SURADNJA – podijelite s kolegama znanja koja ste stekli, opišite poboljšanja do kojih je došlo i greške koje ste uvidjeli, odnosno zaključke o tome na što treba pripaziti u budućnosti.

4. VRIJEME – kvalitetna samoevaluacija zahtijeva vrijeme. Nemojte ništa poduzimati na brzinu. Ipak, radi se o vama i vašem poslovnom i osobnom razvoju. Ako želite samoevaluaciju pošto-poto, postavlja se pitanje: koliko ste bili iskreni i koliko ste temeljito razmotrili sve pojedinosti?

5. KOLEGE ILI NADREĐENI – naposljetku, morate razgovarati s kolegama ili nadređenima o zaključcima koje ste donijeli i zamoliti ih da iskreno kažu što misle o samoevaluaciji. Na kraju zajednički raspravite postoji li potreba za određenim promjenama.

samoevaluacija 02-slowage365

Samoevaluacija kroz najvažnija pitanja

Postavite si sljedeća pitanja i iskreno na njih odgovorite:

• Koliko ste vremena uložili u ispunjenje zadatka?
• Koliko ste napora uložili u ispunjenje zadatka?
• Koje su vam jače strane u obavljanju zadataka?
• Koje su vam slabije strane u obavljanju zadataka?
• Kako biste mogli poboljšati svoju učinkovitost?
• Što biste mogli poboljšati u pogledu svojih sposobnosti?
• Koja znanja usvojena ove godine smatrate najvrednijima?
• Je li vam bila potrebna edukacija u svrhu poboljšanja poslovne učinkovitosti?
• Koja vam je vrsta edukacije bila potrebna?
• Koja ste poboljšanja postigli edukacijom? (Samo pod uvjetom da ste radili na samoevaluaciji.)
samoevaluacija-slowage365

Tekst: Iz knjige Tip of the week – Moj interaktivni priručnik za osobni i profesionalni razvoj,
(autori: Petar Lazarov, Kalin Babušku), izdavač Naklada Nika

Foto: Pexels