Nije ugodna spoznaja da hranu koju kupujemo u supermarketima i trgovinama s hranom može biti puna svakojakih umjetnih sastojaka kojih nismo svjesni. Donosimo filmić koji vam pokazuje kako povjeriti je li dobra kvaliteta hrane koju konzumirate ili možda jedete i komadiće plastike. Nismo ga testirali i mnogi će za njega reći da je lažan. Ali ako vas potakne da bolje promišljate o hrani koju kupujete i jedete, vjerujemo da je postigao cilj.

 

Nekada kad smo sami za sebe obrađivali zemlju i sadili povrće i voće, znali smo pouzdano što jedemo. Uzgoj domaćih životinja koristio se isključivo za vlastite potrebe i niti jedna životinja nije izgubila život, a da nakon toga njezino meso završi na smetlištu jer joj je istekao rok trajanja. Jelo se puno manje mesa, općenito se jelo puno manje i to uglavnom ono što nam je uistinu trebalo, pa često i manje.

Hiperprodukcija proizvodnje hrane dovela je do epidemije pretilosti kod ljudi, do raznih bolesti koje utječu na sve segmente čovjekova života. Dovela je do toga da se moramo zapitati kakva je kvaliteta hrane koju kupujemo. Pronaći dobar izvor za povrće i voće (ako ih ne uzgajate sami) prava je umjetnost i znamo koliko smo sretni kad u tome uspijemo. I znamo da to povrće i voće ne može trajati vječno, jer nije prekriveno i ispunjeno kemikalijama koji održavaju svjež izgled proizvoda.

 

Kvaliteta hrane: lažni ili pravi med?

Razmislite gdje i od koga kupujte hranu. Proučite sastojke na ambalaži, savjetujte se s nutricionistima, usporedite s domaćim proizvodom. Lako je, primjerice, provjeriti imate li pravi ili lažni med. I nemojte težiti jeftinijim verzijama jer pravi med ne može nikad biti tako jeftin kao lažni. No ni cijena ne može biti osnovni pokazatelj.

 


Možda ćete pomisliti da na našem tržištu ovakvih primjera nema. No, cijeli je svijet povezan, a prečesto čujemo priče kako radnici iz prehrambene industrije ne konzumiraju u svojim obiteljima hranu koju proizvode. Pitate li se zašto?

 

Možda vas i tema o blagodatima vrtlarenja potakne da barem neke od biljaka posadite u teglice na prozorskoj dasci ili balkonu.

 

Tekst: I.T

Foto i video: Youtube, Pexels

Video o medu: Youtube Poljoprivredna televizija