Laktovi i koljena su kritične zone koje otkrivaju godine i više nego što mislite

Podosta smo upućeni u pravilnu antiage njegu lica, ali godine su nemilosrdne i prema drugim dijelovima tijela. Za mnoge posebnu zagonetku predstavljaju koljena i laktovi. Ovi dijelovi tijela postaju kritične zone zbog svojih specifičnosti. Izloženi su savijanju, opterećenju i trenju, a koža na tim područjima kao da je sazdana od nekog posve drugačijeg materijala. Na njih ne možemo utjecati vježbanjem, a uobičajeni losioni za tijelo ovdje kao da nemaju učinka.

Brazde, obješenost kože, suhoća, naslage epitela i pigmentacija sami po sebi su veliki problemi. I kako sad ne izgledati kao trošni zglobni tramvaj? Koža na ovim područjima doista je specifične građe, stvorena da trpi razne vanjske utjecaje i bude savitljiva. Prisjetite se koliko se kroz dan oslanjate na koljena i laktove, koliko se vaša odjeća tare o te dijelove tijela. Mrtve stanice kože na ovim se mjestima brzo nakupljaju i koža postaje gruba, drukčije boje, naborana i ispucala.

Glikolna kiselina olakšava piling

Kroz ove slojeve kreme ne prodiru dovoljno duboko i zato ne mogu ni djelovati. Sad kad ovo znamo, pomislili bi da pravilna njega laktova i koljena započinje pilingom. Da, ali ova područja ne trpe grubi piling kakav mogu podnijeti pete, a onakav kakav koristimo na licu je prenježan. Za učinkovitu eksfolijaciju dermatolozi preporučaju uporabu AHA kiselina, kao što je glikolna kiselina, kako bi olakšali piling. Glikolna kiselina omekšava međustanične strukture, drugim riječima, omekšava kožu i olakšava piling.

Kritične zone 05 - SLOWAGE365

Budući da je koža ovdje manje osjetljiva nego koža lica, možemo upotrijebiti nešto jaču koncentraciju glikolne kiseline – 12 do 20% AHA. Koristeći je svaku drugu ili čak svaku večer (u slučaju da nema iritacije), omekšat ćete kožu pa će trljanje frotirnom rukavicom ili piling biti učinkovitiji. Već smo spomenuli da losioni za tijelo nemaju zadovoljavajući učinak na kožu laktova i koljena, upravo zato što ne prodiru dovoljno duboko u strukturu kože.

Nakon što pilingom uklonimo odumrle stanice, možemo upotrijebiti losione za njegu koji sadrže 20-40% uree, sastojka koji ima izuzetno higroskopno svojstvo, na sebe veže vodu i pomaže vratiti vlažnost kože. Usto uklanja i odumrle stanice kože, tako da poboljšava njezinu staničnu obnovu i elastičnost. S vremenom se na laktovima i koljenima primjećuje pojačana pigmentacija. Ona nastaje kao posljedica laganih upalnih procesa uslijed trenja i opterećenja.

Pročitajte i “Kritične zone: Pomladite vrat i ruke!”

Kritične zone 04 - SLOWAGE365

Ukoliko se podosta oslanjate na laktove, primijetit ćete da postaju tamniji. Protuupalna sredstva mogu se naći bez recepta samo u koncentraciji do 1%. Ovdje može pomoći 2% krema s hidrokinonom, ali se kod nas ovakva krema može dobiti samo na recept. Pokušajte kožu izbijeliti prirodnim sastojcima. Pomiješajte sok jednog limuna sa žličicom sode bikarbone, utrljajte u kožu i ostavite da djeluje dvadeset minuta. Napravite pastu od mješavine žlice sode bikarbone i mlijeka te ju kružnim pokretima utrljajte u kožu. Ovaj postupak ponavljajte svaki drugi dan.

Možemo li djelovati na ova područja vježbom?

Na ovim pregibnim područjima prevladavaju kosti i tetive, pa vježbom možemo utjecati samo na mišiće natkoljenica i nadlaktica kako bismo na taj način smanjili izgled obješene kože. Najvažnije je izbjeći nagle i velike promjene tjelesne težine. Ako mršavite, obavezno posvetite posebnu pažnju vježbanju ovih dijelova tijela i nikako ne gubite težinu naglo.

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Unsplash, Pexels