Kritične zone: kako ublažiti tragove godina na vratu, dekolteu i rukama?

Kritične zone vrat, dekolte i ruke, uz lice su najizloženiji pogledima, a simbol su ljepote i seksipilnosti. Sa starenjem ovi dijelovi tijela gube na elastičnosti, jedrosti i ljepoti. Ove promjene obeshrabruju žene pa s vremenom sve manje otkrivaju ove atribute i skrivaju se iza dolčevita i šalova. Ruke kao da više ne podnose one hrabre nijanse lakova za nokte, narukvice i prstenje. Je li sve izgubljeno? Naravno da nije!

Već odavno dermatolozi upozoravaju da u dnevnoj rutini njege ne smijemo zanemarivati ova područja, ove kritične zone. Koža na njima kao da funkcionira po nekom svojem vlastitom principu. Nadlanice se udubljuju otkrivajući tetive i žile, dekolte ujutro biva zgužvan, pogotovo ako smo spavali na boku, a vrat više nije onako seksi i zaglađen, dok linija vilice visi. Nastaje nesklad između pomno njegovanog lica i zgužvanog vrata i dekoltea.

Pročitajte i “Kritične zone: Sakrijte tragove godina na koljenima i laktovima!”

Ono što možemo u početku učiniti za sebe je koristiti tretmane s nježnim pilingom kako bismo otvorili put drugim ciljanim tretmanima, kao što su uklanjanje mrlja, hidracija kože ili tretman protiv bora. Koristite nježne sapune i losione za tuširanje s hidratizirajućim učinkom. Uz to redovito nanosite hidratantne i hranjive kreme te nanosite hranjive maske. Dekolte, vrat i ruke imaju smanjenu sposobnost zadržavanja vode tako da na njihovu njegu treba misliti na vrijeme. Uporabom hidratantnih krema i krema s hijaluronom postići ćemo dobre rezultate ako još nemamo očigledne znakove starenja.

kritične zone 01 - SLOWAGE365

Što kad preparativna kozmetika više ne pomaže?

Međutim, jednom kad ni preparativna kozmetika neće više biti u mogućnosti prikriti bore i opuštenost, rješenje će biti nadoknada hijaluronske kiseline takozvanim skinboosterima. Njima se ne nadograđuje volumen, već se ubrizgavanjem hijaluronske kiseline potiče prirodno stvaranje kolagena što kožu čini zategnutijom i glađom. Skinboosteri odlično su rješenje za vrat, dekolte i nadlanice. Koža djeluje glađa, a struktura joj je poboljšana. Prednost skinboostera je da učinak traje do devet mjeseci, a tada treba ponoviti tretman.

Međutim, da bismo ispravili izgled čvornatih šaka, dakle izgled gdje se na nadlanicama ističu žile i tetive, skinboosteri neće biti dovoljni. Tad će se morati primijeniti dermalni fileri koji vraćaju volumen i vlaže kožu. Rezultati su jako dobri i trebat će više mjeseci da potraju. Osim hijaluronskih filera, mogu nam pomoći i fileri na bazi kalcijevog hidroksilapatita. Aplicirani pod kožu, oni na sebe vežu stanice fibroblasta koje  proizvode kolagenska vlakna. Botoks, kao jedan od najpopularnijih tretmana, odličan je za područje podbratka, gdje smanjuje izgled obješene kože i vertikalnih linija koje se pojavljuju na vratu iza četrdesete godine.

PRP tretman pomlađivanja matičnim stanicama iz krvne plazme koji pamtimo iz medija i kao „vampirski tretman“ izvrstan je za sve koji primjećuju smanjeni elasticitet kože, suhoću, sitne borice te mimičke bore. Najprije se uzima mala količina krvi iz koje se posebnim postupkom izdvaja plazma, bogata trombocitima. Trombociti imaju sposobnost poticanja stanične obnove. Apliciranjem u kožu njezino se tkivo obnavlja, kolagen se potiče na rast, a rezultat je glatka koža. Prvi rezultati su vidljivi tek nakon mjesec i pol, a u tim bi se razmacima trebala napraviti još dva tretmana. Nakon tretmana doista se trebate skrivati poput vampira, budući da koži treba nekoliko dana da se smiri crvenilo, smanji oticanje i podljevi.

Tretmani za dugotrajne rezultate

Lipolifting je metoda pomlađivanja vlastitim masnim tkivom koja je vrlo učinkovita i pruža dugotrajne rezultate. Idealna je za pomlađivanje nadlanica, ali radi se o ozbiljnijem zahvatu na koji možda nije svatko spreman, a zahtijeva i barem dva tjedna za oporavak. Masne stanice uzimaju se liposukcijom s unutarnje strane bedara, posebno se obrađuju i zatim se ubrizgavaju u nadlanice kroz sićušne rezove. Masno tkivo sadrži matične stanice i estrogene receptore te obnavlja kolagenska vlakna. Preostali dio masnog tkiva može se čuvati do šest mjeseci i eventualno upotrijebiti za dodatne tretmane.

Mezoterapijski tretmani pružaju ovim osjetljivim dijelovima tijela hranjive sastojke i snaže njezin samoobnavljajući potencijal, dok cijelim nizom laserskih tretmana možemo djelovati na pigmentacijske promjene. Dakle, tretmana ima napretek, pružaju kvalitetne rezultate, a na nama je samo da u dogovoru sa stručnjakom izaberemo pravi za nas.

Kritične zone jesu izazovne, no uz ove savjete i tretmane, može im se doskočiti.

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Unsplash, Pexels