Sve više se u preporukama beauty stručnjaka, ali i poznatih dama ističe važnost nanošenja proizvoda sa SPF zaštitnim faktorom svaki dan. To nas je potaknulo da vam kreiramo jedan jednostavan kratki vodič s informacijom kada i kako birati proizvode sa SPF faktorom.

 

spf4_slowage365

 

Zašto biste trebali koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom?

Jedan, ali i najvažniji i sasvim dovoljan razlog zašto biste trebali početi koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom je činjenica da su opasne UV zrake uvijek prisutne te kao takve mogu uzrokovati opekline, mrlje od sunca na vašem licu i tijelu te na kraju i rak kože.
Mislimo da je to dovoljan motiv da već danas istražite kakve proizvode sa SPF faktorom možete uključiti u vašu svakodnevnu beauty rutinu.

 

spf3_slowage365

 

Kakvi proizvodi postoje?

Kada je u pitanju proizvod sa SPF zaštitnim faktorom možda se nekome čini neobičnim nanositi svaki dan tu kremastu formulu prepoznatljivog mirisa na svoje tijelo – no, postoji rješenje. Danas proizvode za zaštitu sunca možete pronaći u raznim oblicima: od krema, losiona i sprejeva, pa sve do proizvoda u sticku i gelu. Svi se razlikuju po nekim značajkama koje izdvajamo u nastavku teksta.

 

spf1_slowage365

 

U čemu je razlika između proizvoda?

Proizvode sa SPF zaštitnim faktorom možete razlikovati po sadržaju, stupnju zaštite i aktivnim sastojcima.

Sadržaj – Ovisno o vašim preferencijama, možete pronaći proizvode sa zaštitnim faktorom koji su laganije formule, ali i one koji su ekstremno hranjive formule. Tako možete izabrati ono što vam najviše odgovara i ono što se najviše uklapa u vašu beauty rutinu.

Faktor zaštite od sunca (SPF) – Izražen u brojevima, ovaj faktor ističe količinu zaštite od sunca koju omogućava.
Najniži faktor je 15 do 30 SPF koji se preporučuje za svaki dan, a ako boravite na direktnom suncu potrebno je ponovo nanijeti proizvod na tijelo svakih 90 ili 120 minuta ovisno o tome što piše na pakiranju.

Aktivni sastojci – Postoje proizvodi s fizičkim aktivnim svojstvima i kemijskim aktivnim svojstvima te funkcioniraju na različit način.
Kreme za sunčanje s fizičkim aktivnim svojstvima najčešće sadrže titanov dioksid i cinkov oksid, koji na koži kreiraju fizičku barijeru koja reflektira opasne UV zrake. Kreme za sunčanje s kemijskim aktivnim svojstvima sadrže kemikalije koje štite kožu interakcijom i apsorpcijom ultraljubičaste energije. Obje su učinkovite, ali kreme za sunčanje s kemijskim svojstvima mogu imati veću vjerojatnost stvaranja iritacije kože ili alergijskih reakcija kod osjetljivih osoba.

 

spf2_slowage365

Kako koristiti proizvode sa zaštitnim faktorom?

  • Proizvod nanesite na dijelove tijela koji nisu prekriveni odjećom te koji dolaze u direktan kontakt sa suncem kada izađete van.
  • Nanesite proizvod najmanje 20 minuta prije izlaska van kako bi se proizvod aktivirao na vrijeme.
  • Kremu za lice sa SPF faktorom koristite svaki dan ili birajte make-up proizvode koji također imaju SPF.
  • Nastojte proizvod nanositi na tijelo svako dva sata ako provodite cijeli dan vani.
  • Izbjegavajte provoditi vrijeme na suncu kada je sunce najopasnije.
  • Koristite kape, šešire, šilterice i druga pomagala za zaštitu od direktnog sunca.

 

spf5_slowage365

 

Možda bi vas moglo zanimati: Aloe vera: Sve prednosti u njezi lica, kose i cijelog tijela

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Pinterest