Svjesni smo činjenice da živimo u digitalnom dobu i da smo danas stalno okruženi tehnologijom, a posebice u posljednje vrijeme kada većina nas koji radimo od kuće, interakciju vodimo preko društvenih mreža.

Iako se jednim klikom možemo povezati sa prijateljima i umrežiti s istomišljenicima, društveni mediji često mogu izgledati kao mač sa dvije oštrice jer nas postupno uvlače u konstantno provjeravanje koje nam oduzima vrijeme. Zato, ponekad odmor od društvenih mreža je upravo ono što nam treba.

Notifikacije i neprestano provjeravanje novih fotografija često mogu ostaviti osjećaj iscrpljenosti i nemoći da se oslobodite tog pritiska da biste dobili malo prostora za sebe.

Iako je namjera ovih medija pomoći socijalnoj interakciji, njena beskrajna priroda može kod nekoga rezultirati osjećajem izolacije i pritiskom da se prilagodi sljedećem trendu. Upravo zbog toga savjetujemo da odradite detoks od društvenih mreža, a u nastavku pročitajte dvije metode koje su se pokazale uspješnim. One će vam pomoći da se fokusirate na pozitivne stvari i imate bolji pogled na svaki dan.

 

Uredite svoje postavke

Aplikacije uglavnom traže dozvolu da vam šalju obavijesti, a ono što vi možete napraviti je ograničiti opseg do kojeg želite dobijati notifikacije u vašim postavkama. Upravo te notifikacije izazivaju osjećaj pritiska da odmah odgovorimo. Iako brzi odgovori ponekad mogu biti korisni, većina interakcija ne zahtijeva instant odgovor. Ograničite svoje notifikacije na one koji zaslužuju vaše necenzurirano vrijeme.

Mnoge aplikacije sada imaju status aktivnosti. Isključivanjem aktivnog statusa zadržavamo pravo da odgovorimo u vrijeme koje nama odgovara.

Pratite vrijeme korištenja mobitela da biste pregledali na kojim aplikacijama trošite najviše vremena i postavite sebi ograničenja koja odgovaraju vašim ličnim zahtjevima. Ovo je ključ za detoksikaciju na društvenim mrežama.

 

 

Vježbajte pozitivnost!

Dopustiti da društveni mediji vladaju vašim životom je u velikoj mjeri stvar izbora bilo to svjesno ili nesvjesno. Vježbajte pozitivnost podsjećajući se na svoju vrijednost. Pokušajte pronaći najmanje tri stvari u kojima uživate svakog dana, a da nisu vezane za društvene medije i mobitel. Ova jednostavna praksa pomoći će vam da programirate mozak da vidite dobro u sebi, pa ćete se manje uspoređivati sa često nerealnim i uređenim standardima ljepote prikazanim na društvenim mrežama.

 

 

Moglo bi vas zanimati: 4 laka koraka uz koje ćete do kraja dana poboljšati vezu

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Canva