Sasvim je jasno da su konflikti nezaobilazan dio naših života jer se svatko od nas ponekad porječkao s nekim od nekim od prijatelja, kolega ili članova obitelji. Nije pitanje kako izbjeći svađu, već kako je riješiti na staložen način. Tu nam prije svega može pomoći čitanje između redova, promatranje tuđeg ponašanja, ali i ono što najčešće zaboravljamo – više slušanja, a manje pričanja.

Po svojoj definiciji, konflikt je sukob između dvoje ili više ljudi, odnosno grupa. Uglavnom nastaju kada se na neki problem gleda s različitih perspektiva i stajališta. Sudionici u konfliktu mogu imati različite ciljeve, ideje, interes ili namjere. Stoga u konfliktu svaka jedinka teži ostvarenju svojih ciljeva, pa se zbog toga često vjeruje da se konflikt moze riješiti jedino kao jedna strana izađe kao pobjednik, a druga kao gubitnik. To nije točno, a u nastavku ćemo vam pokazati kako konflikt može biti konstruktivan i koristan.

Ljudi dozvoljavaju da prevladaju emocije, što svaki sukob čini većim nego što on je. Za početak je važno identificirati tipove ljutnje koji kasnije eskaliraju u konflikt, jer će vam tako biti puno lakše svrstati svog “suparnika” u jednu od kategorija. Jednom kada znate kojoj kategoriji pripada, pristup toj osobi bit će puno jednostavniji, a put do rješenja znatno lakši.

Verbalna ljutnja

Verbalna ljutnja najčešći je oblik emocionalnog i psihološkog maltretiranja kojim osoba, koristeći neprimjerene riječi, duboko povrjeđuje sugovornika. Ljutnja se u ovom slučaju izražava vrijeđanjem, vikom i prijetnjom, sarkazmom i kritikama. Karakteristično je za ovaj tip ljutnje da osoba nakon što se smiri osjeća sram i kajanje zbog izrečenog.

Kako pristupiti ovakvim osobama:

Ništa nemojte primati srcu:

Cilj osoba koje se koriste verbalnom agresijom jeste povrijediti svog sugovornika, a to znači da vam govore stvari isključivo kako bi vam nanijeli bol. Zato je bitno da se prisjetite da vas riječi mogu povrijediti, samo ako im pridajemo na značaju. Nikada se nemojte spuštati na nivo verbalnih agresivaca jer ćete tako samo povećati tenzije. Osim toga, sve što te osobe govore zapravo su izrazi njihovih frustracija i strahova.

Odgovorite humorom, ali i postavite granicu koja se ne smije prijeći:

Humor će zasigurno smanjiti tenziju između vas i osobe s kojom ste u konfliktu, a uvijek je dobro rješenje našaliti se na vlastiti i tuđi račun. Svakako budite oprezni i pripazite da osoba ne prijeđe granicu. Ako to učini dajte joj do znanja da razumijete da je ljuta, ali da nećete pristati da se iskaljuje na vama.

 

 

Asertivna ljutnja

Ovo je, ako se tako može reći, najispravniji i najzdraviji način nošenja s ljutnjom jer mu je osnovna namjera komunikacija i izražavanje. To u konačnici dovodi do pozitivnog ishoda. Ovaj tip ljudi, mirno i razumno pričaju o svojim problemima s drugim ljudima i dosta su objektivni.

Kako pristupiti ovakvim osobama:

Izrazite razumijevanje:

Ovakve osobe nemaju namjeru povrijediti vas djelima ili riječima, već razumno žele riješiti konflikt u kojem su se našle, zato ih je bitno poslušati i shvatiti kako se osjećaju.

Dajte im što žele:

Saznajte što žele i dajte im to, jer ovaj tip osoba najčešće traže promjenu i to na bolje. Pokušajte im pomoći kako biste došli do zajedničkog napretka.

 

Pasivna agresija

Pasivno-agresivna osoba u velikom broju slučajeva izbjegava sukobe te potiskuje emocije i ljutnju. Umjesto toga sve negativnosti izražava suptilnim postupcima, a ne fokusira se na direktno rješenje problema. To stvara doista nejasnu liniju između onoga što te osobe govore i što zapravo misle.

Kako pristupiti ovakvim osobama:

Koristite asertivnost:

Budući da pasivno-agresivne osobe ne izražavaju svoje negativne osjećaje, vi ste ti koji im se moraju suprotstaviti. Konstruktivno navedite probleme i trzavice koje vas smetaju u vašem odnosu i pobrinite se da ta osoba shvati kako se vi osjećate u svemu tome. Možda će tada i njoj biti lakše otvoriti se te govoriti o svojim osjećajima.

 

 

Zapamtite da je prilikom rješavanja bilo kakvog konflikta važno identificirati tip ljutnje, razumjeti ponašanje i u skladu s time pristupiti i reagirati.

Moglo bi vas zanimati: Retinol: nezaobilazan anti-age sastojak koji briše bore

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pexels, Canva