Gotovo svaka žena kupila je barem jednom anticelulitnu kremu u nadi da će ublažiti problem narančine kože, najčešće u predjelu butina. U ovim predljetnim mjesecima postavljamo si pitanje: koje anticelulitne kreme odabrati i s kojom namjerom? Odgovore nam je ovaj put dala naša suradnica na portalu Katija Cikojević, kozmetičarka s dvadesetogodišnjim iskustvom i voditeljica centra ljepote Magnetic u Splitu.

 

anticelulitne kreme01-slowage365

Celulit o kojem žene čitaju i pričaju, a o kojem ćemo mi danas pokušati laički odgovoriti neka pitanja su vidljive “neravnine“ na površini kože, najčešće bokovima, bedrima i stomaku. Celulit predstavlja estetski i zdravstveni problem. Nekim ženama je tvrd i bolan na masažni pritisak, dok drugima mekan i spužvast. U početku nam je vidljiv “svima“ kada kožu stisnemo na spomenutim područjima, dok kasnije u zrelijim godinama uslijed poremećaja stvaranja i oslobađanja masnoća postaje vidljiv prostim okom na zahvaćenom području. U tom stadiju krvne žile na tim područjima više ne mogu normalno obavljati svoj zadatak, pa slaba prokrvljenost uzrokuje zadržavanje toksina i vode.

Postoje brojne znanstvene teorije kako i zašto nastaje, ali još uvijek ne možemo razviti neku univerzalnu teoriju. Bar ne onu koja bi vrijedila za sve vrste i stanja celulita. Naime, posve je nejasno zašto ga na primjer vitke, mršave i mlade djevojke imaju ili neki muškarci koji imaju loše životne navike nemaju. On zapravo pogađa većinu odraslih osoba, i to ne ovisi samo od lošim životnim navikama.

 

Što pospješuje stvaranje celulita?

Prije svega moramo odrediti o kakvom se celulitu radi. Mlade djevojke od 20-ak godina obično imaju blago izražen problem, dok su neke naše klijentice došle u uznapredovaloj fazi. Osim genetike, koja ima važnu ulogu ima u razvoju celulita, sljedeći bitni čimbenici su: prehrana, kretanje, vježbanje, unos vode i ostalih tekućina, te pušenje, alkohol, trudnoća, hormonski poremećaji, procesi u pubertetu… pa sve do stresa.

Čak i loše držanje i neudobna odjeća pogoduje slabljenju vezivnog i potpornog tkiva. Trebamo krenuti od osvještavanja problema i usklađivanja u poželjni zdraviji životni stil u svim aspektima življenja. Tako ćemo se pravilno uhvatiti ukoštac s rješavanjem ovog estetskog i zdravstvenog problema.

 

anticelulitne kreme05-slowage365

Koliko anticelulitne kreme pomažu?

Nezahvalno je odgovoriti sa “da” ili “ne” na pitanje pomažu li anticelulitne kreme u ublažavanju ili uklanjanju problema za koji su namijenjene. Nije svaki celulit isti, kao što nije ni stadij, te genetske predispozicije. Moje osobno iskustvo je pokazalo da kreme imaju učinak. Najbolji se efekti postižu ako osoba provodi anticelulitni tretman u salonu. Ako je krenula ili je već na programu fizičke aktivnosti, brine o prehrani i unosi dovoljno tekućine.

Kreme su odlični tretmani koje možemo uzimati na preporuku sami kod kuće i ubrzati proces ublažavanja ili otklanjanja celulita. Krema se mora nanositi redovito na željeno područje obično utrljavanjem, odnosno blagim masiranjem prema uputama proizvođača. Na tržištu postoje djelotvornije kreme gdje proizvođač preporučuje zamatanje tretiranog djela folijom kratko vrijeme. Tako se postiže poboljšana cirkulacija izazvana termoefektom. Kod ovog problema najvažnije je krenuti “odmah sada“, a ne kasnije ili sutra i tragati za stručnom osobom koja će vas voditi kroz proces. Unutar tog procesa sigurno će se mijenjati i izbor kreme koje se u pojedinim fazama koriste kod kuće.

krema01-slowage365

 

Koja je kombinacija dobitna?

Za one osobe kojima niz faktora idu na ruku, pa se odluče na primjer na odabir odgovarajuće kreme i drugih preparata ciljano prema vrsti celulita i njegovog stadija kod kuće, zatim uzmu kozmetičke tretmane koji ubrzavaju proces, uvedu tjelovježbu kretanje i zdravu prehranu s dosta vode i prirodnih sokova rezultati su u većini slučajeva neizostavni. Jedno je sigurno, rješenja ima, a ovisno koliko smo mi spremne raditi na njemu, rezultati će biti više ili manje zadovoljavajući…

 

Pročitajte i  temu kako se kod kuće tretirati protiv celulita!

 

Pripremila: I.T.
Foto: Unsplash, Pexels