Kolagen… Zašto se o njemu ne prestaje pričati?

Vjerojatno ste do sada čuli za brojne preparate s kolagenom koji jamče mladolikost i svjež izgled. Je li kolagen samo trend, jesu li takvi proizvodi sigurni i imaju li doista dobar učinak?

Najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu je kolagen, a sastavnica je svih dijelova tijela. Kolagena vlakna utkana su u vezivno tkivo koje je svojevrsno “ljepilo”“ našeg organizma, povezuje zglobne strukture s kostima i mišićima, organe s krvožilnim sustavom, kožu s potkožnim tkivima. Kolagenih vlakana ima više vrsta, a osim što gradi naše tijelo, imaju sposobnost transportirati mu hranjive tvari.

Kolagenska vlakna su rastezljiva, tvore oko 80 posto vezivnog tkiva, na sebe vežu vodu i stalno se obnavljaju. Ozlijedite li se, kolagen će sudjelovati u zacjeljivanju ozljede. Dok rastete (u visinu ili širinu) kolagen sudjeluje i u tim procesima. Sinteza kolagena brzo se odvija dok ste mladi, ali nakon 25. godine kolagena vlakna postupno se prestaju nadomještavati, što dovodi do različitih degenerativnih procesa u tijelu i do vanjskih znakova starenja. Kolagen, dakle, nije samo čuvar ljepote i mladolikosti, već i čuvar zdravlja.

Kolagen 02 - SLOWAGE365

Kolagenski pripravci doista su nešto što bi trebali prigrliti kao sveopću korist za naše zdravlje i izgled. Naravno, nije svaki nadomjestak kolagena jednake kvalitete. Preporučaju se suplementi s visokom koncentracijom kolagena. Potrebno je oko 10000 mg dnevno da bi se pokrenuo proces obnove kože. Suplementi kolagena životinjskog su porijekla, a najkvalitetniji kolagen uzima se iz ribe. On je visokoupijajući i sadrži 90% kolagena tipa I i kolagena tipa III koji nalazimo u našoj koži. Također je izuzetno važno da je kolagen u dodacima prehrani u hidroliziranom obliku jer se kao takav najučinkovitije apsorbira u tijelo. Djelovanje ovih preparata uočava se nakon 9 tjedana.

Terapija LED crvenim svjetlom

Svi znamo da prekomjerno sunčanje nije najpametnija ideja. UV zrake razgrađuju kolagen već nakon nekoliko minuta, međutim, postoje valne duljine svjetlosti koje na kolagen imaju pozitivan učinak, što se uvelike koristi u dermatologiji u terapeutske svrhe. Danas se u tu svrhu koristi LED tehnologija. Terapija LED svjetlom je bezbolna, a nakon tretmana odmah se možete pokazati svijetu jer nema popratnih pojava kao što su crvenilo i ljuštenje kože. Rezultati se vide nakon otprilike dva mjeseca.

Kolagen 01 - SLOWAGE365

Dermalne injekcije

Kolagenske injekcije ubrizgavaju se u dermis koji sadrži kolagen i elastin. Danas se najviše koriste Juvéderm i Restylane s hijaluronskom kiselinom koja se i prirodno nalazi u sastavu kože, a ima jedno fenomenalno svojstvo – za svoje molekule može vezati vodu u količini i do 1000 puta veće od svoje težine. Kolagenskim injekcijama možemo popunjavati sve vrste bora. Važno se naći u rukama stručnjaka koji će znati nenametljivo i simetrično aplicirati filere. Pripazite, kolagen goveda životinjskog porijekla može kod nekih ljudi uzrokovati alergijske reakcije i iritacije, a učinak mu traje samo tri mjeseca, koliko mu je potrebno da se razgradi. U usporedbi s njima hijaluronska punila potiču stvaranje kolagena u fibroblastima, stanicama mlade kože. Ovaj učinak traje i nakon što se hijaluronska kiselina razgradi pa su i rezultati dulje vidljivi.

Nimalo slatka vijest

Brojne je slatkoljupce rastužila znanstvena spoznaja da šećer vezivanjem za kolagen i elastin čini ova vlakna krutima. Taj se proces zove glikacija, a uzrokuju ga sve vrste šećera od kojih najviše štete uzrokuju jednostavni šećeri. Završni produkti ovog procesa u tijelu zovu se AGE (Advance Glycation Endproducts), te su u posljednje vrijeme popularni kozmetički preparativni proizvodi s antiglikacijskim učinkom. Što se tiče životnih navika, najbolje što možete učiniti po tom pitanju je umjereno korištenje ugljikohidrata sa što nižim glikemijskim indeksom.

Pročitajte i: Ceramidi, hijaluron i kolagen sveto su trojstvo mladolike i njegovane kože!

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Pexels