Sigurni smo da znate da je mozak pokretač našeg organizma. Dobra je ideja održavati ga u odličnom radnom stanu. U nastavku vam donosimo listu hrane i razloge zbog kojeg će vaš mozak raditi najbolje što može. Pa onda, najbolje da krenemo redom i otkrijemo vam koja je to najbolja hrana za mozak!

Kao centar vašeg tijela, mozak je zadužen za održavanje svih funkcija organizma i omogućuje kretanje, kontroliranje emocija i razmišljanje. Zbog toga nije loša ideja brinuti o njemu na pravi način i na vrijeme. Hrana koju unosite u svoj organizam igra važnu ulogu u održavanju vašeg mozga funkcionalnim i zdravim, ali ujedno ona i pomaže poboljšati neke mentalne zadatke, poput koncentracije i pamćenja. Pružajući odgovarajuću njegu našem mozgu, osigurati ćemo njegovo pravilno funkcionirane, održat ćemo memoriju u formi, pa čak i spriječiti neke procese – poput Alzheimerove bolesti. U nastavku pročitajte koju biste to hranu trebali jesti kako biste “nahranili” svoj mozak.

Njeno veličanstvo – kava

Ako je kava vrhunac vašeg jutra, bit će vam drago čuti da je dobra za vas. Dvije glavne komponente kafe – kofein i antioksidanti – pomažu vašem mozgu. Kofein u kavi ima niz pozitivnih učinaka na mozak, uključujući: povećanu budnost, poboljšava raspoloženje i poboljšava koncentraciju. Jedno istraživanje pokazalo je da su sudionici koji su ujutro popili jednu veliku kavu bili efikasniji u zadacima u kojima je trebala bolja koncentracija.

Dugotrajno pijenje kave također se povezuje sa smanjenjem rizika od neuroloških bolesti poput Azheimera ili Parkinsonove bolesti. To bi vrlo vjerojatno mogla biti posljedica visoke koncentracije antioksidansa u kavi.

Cikla – hrana za mozak koju često zaboravljamo

Cikla je povezana sa mnogo znanstvenih prednosti, od toga da pomaže u snižavanu krvnog tlaka do borbe protiv upala. Bogata je folatima i sadrži puno željeza. Međutim, iako je naglasak na protuupalnim prednostima, istraživanja pokazuju i kako postoji potencijal u podršci zdravlja vašega mozga.

Jedno istraživanje pokazalo je da svakodnevno komnzumiranje soka od cikle prije vježbanja može podržati određena područja vašeg mozga s kognitivnim funkcijama i osjećajima.

Superbobice kao idealna hrana za mozak -Borovnice

Borovnice pružaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući i one koje su za vaš mozak. Borovnice i druge obojene bobice isporučuju antocijanine, skupinu biljnih spojeva s protuupalnim i antioksidativnim učinkom. Antioksidansi djeluju protiv oksidacijskog stresa i upala, stanja koja mogu pridonijeti starenju mozga i neurodegenerativnim bolestima.

Kurkuma – specifičan žuti začin pun blagotvornih sastojaka

Ovaj specifični žuti začin ključan je sastojak currya u prahu. Ima brojne prednosti za mozak, sadrži moćan protuupalni spoj krukumin koji ima razne benefite za naše moždane stanice. Neki od njih su: ublažava depresiju i poboljšava raspoloženje te pomaže u rastu novih moždanih stanica

Da biste  uživali u prednostima kurkumina probajte uvrstiti curry u što više jela koje konzumirate, poput neke guste juhe ili si jednostavno napravite čaj od kurkume.

Kelj – hrana iz vrta naših baka

Kelj je genijalna i super hranjiva namirnica, puna antioksidansa i vitamina A, C i K. Prirodno štiti mozak od stresa i sadrži lutein – ključni sastojak bitan za naš vid. Ova se hranjiva tvar nalazi u našim očima i moždanom tkivu. Probajte u nekom idućem planu prehrane na meni dodati i kelj. Recept za ukusnu salatu od kelja pronađite ovdje.

Počinju se provoditi studije o prednostima luteina za mozak, a neki ga vide kao potencijalnog pokretača mozga, koji poboljšava kognitivne performanse. Druga ispitivanja su otkrila da su više razine luteina često povezane s boljim kognitivnim performansama kod ljudi starijih i srednjih godina.

Orašasti plodovi puni su vitamina

Istraživanje je pokazalo da jedenje orašastih plodova može poboljšati zdravlje vašeg srca, a zdravo srce povezano je sa zdravim mozgom. Također je uočeno da orašasti plodovi mogu poboljšati razmišljanje, pa čak i pomoći u prevenciji neurodegenerativnih bolesti. Nekoliko hranjivih sastojaka u orašastim plodovima koje bi trebalo istaknuti svakako su zdrave masti i vitamin E. Vitamin E štiti mozak od oštenćenja, pomažući usporavanje mentalnog starenja i odumiranja stanica mozga.

Sjemenke bundeve – hrana za mozak u obliku grickalica

Sjemenke bundeve sadrže snažne antioksidanse koji štite tijelo i mozak od oštećenja slobodnim radikalima. Izvrstan su izvor željeza i magnezija. Svaka od ovih tvari jako je važna za zdravlje mozga.Vjerujemo da kod kuće zasigurno imate sjemenke bundeve, no ukoliko su vam ponestale i želite nabaviti neke iz domaće proizvodnje, možete ih naručiti ovdje.

 

Moglo bi vas zanimati:Rozaceja: Kako ju pravilno tretirati i smanjiti crvenilo kože?

 

Tekst: V.P.

Foto: Pinterest