Čitanje je jedan od najstarijih načina učenja, ali i najzabavnijih i najboljih trikova za dozu inspiracij. Čitanje može unijeti puno pozitivnih stvari u vašoj svakodnevici. Većina nas zbog užurbanog ritma kroz godinu ne stigne čitati koliko bismo htjeli, no zato uz par trikova možemo to nadoknaditi na godišnjem odmoru.

Kroz čitanje ćete se osjećati bolje, kvalitetno provesti svoje vrijeme, pronaći motivaciju, biti zadovoljniji i sretniji, a istovremeno ćete izbjeći brojne toksične sadržaje koji bi stigli do vas kroz razne medije i društvene mreže. No, kao što smo već ranije naveli, poznavajući ritam života današnjice, nekada je teško uvesti čitanje u svoj stalni raspored. Kako biste to promijenili i učinili čitanje svakodnevnom sastavnicom svog života i najdražim izvorom inspiracije kroz tjedan, pokušajte usvojiti barem jedan od trikova koje izdvajamo u nastavku.

 

knjiga_3_slowage365

 

Vodite svoj dnevnik čitanja

Ukoliko želite povećati količinu vremena kojeg provodite čitajući, možete voditi dnevnik čitanja. U jednoj bilježnici ili u svom planeru, zabilježite na način koji vama najviše odgovara da ste pročitali određeni broj stranica u određeno vrijeme u danu. Ako tako nastavite svakog dana, uskoro će vam to postati navika i uvijek ćete u to doba u danu posezati za knjigom, čitati više i uspjeti u svom cilju. Dosta efektan, a jednostavan savjet, zar ne?

Knjigu nosite uvijek sa sobom

Na radnom stolu, u torbi kad krenete na kavu, kraj kreveta, u torbi za plažu. Sve su ovo mjesta na kojima možete dok čekate ili dok se odmarate, posegnuti za knjigom i pročitati par stranica umjesto da radite nešto drugo.

 

knjiga_4_slowage365

 

Odaberite tematiku koja vas opušta

Ukoliko vam se neka knjiga ne sviđa, jednostavno ju ostavite. Nemojte se prisiljavati završiti ju samo zato kako to ne bi ostala nepročitana knjiga. Radije se posavjetujte sa svojim prijateljima ili osobom koja radi u knjižnici. Izaberite naslove koji bi vam mogli biti zanimljivi i uživajte u čitanju knjiga koje se vama sviđaju.

Slušajte audio knjige

Ok, vjerujemo da ćete godišnji odmor iskoristiti da se opustite. Povratak u svakodnevicu za vas znači i povratak žurbi i stresu? Probajte slušati audio knjige. One su jednako zabavan način učenja o stvarima koje vam se sviđaju i moderan način čitanja koji možda bude po vašoj mjeri.

 

knjiga_5_slowage365

 

 

Moglo bi vas zanimati: 3 navike zbog kojih se osjećate umorno

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest, Canva