Svima je dobro poznat onaj osjećaj kada jedva čekamo neki važan događaj i onda nam sve planove pokvari mjesečnica. Srećom, postoje načini i metode kako zaustaviti ili barem odgoditi mjesečnicu, ako to želite napraviti

Svaka žena ponekad poželi ubrzati ili odgoditi mjesečni ciklus. Tko ne bi, primjerice, htio izbjeći menstruaciju dok je na ljetnom godišnjem odmoru? Ili, pak, malo ubrzati vrijeme da izbjegnemo popratne simptome poput nabreklih grudi i nadutog trbuha baš u vrijeme kada imamo neki važan događaj ili svečanost i trebamo zablistati u uskoj haljini?

Iako postoje mnogi protivnici bilo kakve ‘intervencije’ u prirodan tijek ovako osjetljivog i važnog procesa u našem tijelu, na internetu ipak možemo pronaći brojne prirodne i manje prirodne načine odgađanja ili ubrzavanja mjesečnog ciklusa. Za većinu njih ipak, moramo upozoriti, ne postoje mjerodavne znanstvene potvrde, a za neke se definitivno prije upotrebe treba obratiti liječniku ili ginekologu. No, krenimo redom…

odgoditi mjesečnicu 02 - SLOWAGE365

KAKO ODGODITI MJESEČNICU?

1.) Kontracepcija

Jedini znanstveno dokazan način na koji se menstruacija može odgoditi za 5-7 dana! No, u ovom se slučaju svakako morate prvo posavjetovati s ginekologom koji vam jedini može izdati recept za kontracepcijske pilule. Tablete se preporuča uzeti 4-5 dana prije očekivanog prvog dana ciklusa, a čim ih prestanete uzimati, možete očekivati krvarenje u roku od 2-3 dana.

2.) Prirodna progesteronska krema

Poznato je kako u prvoj polovici ciklusa rastu razine progesterona koje se na početku druge polovice ciklusa počnu snižavati i tada šalju tijelu signale za početak menstrualnog ciklusa.  Progesteronska krema održava razinu progesterona, pa se preporuča početi je koristiti dvaput dnevno za vrijeme ovulacije. Čim je prestanete koristiti, doći će do krvarenja.

3.) Velika fizička opterećenja

Na temelju podataka da mnoge profesionalne sportašice imaju neredovite mjesečnice, a često ih i nemaju dugi vremenski period, uvriježilo se mišljenje kako velika tjelesna opterećenja izazivaju stres u tijelu i mogu odgoditi ciklus. No, nema znanstvenih dokaza da je tomu tako. Intenzivni treninzi poput dizanja utega, plivanja, gimnastike i(li) biciklizma mogu dovesti do ograničavanja proizvodnje estrogena, a time i povećati razinu testosterona, što dovodi do kašnjenja ciklusa, no nije pravilo kod svih sportašica. S druge strane, upravo se redovita tjelesna rekreacija i umjereno bavljenje sportom preporuča za ravnotežu menstrualnog ciklusa.

4.) Namirnice

Postoje (narodna) vjerovanja kako ispijanje otopine s jabučnim octom ili limunom, primjerice, mogu odgoditi ciklus. No, nema znanstvenih uporišta u tome. Osim toga, česta upotreba ovakvih napitaka može oštetiti zubnu caklinu i osjetljiva tkiva usta i grla, pa je rizik prevelik da bi isprobavali nešto što nije znanstveno dokazano, zar ne? Sve ovo također vrijedi i za limun! Vjeruje se i kako matičnjak i leća mogu utjecati na hormonsku ravnotežu, odgađajući ciklus, baš kao i ispijanje tekućine sa želatinom. Postoje neke studije koje tvrde da jaki začini u jelima, poput češnjaka, papra ili đumbira mogu ubrzati mensturalni ciklus. Stoga, želite li ga odgoditi –  izbjegavajte tešku, masnu i jako začinjenu hranu.

5.) Stres

Na kraju, ali ništa manje bitan, stres je okidač mnogih zdravstvenih tegoba i jedan od glavnih krivaca za narušavanje ravnoteže našeg tijela i svih procesa u njemu. A kako on pogađa hormone ‘u sridu’ tako se i mjesečni ciklus, uslijed jakih stresnih situacija, može u velikoj mjeri odgoditi.

odgoditi mjesečnicu 01 - SLOWAGE365

KAKO UBRZATI MJESEČNICU?

1.) Toplina

Jedan od daleko najpopularnijih (i najugodnijih) načina kako možemo potaknuti krvarenje jesu tople kupke. Naime, toplina podiže temperaturu tijela, opušta trbušne mišiće te istodobno širi krvne žile te potiče bolji protok krvi iz maternice. U ovu ‘kategoriju’ pomagača spadaju i svi topli oblozi, grijaći jastuci, deke…

2.) Namirnice

Kao što smo već spomenuli – jako začinjena i teška hrana može ubrzati dolazak ciklusa. I ovdje ključnu ulogu ima toplina, jer takva hrana, naime, povisuje tjelesnu temperaturu. Slično djelovanje imaju i crveno meso te hrana bogata karotenom i vitaminom C. Veće doze vitamina C (primjerice, doza od 3000 mg vitamina C tri dana zaredom) utječu na progesteron, odnosno na kontrakcije maternice, pa se njezini zidovi brže ‘ljušte’ i na prirodan način ubrzavaju krvarenje. U narodnoj medicini čitav je niz ljekovitih biljaka koje mogu ‘ubrzati’ krvarenje, a među najpoznatijima su čajevi od peršina, majčine dušice i đumbira.

3.) Tjelovježba

Za razliku od ekstremnih sportova koji utječu na odgađanje menstrualnog ciklusa, postoji jedna ‘redovita’ tjelovježba koja potiče ciklus – seks! Naime, kombinacija hormona koji nama vladaju kada imamo seksualni odnos i orgazam pomaže u širenju grlića maternice te ‘podmazuje’ sluznicu – što sve skupa može potaknuti ciklus!

4.) Prijateljice i kolegice

Koliko ‘utjecaj’ žene imaju jedna na drugu pokazuje i činjenica da mnoge, provodeći veći dio vremena jedne s drugima mogu ‘utjecati’ na vlastite mjesečnice. Znate onaj osjećaj kada shvatite da vi i vaše prijateljice, ili kolegice s posla, imate menstruaciju u isto vrijeme? Iako je tu činjenicu prva ustvrdila Martha McClintock još 1971. godine, pravo objašnjenje zapravo ne leži, kako su to mnogi nastojali objasniti, u mjesečevim mijenama ili feromonima nego jednostavno u – čistoj slučajnosti!

Pročitajte i što može odgoditi mjesečnicu na na putovanjima!

Autor: Nina Bošković

Foto: Pexels, Unsplash