Došlo je ono, mnogima najdraže doba u godini, vrijeme kada želimo biti s dragim nam osobama, vrijeme darivanja, vrijeme Božića, zvončića, vrijeme čarolije… Evo nekoliko savjeta kako da sa svojom djecom stvorite na kreativan i zabavan način svoju božićnu priču.

Ova je godina, jednom riječju, bila godina izazova.  Pronašli smo svakakve načine kako da ipak, unatoč potpuno drukčijim okolnostima od onih na koje smo navikli, živimo neki „novi normalni život“. Čak i oni kojima je bila draža „face to face“ komunikacija, polako su prihvatili online život, naučili smo da baš sve možemo raditi online, od kupovine, ispijanja kava, učenja, poslovnih sastanaka, čak i zabave i druženja s prijateljima krenuli su online. No ipak nešto ostaje „staro normalno“ – obiteljska interakcija, druženje roditelja s djecom, a ovih blagdana taj bliski kontakt unutar uže obitelji potrebniji je nego ikad, kako roditeljima tako i djeci.

U ovo predbožićno vrijeme i vi imate priliku zakoračiti u svijet djetinjstva, poigrati se svojom maštom, zakoračiti u blagdansku čaroliju, biti Zvončica i Petar Pan. Zašto ne biste otišli od ove pomalo tmurne stvarnosti i sa svojom djecom zaronili u svijet mašte i igre? Zajedno s njima kreirajte Božić za kakav možda dosad niste imali vremena niti inspiracije. Osmislite svoje male aktivnosti u kojima ćete uživati zajedno. Tko zna, možda vam se toliko svide da postanu vaša obiteljska tradicija…

Izradite ukrase za božićno drvce! Svakom je djetetu prava radost kićenje božićne jelke. Neka ove godine bude posebno! Potrudite se i napravite božićne ukrase zajedno. Papiri u boji, šljokice, ljepilo… naoružajte se različitim rekvizitima i krenite! Možete stvoriti svoje božićno čudo, za više ideja pogledajte ovdje.

Izradite svoje poklone! Evo prilike da svojoj djeci objasnite da je najvrjedniji dar onaj koji nekome daruju iz ljubavi i da ga mogu izraditi sami. Sigurno u kući imate neupotrebljenih staklenki, starih, rasparenih čarapa, pa čak i ukrasa za drvce, koji su potrgani i namjeravali ste ih baciti u smeće. Uključite li svoju maštu, sve to možete iskoristiti i sa svojom djecom napraviti poklone za najmilije.

Uzmite staklenke, tempere, ljepilo, vunu i napravite ukrasne teglice za svakog člana obitelji. Neka se izrada ukrasnih teglica pretvori u igru, uživat ćete zajedno sa svojom djecom. Ili, napunite čarape rižom, zašijte ih, pa im nalijepite ili nacrtajte usta, oči, stavite im kapicu – dobit ćete slatke lutkice, kojima možete i nadjenuti ime svakog člana obitelji.

keksići

Ispecite zajedno božićne keksiće! Zajedno s djecom potražite nekoliko recepata za božićne keksiće. Neka vam pomognu izraditi smjesu, a najzabavniji dio će im sigurno biti izrada oblika modlicama. Na Badnjak neka se keksići nađu na tanjuru Djeda Božićnjaka, zajedno sa šalicom mlijeka. Samo… ne zaboravite, dok stavljate darove ispod jelke, popiti mlijeko i pojesti koji kolačić… da se vidi kako su Djedica i sobovi posjetili vaš dom.

Osmislite božićnu predstavu! Zašto ne biste s djecom pripremili pravu božićnu predstavu. Sami izmislite kratku priču, podijelite uloge i poigrajte se. Pustite mašti na volju, maskirajte se i uživajte u vlastitoj božićnoj priči. Možete sve snimiti, bit će vam to draga uspomena.

Kreirajte svoju obiteljsku čestitku! Lijepo se uredite i fotografirajte za online božićnu čestitku, dodajte neku motivirajuću poruku i pošaljite onima koje volite, a koje ovoga Božića ne možete vidjeti osobno.

Organizirajte večeri čitanja priča! Neka to bude pravi ritual: topli kakako, keksići, koje ste ispekli sa svojom djecom, i lijepa priča. Čitajte ili pričajte svojoj djeci, a možete se okušati i u glumi. Poigrajte se i s djecom, neka ona pokušaju glumiti neke dijaloge iz priče ili likove koji im se svide.

Osmislite svoju play listu! Zajedno s djecom odaberite najdraže pjesme koje želite slušati ove blagdane. Uživajte u glazbi, a možete i zaplesati.

Tekst: A. P.

Foto: Pixabay, Unsplash