(Ne)prilike su nas natjerale na malo drukčiji način života nego što smo ga imali dosad. Stres zbog pandemije COVIDOM-19 utječe na partnerske odnose, odnose s djecom, odnose s prijateljima. Evo kako možete ovo vrijeme okrenuti u svoju korist…

Jeste li tek nedavno primijetili kako vaš partner glasno žvače? Kako nikad ne zatvara pastu za zube? Da nevjerojatno puno troši toaletnog papira, sapuna, grickalica? Da nije baš najbolji roditelj? Ako je tako, vjerojatno ste na ulasku u bračnu pandemijsku krizu.

Kako nas je korona sve natjerala da većinu svog vremena provodimo u zatvorenom prostoru, uglavnom s jednom odraslom osobom, i to istom, a najčešće je riječ o životnom partneru, moramo pronaći način kako da živimo u skladu, kako da budemo tolerantni, ne izgubimo živce i da svoju vezu ne dovedemo u krizu. Dobra je vijest što sada parovi imaju priliku raditi na međusobnom odnosu, imaju prilike riješiti neke probleme s kojima se već duže vremena bore, ali nisu imali vremena staviti ih u prvi plan.

Opće stanje populacije je anksioznost, stres, strah i nesigurnost, a najlakše je takva stanja prenijeti na najbližu osobu, što je uglavnom partner u vezi. Stoga, u odnosima se pojavljuju tenzije, oni postaju nestabilni pa je vrijeme da na svemu tome poradite zajedno

Financijski problemi, nastali uslijed gubitka poslova i svjetske krize, samo su jedan od razloga krize u vezi. Ako k tomu dodamo i socijalnu izolaciju, preopterećenost odgojem i školovanjem djece, doista je potreban golemi trud da bi se sačuvao partnerski odnos .

Stoga, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da u ova teška vremena sačuvate hladnu glavu i, umjesto da uništite svoj odnos s partnerom, podignete ga na jednu višu razinu međusobnog razumijevanja i prihvaćanja.

Odustanite od kriticizma!

Sada definitivno nije vrijeme da jedno drugome “nabijate” pogreške na nos, pogotovo kad je riječ o onima financijske prirode. Vrijeme je da shvatite koje su dobre stvari koje čini vaš partner te mu to pokažite svojom zahvalnošću i poštovanjem.

Budite više znatiželjni, a manje bijesni!

Radite od kuće, s djecom rješavate zadaće i učite i odjednom ste se našli pretrpani obavezama, ali, vi ste, kao, kod kuće. Velika je vjerojatnost da ćete zbog pritiska kojem ste izloženi početi promatrati partnera kao osobu koja se ne trudi dovoljno i osjećat ćete se izdanima. Stres je ‘triger’ za neka ponašanja iz prošlosti, za koja mislite da ste ih davno prerasli. Također, ono što mislite da ste oprostili, može vam se vratiti i vi ponovno počinjete zamjerati i prisjećati se nekih situacija u odnosu, za koje ste vjerovali da su zauvijek riješene. Razgovor je najgora opcija za ljude koji su pod stresom. Radije pokušajte saslušati partnera što vam ima reći nego ulaziti u nepotrebne rasprave.

Nađite vrijeme za sebe!

Kakogod to teško izgledalo, razdvojite se, barem na pola sata dnevno. Odvojite se od partnera, od djece, prošetajte sami, pogledajte sami neki film, čitajte, radite ono što vas opušta. Jedino ćete tako napuniti svoje baterije i biti spremni prihvatiti i razumjeti drugu osobu.

Ne odustajte od seksa!

Nikako nemojte izbjegavati intimni odnos s partnerom. I za kvalitetan seks treba se nekad potruditi. Seksualni će vas odnos oboje opustiti i ponovno zbližiti.

Planirajte vrijeme, ali ne prestrogo!

Nabavite obiteljski planer, podijelite odgovornosti, isplanirajte dan. No nemojte se uvijek držati svega u crticu, olabavite ako shvatite da se ne osjećate dobro ili da vam treba “off” vrijeme.

Odgodite svađu!

Ako dođe do tolikog intenziteta nerazumijvanja da je rasprava ili svađa neizbježna, zamolite “time out”. Bolje je neke stvari prespavati pa potom razgovarati o problemu. Kad se strasti smire, lakše se pronađe neki kompromis.

Poštujte jedno drugo!

Čak i partneri u dugoj i stabilnoj vezi imaju potrebu za svojom privatnošću. Nemojte kršiti privatnost svoga partnera. Ako se osami, čita ili gleda neki film, dopustite mu tu aktivnost bez nametanja svojih želja i potreba.

Izgovorite svoje želje i potrebe! 

Kolikogod da je vaš partner divan, ne čita vam misli. Kada su vaša očekivanja, potrebe i želje u pitanju, budite jasni. Izgovorite ih naglas. Jedino tako ćete doći do kompromisa i razumijevanja s partnerom.

I, utjeha za kraj – i ovo će proći!

Tekst: A. P.

Foto: Unsplash