Tri koraka koji pomažu prekinuti loše navike

Tako jednostavno zvuči: ”Od sutra se bolje hranim, više vježbam, više radim… Sve će biti super! Od sutra.” I onda sutra dođe, a mi kao roboti, ne razmišljajući ili si dajući opravdanje za nepokretanje, samo odradimo sve isto kao i prije. Možda ipak ne od sutra, možda od idućeg tjedna…

No, postoje mehanizmi i taktike kako da nam um pomogne u ostvarenju ciljeva. Morat ćete se poslužiti s par trikova, ali s mozgom to ide tako. Možemo ga nadmudriti samo ako dobro znamo što ga pokreće, inače ništa od posla!

IDENTIFICIRAJTE LOŠU NAVIKU KOJE SE ŽELITE RIJEŠITI (I ONDA MALO RAZMIŠLJAJTE O TOME)

Misliti samo na svoje ‘loše navike’ ili se koristiti ovim nedefiniranim izrazom kada mislimo ili pričamo o njima, nije dovoljno dobro za naš um. Trebamo točno znati koje su to ‘loše navike’ kojih se želimo riješiti i moći ih jasno definirati. Priznati si da smo ovisni o poroku pola je posla, jer zahtjeva suočavanje sa samim sobom što donosi određen napredak. U tom trenutku više ne poričemo i ne pravdamo loše ponašanje. Lako možemo definirati problem ako želimo prestati pušiti, ali kad osjećamo da moramo na drugačiji ili produktivniji način koristiti svoje slobodno vrijeme, moramo znati točno identificirati što sada radimo i zašto to nije dobro.

Dobar start je, npr. ”Želim prekinuti ovu lijenost u koju uđem kada dođem kući s posla… Želim prestati biti lijen/a… Želim prestati gledati Netflix cijelu večer, želim pogledati samo jedan film ili seriju…” Dakle, samo konkretno! Kad ste u mogućnosti jasno definirati loše navike kojih se želite riješiti, mjesec dana samo razmišljajte o njima i budite ih svjesni. Razmišljajte o razlozima zašto želite prestati, koji su razlozi koji vas vuku prema njima, kako se osjećate dok ih radite, pokušajte analizirati sve osjećaje koje povezujete s tim radnjama, kako bi bili spremni kad dođe na red potpuni detoks od loših navika!

loše navike

POKUŠAJTE SAZNATI ODAKLE IDE VAŠA LOŠA NAVIKA

Doslovce iz kojeg izvora kreće potreba za određenom lošom navikom. Neki stručnjaci vjeruju da svaka loša navika dolazi iz jedne od sljedećih kategorija – lokacija, vrijeme, emotivno stanje, drugi ljudi ili odgovor na prethodnu radnju. Razumjeti kako funkcionira naš sustav donošenja odluka je ključ u pokoravanju svih loših navika. Najčešće ponavljamo svoje ponašanje bez da uopće pomišljamo na to što sada trenutno činimo, jer je čak cca 95% našeg ponašanja uvjetovano podsvjesnim obrascima.

Loše navike smo stvorili opetovanim ponavljanjem, a svaki put kada nas je nešto nagnalo da učinimo isto (i mi smo to i učinili!) kao da smo još malo dublje stisnuli gravuru na mozak. One postanu kao zrak koji udišemo, a što više odgovaramo na podražaje na identičan način, to ćemo ih teže izbaciti iz života. Ponavljanje je majka znanja, stoga krenite ponavljati neke nove misli i slomite začarani krug podražaja i reakcija tako što ćete uz jasno definiranje svojih reakcija (loših navika) moći jasno definirati i podražaje koji vas na njih tjeraju!

loše navike

POTRUDITE SE PRONAĆI DOSTOJNE ZAMJENE LOŠIM NAVIKAMA

Spoznaja o tome da je pušenje ili pijenje alkohola jako loše za nas nije dovoljna, bez obzira na opće znanje o utjecaju poroka na naše tijelo. Isto je s junk foodom ili nedovoljnim vježbanjem. Morate se potruditi pronaći što više dobrih strana prestankom neke loše navike, a pogotovo onih koje vas čine radosnijima. Dobar motivator je novac – kao nagrada. Osobito kad je u pitanju loša navika zbog koje nam pati novčanik. Jednom kad na vidljivo mjesto krenete slagati ušteđeni novac, pa kada ta hrpa krene rasti, a vi smišljati na koje ćete putovanje otići, onda kreće pravo otpuštanje nagrada u mozgu (dobrih, dobrih hormona). Odličan je to put prema zamjeni stare navike za novu!

Također, prevariti ‘unutarnjeg spiljskog čovjeka’ možete tako da napravite strategiju smanjivanja. Izbaciti aktivnost koja vam je dosad pružala toliko dopamina prije će nalikovati na ovisničku apstinenciju u kojoj ćete samo misliti o tome što ne smijete. Možda je bolji korak smanjivati lošu naviku ili radnju? Zadati plan, vojnički se držati toga i pritom raditi na snazi svoje volje – podsjećati se na razloge, želju i motivaciju i biti spreman na trikove vlastitog ponašanja iz prošlosti. Zapamtite, stvarate jedan novi i zdraviji dio sebe. To nikako nije lako, ali je moguće, a zadovoljstvo osvajanja cilja dat će motivaciju za nove akcije!

Pročitajte i kako možete iskontrolirati napad ljutnje i bijesa!

Autor: Ida Kralj

Foto: Pexels, Unsplash