Ako ste se napokon odlučili uloviti u koštac sa prevencijog preranog starenja imamo vijesti za vas. Strunjaci navode da zaštita od UVB i UVA zraka više nije dovoljna, a nova istraživanja pokazuju da je plava svjetlost – ona koju emitiraju digitalni uređaji ali i sunce, također štetna za našu kožu.

Plavo svjetlo, kao što već znate, dolazi iz većine naših digitalnih uređaja, uključujući računalo, laptop i mobitel, a dugotrajno izlaganje plavoj svjetlosti prouzročiti će oštećenje kože.

 

Točnije, plavo svjetlo potiče našu kožu na foto-starenje. To je, ukratko, starenje od predugog izlaganja svjetlosti. Sunčeva svjetlost je glavni izvor plave svjetlosti kojoj smo izloženi; digitalni uređaji emitiraju samo djelić te količine zračenja, ali glavna razlika je u tome što su nam telefoni mnogo bliži od sunca i ovo izlaganje izbliza je štetnije.

 

 

Kako zaštititi kožu?

Jednostavno rješenje za zaštitu je pokrivanje telefona i tableta zaslonom za plavo svjetlo. Također, neki pametni telefoni danas imaju postavku koja plavo svjetlo pretvara u žuto svjetlo (često nazivano noćnim režimom) što je daleko lakše za oči, ali i za vašu kožu. Ako vaš mobitel ima ovu funkciju, ona može biti sjajna preventivna metoda ili barem za početak smanjite razinu osvjetljenja na ekranima na 50%.

 

 

Što se tiče njege kože kako bi se spriječilo djelovanje plavog svjetla, potražite serume i kreme bogate antioksidansima i razmislite o rutini njege kože formuliranoj sa sastojcima koji dokazano rješavaju vidljive učinke UV zraka. Primjena lokalnih antioksidanata u beauty rutini, kao i prehrana bogata antioksidantima (iz svježeg voća i povrća) može pojačati obranu kože od oksidativne štete.

 

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Što napraviti kada ostvarenje ciljeva ne ide po planu?

 

 

 

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest, Canva