Što nas u ovoj vladavini velike neizvjesnosti pokreće? Što nas potiče na to da se, usprkos donekle ograničenoj slobodi kretanja i nemogućnosti odrađivanja poslova (neki) kao ranije, i dalje trudimo, nastojimo vjerovati da će sve ovo proći, odrađujemo dnevne zadatke? U potrazi za odgovorom kako ostvariti ciljeve pomaže nam naša stručna suradnica, socijalna pedagoginja Tea Bošnjak.

kako ostvariti ciljeve01-slowage365

 

Bojim se da se malo tko od nas bavi ovim kompliciranim pitanjima. Čini mi se da preživljavamo iz dana u dan, pokušavajući život učiniti što sretnijim i smislenijim. Kako onda u ove sive dane dodati malo boje te kako sutrašnji trenutak učiniti mrvicu smislenijim nego jučerašnji?

 

Koja je vaša motivacija?

Motivacija je stanje ili proces unutar pojedinca koji pokreće, održava i usmjerava njegovo ponašanje prema određenom cilju. Pamtim ovu definiciju s nekog sata psihologije u srednjoj školi, a bilo je to doista davno – vjerujte mi. 🙂
Isto tako, pamtim da je ta ista motivacija vrlo zanimljiva pojava, pomalo zeznuta i definitivno teško uhvatljiva. Motivirano ponašanje pojedinca može biti pobuđeno njegovim potrebama i vanjskim poticajima. Dakle, motivi mogu biti intrinzični (osobni interesi, znatiželja) i ekstrinzični (nagrade, različite beneficije).
No, što kada nam motiva ponestane? Stagniramo li tada ili ipak nastavljamo svojim putem? Netko možda čeka da mu motivacija padne s neba u krilo, netko nastavlja gdje je stao, a netko odustaje. Što raditi u takvim situacijama, umjesto traganja za motivacijom satima, danima, a možda i tjednima (po mogućnosti s lupom u ruci)?

stickeri motivacije01-slowage365

Orijentacija na ciljeve

Ciljevi mogu biti i jesu snažni motivi koji potiču pojedinca na djelovanje. Kvalitetno postavljanje ciljeva važno je za napredak u životu i za dostizanje onog smisla i sreće s početka. Međutim, nisu svi ciljevi jednako ostvarivi. Cilj „Želim smršaviti i to ću napraviti tako što ću početi vježbati.“ nije dobar cilj jer je teško ostvariv u ovakvoj, potpuno nejasnoj formi.

Ako se želite unaprijediti, razvijati, rasti, učiti i ostvariti svoje snove (sigurna sam da ih imate puno), onda je potrebno adekvatno formulirati i odrediti ciljeve. Zašto to ne bi bilo na pametan način? Vjerujem da vas je velika većina čula za S.M.A.R.T. ciljeve. Puno je tekstova i članaka o ovoj metodi napisano, ali dobro je nekad gradivo i „prenaučiti“. To je metoda postavljanja efikasnih ciljeva, koja je satkana od pet kriterija (svjesna sam da mnogim maturantima sada nije laka situacija, a budući da imam maturanticu u obitelji, koristim primjer upravo njihovog učenja).

 

Pet kriterija postavljanja ciljeva

  • Specifičan – jasno, precizno i jednostavno formuliran cilj kojeg razumijete vi, kao i vaši ukućani. Iz njega se jasno vidi što želite ostvariti. Specifičnost cilja bi vam trebala dati odgovor na pitanje što točno želite postići, koji je očekivani ishod. Primjerice: Do kraja svibnja, kod kuće ću učiti i pripremati gradivo psihologije za maturu. – jedan je specifičan cilj. Pitajte ukućane, ali i sebe je li vam razumljiv. Imate li sve potrebne odgovore za ostvarenje ovog cilja? Što želite svladati, tko će učiti, kada ćete spremiti to gradivo, gdje ćete učiti?
  • Mjerljiv – kriterij koji znači da možete pratiti svoj napredak, odnosno postaviti neke brojke iza aktivnosti pa je tu dobro pitati se kako mogu procijeniti vlastiti napredak. Želim dobiti najmanje ocjenu vrlo dobar na maturi iz psihologije. Razmislite što ćete vidjeti, čuti ili osjetiti kada postignete ovaj cilj. Koliko treba učiti da bi se takva ocjena i postigla?
  • Dostižan – cilj koji za vas, s obzirom na vaše sposobnosti i mogućnosti, nije ni lagan ni težak, onaj za kojeg se trebate potruditi i čije je ostvarenje samo pod vašom kontrolom. Pitajte se je li kontrola u vašim rukama. Tko se i koliko treba truditi? Proći ću cijelo gradivo nekoliko puta kako bih ga što bolje naučio/la i na maturi bio/la spremnija.
  • Relevantan – to znači da je taj cilj vama jako važan. Relevantni ciljevi osiguravaju da je vaš trud posvećen i usmjerenim onim aktivnostima koje idu u smjeru vaših radnih i životnih vrijednosti, u smjeru vašeg smisla i svrhe. Budući da želim upisati studij psihologije, za kojeg mi je potreban položen predmet iz psihologije na maturi, potrudit ću se ostvariti izvrstan rezultat.
  • Vremenski ograničen – važno je odrediti vremenski okvir, prostor, rok u kojem ćete ciljeve moći ostvariti. Svakog ću dana 3 sata učiti psihologiju kroz svibanj. 

kako ostvariti ciljeve02-slowage365

Čuvajte dragocjenu energiju

Dakle, u ovom neizvjesnom vremenu ne morate tragati za motivacijom i trošiti energiju. Nju radije usmjerite na promišljanje o životnim vrijednostima, o vašim temeljnim ciljevima koje želite ostvariti u životu. Vjerujem da vrijednosti poput obitelji, ljubavi, poštenja, učenja i razvoja može donijeti željeni smisao i sreću na kraju. Jasno razrađen plan, s pomno odabranim aktivnostima koje će vas, malo po malo, voditi do ostvarenja cilja zasigurno vas može učiniti sretnima! Kada ostvarimo zacrtani cilj, automatski smo sretniji i zadovoljniji, a onda možemo postati i motiviraniji za daljnjim stvaranjem i tako u krug.

U situacijama kada vam se ne da odraditi zacrtanu aktivnost, a možda vam je malo i motivacija pobjegla iz vida, vratite se na vaše temeljne životne vrijednosti i vlastiti angažman oko njih. Živite li u skladu s njima? Ako naučite samo tri stranice gradiva, osjećat ćete se zadovoljnije nego da niste naučili niti jednu i moguće je da ćete poželjeti naučiti još tri. Ponekad je vaš angažman taj koji je važniji od samog motivacijskog ciklusa.

kako ostvariti ciljeve01-slowage365

 

Sanjajte veliko, planirajte malo!

Ako trenutno neke od svojih velikih ciljeva ne možete ostvariti radi situacije u kojoj se nalazimo – ne odustajte, ne gubite vjeru! Ionako nam za velike snove treba malo više vremena, zar ne? Stoga savjetujem da sanjate veliko, ali planirate malo! Postavite si pitanje: Koje korake ipak danas mogu poduzeti i napraviti da bih već sutra bio bliže velikom cilju?

Svoj san zamislite kao cilj, onaj veliki kojeg silno želite ostvariti, ali se ipak za njega trebate (više ili manje) i potruditi. Svakodnevne korake shvatite kao male, sitne ciljeve, koji će biti pametni i koji će vas, malo po malo, usmjeravati ka velikom – snu! Zapišite na papir sve svoje snove pa makar vam se učinili na prvu kao neostvarivi. Preseljenje na Floridu nije nemoguće, ali dobro razmislite što sve prije toga trebate napraviti da biste jednog dana doista tamo i preselili. Zapišite vaše ciljeve, osmislite plan (put) ostvarenja, radite svaki dan korak po korak i punite srce sitnim radostima na tom putu.

Za kraj, parafrazirat ću jedan citat Pabla Picassa koji mi je među dražima, a vezan je uz ciljeve i sreću: naši ciljevi mogu biti ostvareni jedino ako imamo dobro razrađen plan u kojeg itekako moramo vjerovati te u skladu s njim moramo i djelovati. Nema drugog puta do uspjeha.

Dakle, sve što trebate je definirati vlastite vrijednosti i snove, odrediti konkretne korake i truditi se! Ne zaboravite da put do cilja ne mora biti samo jedan. Ako jednim ne možete, pronađite drugi. No, prva stepenica je ipak vjera u sebe! Ovo će sve proći, ali vaši snovi će ostati, više ili manje – ostvareni.

O putu prema uspjehu također čitajte na sljedećoj poveznici.

 

Tekst: Tea Bošnjak, mag. paed. soc.

Foto: privatni album