Kako do više novaca ili kako do novaca uopće neka su od pitanja koja je ponavljaju. Gubitak posla, stagnacija s poslom, propali projekti, zatvoreni dućani… samo su neke od trenutnih slika oko nas. No neki će iz ovoga isplivati brzo i uspješno, dok neki neće. Kako dođe do takvih razlika među ljudima? Dio odgovora potražili smo u knjizi Sretan novac Kena Honde koji je temi novca posvetio jako puno vremena. Imali smo sreće zaviriti u knjigu prije izlaska hrvatskog prijevoda u izdanju Knjigoteke.

 

“Da je novac kojim slučajem ljudsko biće, moglo bi imati nekoliko tipova osobnosti. Pokušajte prepoznati kakvu bi osobnost imao vaš novac. Bi li bio nježan i ljubazan? Možda ipak zločest i neprijateljski nastrojen?

Prisjetite se svojih iskustava iz prošlosti. Za neke ljude novac je okrutna sila koja im uskraćuje životne prilike. Drugi osjećaju da im je on pružio sve što su u životu trebali i željeli. Možda vas je ponekad ugodno iznenadio, primjerice, vaši baka i djed dali su vam ga za rođendan ili ste ga dobili kroz stipendiju za fakultet, a možda i kao nagradni bonus na poslu. Ako je novac oduvijek bio ljubazan prema vama, osjećat ćete se sigurnim, jer znate da će uvijek biti uz vas, i danas i sutra.

kako do više novaca02-slowage365

Ugodna i neugodna iskustva s novcem

Za ljude koji su u prošlosti imali lijepa iskustva s novcem, koji su se na njega uvijek mogli osloniti i koji su izgradili povjerenje da će ga uvijek imati, može se s velikom sigurnošću pretpostaviti da uživaju u životu. Možda nisu bogati, ali se osjećaju blagoslovljeno, a stvari im uvijek idu od ruke. Kada pokušaju zamisliti svoju budućnost, nemaju nikakvih poteškoća vidjeti je kao svijetlu i sretnu.

Vi, koji niste imali dobra iskustva s njim – žao mi je ako osjećate da život prema vama nije bio fer i što vam u prošlosti nije bilo lako. Ali, uvjeravam vas, to nikako ne znači da će i vaša budućnost biti takva i da ne možete promijeniti svoje osjećaje prema novcu!

Novac može biti loš, ali i dobar, vrlo dobar! Možda se pitate otkud ta razlika od čovjeka do čovjeka? Zašto neka djeca imaju roditelje koji im plaćaju školovanje i uvijek se pobrinu za sve njihove potrebe, dok druga jedva guraju kraj s krajem?

Vjerujem da novac mijenja svoj karakter u skladu s mjestima gdje kruži i u čijim se rukama nalazi. Ako ste prestravljeni, vi taj strah projicirate i na novac! Tada vam on neće biti prijatelj. Ako ste sretni, novac će od vas poprimiti takvo raspoloženje i uvijek će rado biti uz vas. Ako je generacijama bio izložen negativnim mislima i uvjerenjima o stalnoj oskudici, možete biti sigurni da ga nikada nećete imati dovoljno. Ali, to se sve može promijeniti, i to onog trenutka kada promijenite energiju novca koji zarađujete i ako ga naučite primati i davati.”

Provjerite i što vam čini prevelika zabrinutost.

 

Tekst: Ken Honda, iz knjige “Sretan novac”

Foto: Pixabay