Čovjeku u prosjeku treba šest do osam sati zdravog sna jer je od vitalne važnosti za zdravlje, funkcioniranje mozga i organa. Samo kvalitetan san osigurat će zadovoljstvo u svim sferama života.

Vrtite se u krevetu do jutra, izbrojali ste u mislima već stotine ovčica, a san neće i neće na oči… Očajni ste jer ste ujutro neispavani, nervozni, umorniji nego što ste legli, a pred vama je cijeli dan, morate na posao i obavljati hrpu drugih aktivnosti. Sasvim je sigurno da vas muči nesanica, jedan od najčešćih poremećaja sna.

Nesanica je ozbiljan problem jer narušava kvalitetu života, iscrpljuje, remeti raspoloženje, smanjuje koncentraciju i onemogućava kvalitetno obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti. Istraživanja su pokazala da je čak 90 posto ljudi u nekom periodu života imalo problema s poremećajem spavanja, a problem je češći kod žena i starijih, te osoba s nekim zdravstvenim tegobama poput čira na želucu, astmatičarima, osobama s artitisom ili srčanim problemima.

Nesanicu uzrokuje i stil života, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, kave i drugih stimulansa, a vrlo čest uzrok je psihičke naravi. Ako ste pod pojačanim stresom, osjećate tjeskobu, nervozu, napeti ste, vjerojatno će se to odraziti i na kvalitetu sna. Tjeskobna osoba ne može mirno spavati zbog osjećaja bespomoćnosti, nesigurnosti i straha, a vrlo često se uz to vežu i financijske poteškoće, problemi na poslu ili narušeni obiteljski odnosi.

Kod žena uzrok nesanici mogu biti i hormonske prirode, tijekom predmenstrualnog i menstrualnog perioda, ali i trudnoća. Poremećaj sna vrlo je čest i tijekom menopauze jer dolazi do pada proizvodnje hormona, estrogena, progesterona i testosterona koji, osim što utječu na žensku reproduktivnu funkciju, imaju značajan utjecaj i na raspoloženje, seksualnu želju, emocije, ali i na spavanje.

Prolazna nesanica

Ako problemi sa spavanjem traju nekoliko dana i zatim prestanu, obično se govori o prolaznoj ili blagoj nesanici koja se neće značajno odraziti na kvalitetu života. Ako traje manje od mjesec dana svrstava se u kratkotrajne nesanice, ali će se zbog kontinuiranog manjka kvalitetnog sna to odraziti na raspoloženje i koncentraciju, osoba će biti razdražljiva i imati smanjenu sposobnost obavljanje dnevnih aktivnosti.

Teška nesanica

Kronična ili teška nesanica ozbiljno narušava kvalitetu života i predstavlja stvarni problem i treba ga shvatiti ozbiljno. Da bi se problem krenuo rješavati najvažnije je krenuti od korijena, otkriti uzrok nesanice. Treba se, za početak, savjetovati s liječnikom obiteljske medicine, no ako problem ne nestane, potrebno je pristupiti obradi u centrima za poremećaje spavanja. To podrazumijeva snimanje tijekom noći pri čemu se detektira moždana aktivnost, ritam disanja i srčani ritam te druge aktivnosti koje će utvrditi uzroke ovog problema.

Treba otkriti uzrok

Lijekovi za spavanje ili hipnotici koriste se samo ako druge metode nisu dale rezultata i nikako se ne smiju uzimati na svoju ruku. Problem kod lijekova je što s učestalim uzimanjem njihova djelotvornost pada pa su potrebne sve veće i veće doze. Zato prije svega treba otkriti uzroke nesanice i poraditi na rješavanju samog problema koji je do nje doveo.

Kako si sam pomoći

Svakodnevna tjelesna aktivnost, tehnike opuštanja i tehnike uspješnog suočavanja sa stresom, boravak u prirodi, meditacija, samo su neke od metoda koje mogu utjecati na popravljanje kvalitete sna.

Izbjegavati intenzivnu tjelesnu aktivnost neposredno prije odlaska na spavanje.

Uspostavljenje zdravih životnih navika, izbjegavanje kave, alkohola, cigareta i drugih stimulansa važan su faktor za zdrav san.

Iako se svako voli utopliti ispod pokrivača, san će biti puno kvalitetniji i bolji ako se spava u rashlađenoj prostoriji.

Redovito ustajanje svakoga dana u isto vrijeme pomaže da se uspostavi tjelesni sat i ritam buđenja i spavanja.

Spavajte u zatamnjenoj prostoriji, van izravnog doticaja s uličnom i drugom rasvjetom.

Nemojte na spavanje odlaziti gladni niti se pretrpati hranom. Narušit će kvalitetu sna.

Pokušajte se isključiti od problema i razmišljati o nečem lijepom.

Prije spavanja popijte topli čaj od biljaka koje smiruju. Ublažit će napetost i osigurati mirniji san.

Moglo bi vas zanimati: Muči vas nesanica? Uz ove biljka spavat ćete kao beba

Tekst: M. M.

Foto: Unsplash