Antibiotici spadaju među najveća medicinska otkrića, njihova je moć u liječenju bakterijskih infekcija uistinu impresivna, no danas se koriste prečesto i previše što može napraviti više štete nego koristi.

Bol u grlu, kašljanje, kihanje, curenje iz nosa, temperatura, sve ta stanja izaziva invazija nevidljivih neprijatelja, a to su virusi. Iako smo danas svi dosta zbunjeni jer i infekcija Covidom – 19 ima djelomično slične simptome, jedno je sigurno – i u ovom slučaju uzročnik je virus koji se ne liječi antibioticima.

Neka su istraživanja pokazala da se, nažalost, gotovo 90 posto zimskih infekcija uzrokovanih virusima pokušava liječiti upravo antibioticima što je potpuno neopravdano i nimalo bezazleno. Koliko god oni bili učinkoviti i djelotvorni u liječenju bakterijskih infekcija toliko nemaju apsolutno nikakvu ulogu u liječenju infekcija uzrokovanih virusima. Dodatan problem je što će lijek djelovati tako da napada zdrave bakterije korisne organizmu, a uopće neće ubrzati oporavak.

Ako antibiotike uzimate prečesto i bez opravdanog razloga dolazi do povećanja broja bakterija rezistentnih na njih, što je jedan od gorućih zdravstvenih problema. Posljedice će biti takve da ukoliko u nekom trenutku zaista zatrebate antibiotik, on jednostavno više ne djeluje pa se mogu javiti teže i složenije bolesti. One zahtijevaju ozbiljniji pristup liječenju, a to znači da su potrebni jači i toksičniji antibiotici čija primjena nije bezazlena. U nekim slučajevima bakterije mogu naposljetku postati rezistentne na sve postojeće antibiotike te ih je nemoguće liječiti i iskorijeniti.

Donosimo nekoliko smjernica:

Prehlada i gripa

Uzrokovane su virusima i ne mogu se izliječiti antibioticima. Čajevi, vitaminski pripravci, pastile za grlobolju i lijekovi za snižavanje tremperature su dovoljni. Ako liječnik kaže da nemate bakterijsku infekciju, nemojte na njega vršiti pritisak da vam propiše antibiotik!

Kašalj ili bronhitis

Obično ih uzrokuju virusi, ali ako stanje traje dugo i ne popravlja se, uzrok mogu biti bakterije. Ukoliko vam je dijagnosticirana druga vrsta respiratorne infekcije, poput upale pluća ili je bronhitis uzrokovala bakterija, u tom se slučaju propisuje antibiotik.

Upala grla

U najvećem broju slučajeva uzrokovana je virusima. Za olakšavanje simptoma grlobolje korisno je grgljanje slane otopine, čaja od kadulje te korištenje oralnih antiseptika. Ukoliko je uzrok bakterijska infekcija streptokokokom trebat će antibiotska terapija, ali to može utvrditi samo liječnik.

Infekcija sinusa

Može biti uzrokovana virusom ili bakterijama, ali mnogo češće virusima. Antibiotici su potrebni samo ako simptomi traju duže od jednog tjedna, poboljšaju se, a zatim se opet pogoršaju ili su vrlo ozbiljni (visoka temperatura, ekstremna bol u sinusima ili se pojave znakovi kožne infekcije).

Blage bakterijske infekcije

Uzimanje antibiotika sa svrhom liječenja blagih bakterijskih infekcija poput rinosinusitisa, grlobolje, bronhitisa ili upale uha najčešće je nepotrebno budući da u većini slučajeva vlastiti imunološki sustav može s njima izaći na kraj.

Uvijek cijela terapija

Ako imate bakterijsku infekciju i treba vam antibiotik, uvijek popijte cijelu terapiju čak i ako se već nakon pola kure počnete osjećati bolje. Prekidanje liječenja neće uništiti sve bakterije i velika je vjerojatnost da ćete nakon nekog vremena ponovno razboljeti, a preostale bakterije u međuvremenu su postale rezistentne na antibiotik koji ste uzeli.

Nikako ne uzimajte antibiotike propisane nekom drugom, niti na svoju ruku jer taj antibiotik možda nije prikladan za vašu bolest i mogao bi samo pogoršati stanje.

Tekst: M. M.

Foto: Pexels