Jutarnja meditacija pomoći će vam definirati cijeli ostatak dana, jer nije uzalud osmišljena poslovica “Po jutru se dan poznaje.” Dokazano nam jutarnji rituali u kojima se posvetimo mentalnoj higijeni pomaže da držimo sve konce u rukama. Ili bar većinu njih. Sad je vrijeme kad nam to treba možda više nego ikad.

Mir počinje u nama i s nama

Koliko puta se možete sjetiti kako vam je izgledao dan kojeg ste započeli u strci? Kad ste ujutro prespavali alarm, ubacili u petu brzinu spremanja, preskočili doručak, zapeli u prometu… Kako se dan odmotava, tako je sve nabacano i bez osjećaja kontrole, zar ne?

Ako s druge strane otvorite oči na vrijeme, ali ujutro prvo pomišljate na sve što morate napraviti, sve što niste jučer napravili ili grabite mobitel u želji za pregledom svih svojih društvenih profila i beskraja informacija koje vam neće donijeti ništa dobro, vaš dan je usmjeren u potpuno drugačijem smjeru nego što vi racionalno mislite da činite – ‘da samo planirate obaveze i da pregledavate novosti’.
Vi ustvari svakoj svojoj (negativnoj) misli dajete i emotivni potpis, a kombinacija svega toga se u vama skladišti kao mehanizam vašeg (budućeg) ponašanja.
No, meditacija (ili svjesno disanje), vam može pomoći u dobrom usmjeravanju odmah ujutro!

jutarnja meditacija2-slowage365

Blagodati jutarnje meditacije

Jutarnja meditacija će odrediti ton vašeg dana tako što ćete biti fokusiraniji i optimističniji.

Ona će na trenutak umiriti vaš ‘majmunski um’ (budistički naziv za um koji nikad ne miruje, kao majmun) tako što ćete fokus prebaciti na disanje. Kada se počnu pojavljivati misli (a to se događa svima potpuno prirodno), postat ćete svjesniji misli koje dolaze, prepoznat ćete ih, a ponovnim udahom i izdahom ćete ih propustiti dalje. To je upravo i osnovni koncept meditacije. Misli se ne mogu zaustaviti, ali ih možemo prepoznati i pustiti da odu bez da na njih emotivno reagiramo. Redovnim vježbanjem meditacije, možete se dovesti u stanje da ćete moći kontrolirati vlastite misli. Osobito one negativne te na vrijeme djelovati na njih.

Jutarnjom navikom meditacije stvarate dobre temelje za prevenciju stresa i anksioznih napada. Kontrolirano disanje čini samo dobro našem tijelu, a uz smirivanje jakih srčanih otkucaja, njime zaustavljamo gomilanje misli.
Probajte možete li intenzivno razmišljati dok ste skoncentrirani na duboke udahe i izdahe? Teško.

jutarnja meditacija3-slowage365

Kako krenuti?

Za početak nemojte ništa drugo pokušati, nego samo vodite dnevnik u glavi, kako bi osvijestili problem – pratite par dana što prvo radite ujutro kada otvorite oči. Napišite si podsjetnik na post it na zidu ako treba i pratite kakav ciklus misli kreće ujutro (pozitivan ili negativan?). Zatim provjerite što prvo činite nakon toga (gledate društvene mreže, odlazite u kupaonicu, čitate novine, vježbate…)
Mi smo robovi svojih navika (ovdje doznajte kako prekinuti loše navike), a započinjanje jutra na isti način kao jučer utiskuje tu naviku još dublje.

Odluka da uvedemo drugačiji početak dana odnosno intencije za taj dan, može vam promijeniti život, dugoročno i zauvijek nabolje.
Ako vam je dan ispunjen od jutra do mraka, probudite se 10 minuta ranije nego inače. Odmah po buđenju, dok se proces misli još nije počeo kretati standardnom brzinom, dok još niste počeli razmišljati što sve morate napraviti, zadržite mozak na toj valnoj duljini i zadajte mu neke nove ideje čime će se baviti. Slobodno ostanite ležati u krevetu, meditacija nije isključivo rezervirana za sjedenje na podu.

Pomozite si nekom od aplikacija za mindfulness (kao Calm ili Headspace) – ili pronađite vođenu meditaciju na Youtube-u. Postoji nekoliko jako dobrih i jednostavnih kanala za meditacije, poput ‘Great Meditations’, stavite slušalice u uši i slušajte glas koji dolazi iz njih. 10 minuta. Pretražite naslove, odaberite onu koja odgovara vašem stanju i vašim željama. Je li u pitanju smanjenje anksioznosti,  stvaranje namjere za taj dan, ili osvještavanje vlastitog samopouzdanja… svaki dan možete mijenjati trening svog mozga.

S vremenom ćete se naviknuti na mir koji vam daje jutarnja meditacija, vrlo vjerojatno ćete uvesti i više minuta svjesnog disanja u svakodnevni tempo, a nećete se ni okrenuti i već ćete biti ovisni o tim trenucima kada brinete samo o sebi.
To je moć navike, pa neka ova jutarnja bude dobra za vaš um, tijelo i duh!

 

Tekst: Ida Kralj
Foto: Pexels.com