Uz zdrav i uravnotežen životni stil i dobar odabir rutine za njegu lica moguće je održavati kožu zdravom i sjajnom te spriječiti znakove starenja. S obzirom na to da je koža tijekom dana i noći izložena drugačijim izazovima rutina njege bi se trebala razlikovati. Dok je jutarnjoj rutini cilj zaštita od raznih vanjskih faktora večernja se suočava sa znatno manje utjecaja dok su obje jednako važne za lijepu i zdravu kožu.

 

Jutarnja rutina

Kod jutarnje njege moramo imati na umu da je uloga kože zaštita dok se ona tijekom noći regenerira i obnavlja. S obzirom na to da se tijekom dana na licu nalazi i šminka kožu je potrebno pripremiti i hidratizirati.

  1. ČISTAČ ZA LICE

Sloj noćne kreme i višak sebuma koji se nakupio preko noći potrebno je odstraniti nježnim čistačem, a ovaj korak posebno ne bi smjele preskakati osobe koje u večernjoj njezi koriste proizvode na bazi ulja. Kako bi se cirkulacija potaknula najbolje je nanijeti proizvod na dlanove i laganim kružnim pokretima umasirati ga u kožu te potom isprati toplom vodom. Nakon toga potrebno je lice nježno tapkati ručnikom, bez grubih pokreta, a ako je moguće zamijeniti ga papirnatim ručnicima.

  1. TONIK

Tonik je prvenstveno namijenjen hidrataciji i ravnoteži Ph na koži. Potrebno je svega nekoliko kapi tonika kako bismo postigli učinak, a najbolje ga je nanijeti između prstiju i nježno tapkati dok cijelo lice ne bude zaštićeno.

  1. SERUM

Serumi se nanose nakon čišćenja lice te prije hidratante kreme. Sadržavaju aktivne sastojke, a njihov cilj jest dodatna njega zahvaljujući manjim molekulama koje prodiru dublje u kožu i tako pomažu kod određenih problema kože. Redovnim korištenjem seruma koža će izgledati svjetlije, zdravije i mlađe, a najčešći sastojci u serumima su vitamini C ili E, ceramidi te hijarulonska kiselina. Nakon korištenja odgovarajućeg seruma za određeni tip kože potrebno je pričekati da se on u potpunosti upije.

  1. HIDRATANTNA KREMA

Nakon nanošenja seruma obavezna je njega kremom koja će fiksirati sastojke seruma, a uz to će kožu zaštiti i od vanjskih utjecaja. Potrebno ju je nanijeti u tankom sloju i potop pričekati da se upije u potpunosti.

  1. ZAŠTITNI FAKTOR

Iako brojni puderi već u sebi imaju zaštitni faktor dermatolozi savjetuju da se za vrijeme duljih boravaka po gradu ta zaštita pojača. To može biti zaštitnim faktorom ispod dekorativne kozmetike, ali i obnavljajućim faktorom koji se raspršuje po licu. U ovom koraku nikako nemojte zaboraviti zaštiti vrat i dekolte.

Večernja rutina

Fokus u večernjoj njezi svakako bi trebalo biti dubinsko čišćenje, a dobar odabir proizvoda za njegu utjecat će na to da se koža obnavlja tijekom noći te će procesi starenja biti usporeniji.

  1. ČISTAČ NA BAZI ULJA

Ovaj korak omogućit će potpuno uklanjanje i najteže šminke, a ujedno će i pripremiti kožu za sljedeće korake.

  1. GEL ZA ČIŠĆENJE LICA

Nježni gelovi za čišćenje lica kožu neće niti isušiti niti iritirati. Kako bismo spriječili isušivanje i crvenilo trebali bismo lice umivati mlakom vodom.

  1. TONIK

Kao i u jutarnjoj njezi, tonik ima ulogu hidratacije i ravoteže Ph vrijednosti.

  1. AKTIVNI SASTOJCI

U večernjoj njezi često se koriste kiseline koje sprječavaju akne (BHA), crvenilo kože ili joj daju dodatnu hidrataciju (hijarulonska). Osim toga retinol je dobio na popularnosti zadnjih godina, a njegova uloga jest sprječavanje prvih znakova starenja. Kada odaberemo aktivni sastojak prema vlastitom tipu kože važno je imati na umu da sljedeći dan zaštitni faktor mora biti naš najbolji prijatelj jer je riječ o fotosenzitivnim sastojcima.

  1. NOĆNA KREMA

Već je svima jasno da krema zna kada je noć, a kada je dan. Odnosno, njezini sastojci kreirani su za ulogu zaštite ili regeneracije. Iz toga razloga bogatom obnavljajućom kremom večernja rutina završava.

 

Moglo bi vas zanimati: Dekolte: nepravedno zanemareno područje koje zahtijeva njegu

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Pinterest