Joga označava povezivanje i sjedinjenje, a vježbe joge obuhvaćaju povezivanje i sjedinjenje tijela s umom i duhom. Cilj je unutarnja ravnoteža i svjestan život, a vježbe utječu i na zdravlje, fleksibilnost i vitalnost. Osim što pomažu u borbi sa stresom i brzim tempom života, vježbama se doseže i veći stupanj razumijevanja sebe i poštovanja prema sebi.

Što sve možemo postići vježbama za jogu?

Prva pomisao na jogu jest pravilno disanje, treneri i učitelji joge polaznike obučavaju kako disati potpunije, sporije i dublje. Takvo disanje ima učinak na poboljšavanje funkcije pluća, ali i na opuštanje cijeloga tijela. Vježbe joge pokreću i istežu sve mišiće tijela pa su iz toga razloga pogodne kod uklanjanja bolova u mišićima nakon intezivnijih sportskih aktivnosti. Tijelu vraćaju elastičnost i mobilnost što pridonosi većem stupnju pokretljivosti i ujedno smanjuju simptome ukočenosti.

Vježbe utječu i na smanjenje kortizola u tijelu koji se javlja usred stresnih situacija i na taj način donose osjećaj smirenosti i zadovoljstva. S druge strane, pozitivno djeluju i na višak kilograma i ubrzavaju njihovo sagorijevanje. Redovitim izvođenjem vježbi smanjuje se bol u vratu i leđima, a rezultat je i pravilnije držanje cijeloga tijela. Uz sve tjelesne prednosti joga oslobađa i duh, omogućuje stanje zadovoljstva i opuštenosti što pomaže i kod svjesnijeg biranja namirnica koje će se naći na našim tanjurima.

 

Vježbe joge moguće je raditi i kod kuće, stoga vas prepuštamo Ivani Kurtov, trenerici joge i socijalnoj pedagoginji. Sve što vam treba jest  dobra volja, stolica i zid. Opustite se i uživajte!

 

 

Moglo bi vas zanimati: Joga za lice: do lica u formi uz vježbe joge s trenericom Ivanom Crnčić

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Unsplash