Smartphone – zvuči kao nešto jako pametno bez čega ne želimo biti. I je. No koliko su pametni njegovi korisnici, to je pitanje s kojim smo se mi danas uhvatili ukoštac. S jako dobrim razlogom!

Ova kriza koja se nadvila kao gusti oblak nad čitavom zemljom, malo nas je centrirala u smislu života kojeg vodimo i načina kako ga vodimo. Kada je potres zatresao stanovnike Zagreba, što su isti sa sobom iznijeli van na ulicu, osim najmilijih i mobitela u rukama? Kada nestane struje, svi ostanu paralizirani u mjestu i trenutku, s jednom mišlju – koliko mobitel pokazuje crtica baterije…  Jesmo li pretjerali?

Ovisnost o smartphone uređajima

Pa sada već jedno čitavo desetljeće traje naša prevelika ovisnost o smartphoneovima, u koje spremamo sve redom – od fotografija koje nikad ne razvijamo, svih važnih informacija koje koristimo i trebamo, bankovnih računa i PIN-ova.. A sve to činimo bez previše propitkivanja. Što ako nam se telefon pokvari, gdje smo?
Kao u svemu što nas okružuje, a ima veze s tehnologijama, postoje dobre i postoje loše strane, zar ne? Na primjer, nikad lakše nismo mogli evocirati uspomene i osjećaje koje nam bude te uspomene – dovoljno je odvrtjeti galeriju fotografija u telefonu, i tamo smo. A koliko smo fotografija razvili? Što ako nam telefon “umre”, preko noći, a mogućnost povratka informacija bude ravan nuli? Je li nam memorija u mozgu dovoljno jaka da uvijek iznova i tako brzo stvorimo mentalne slike u glavi i uživamo u njima kao da su nam pred očima? Teško da može biti tako lako.

Sada, kada ste praktički zatočeni u svojim domovima, napravite selekciju fotografija i prvom prilikom, odnesite ih na razvijanje. Ostavite pisani trag svojim uspomenama. Jednom kada nestane struje, imat ćete album u rukama, a ako ponovo dođe elementarna nepogoda, sigurni smo da će i taj album izletjeti s vama na ulicu, ne samo djeca, mobiteli i punjači.

smartphone4-slowage365

Muke po šiframa

Spremate li PIN-ove u smartphone, iako su nam svi rekli da to ne činimo jer nije sigurno? Što ako nestane struje, ako nestane interneta pa i samo na trenutak, a sve online transakcije stanu – znate li svoj PIN?
Sjetite se samo kada su hakirane društvene mreže Facebook i Instagram, koliko je ‘Influencera’ ostalo na suhom bez mogućnosti obavljanja svojih, tada trenutnih poslova. Znamo li baš toliko o svemu digitalnom da sa sigurnošću možemo tvrditi da se to nikad neće dogoditi s platformama koje nama nešto znače?
Što nam vrijede bankomati, ako ne možemo utipkati čarobne četveroznamenkaste brojeve koji nam daju pristup vlastitom novcu. Zapišite ih i pospremite na sigurno mjesto gdje se nalaze svi dokumenti važni vašoj obitelji.

A kada smo kod dokumenata, imate li sve na broju? Gdje su vam svi ti silni OIB-ovi? Imate li svoj život u svojim rukama ili ste i dokaze o vlastitom postojanju pred državom, pospremili u mobitele?
Još do jučer, svi dogovori, sastanci i obaveze – sve smo spremali na cloudove, spajali na gmail i ine platforme. Imate li zapisane važne brojeve bilo gdje drugdje osim na telefonu? Znate li i samo 5 brojeva telefona najdražih vam osoba na pamet?

Lako je postati komotan, kako ne. To nam je zapisano u evoluciji, ne brinite. Jednom kada osjetimo komoditet, nama on predstavlja sigurnost od koje više ne želimo otići. A lako je postati komotan kada netko drugi ‘razmišlja’ umjesto nas o svemu što moramo. Ali, uz sve aplikacije koje nam olakšavaju život, kao da smo postali baš malo previše komotni. Smartphone koristimo da pratimo menstrualne cikluse, algoritmi nam olakšavaju i predviđaju plodne dane i PMS stanja – znate li kada ide vaša sljedeća mjesečnica? Možete li više prepoznati PMS simptome, a da ne gledate koji je datum i koje su ikone raspoloženja smještene uz njega?

smartphone2-slowage365

Sjetite se svojih sposobnosti i koristite ih!

Znate li promotriti zemljopisnu kartu i otkriti neki put, bez navigacije i upisivanja trenutne lokacije ili vam za to uvijek trema smartphone? Probajte, sigurni smo da ste zaboravili.
Postavili smo puno pitanja, ali drugačije ne ide. I ne govorimo ovo kako bi sve što ste ikada uspjeli savladati digitalno, prebacili na analogno – to bi bilo suludo i nepotrebno. Smartphone je tu da ga koristimo na najbolji način za sebe. Ali naglasiti da smo stavili sve što nam je važno, emotivno i za život, u ruke uređajima bez doživotnih garancija, to možemo. Naglasiti kako se u ovako nepredvidljivim životnim situacijama, kao što je upravo ova u kojoj se globalno nalazimo, oslanjamo na uređaj čija funkcija ovisi o tome ima li dovoljno baterije i struje u blizini.

Volimo naše mobitele, s njima možemo raditi čuda, možemo na njih spremati tisuće fotografija i filmića, možemo pisati, pričati s dragim ljudima na drugom kraju planeta, istraživati i saznati što god želimo u manje od pola sekunde, a to je veliki skok naprijed samo u odnosu na generaciju prije.
Zato, koristimo mobitele najbolje što možemo u kontekstu najkorisnijih stvari koje možemo učiniti, naučiti i iskoristiti. Igrajmo edukativne igrice, kvizove, uređujmo fotografije, radimo kolaže, otkrivajmo svijet aplikacija – jer svakim danom su sve bolje!

Ali ostavimo nešto i za nas u fizičkom smislu. Stvorimo nove pozitivne navike vezane us korištenje mobitela. Budimo oprezniji nego prije… jer ako nam dosad nije jasno kako se cijeli svijet može okrenuti u jednom danu, mogli bi se naći u problemu, na kojeg smo mogli misliti i prije. A onda bi nam moglo biti žao.

 

Tekst: Ida Kralj
Foto: Unsplash