Danas kada nam je sve dostupno u samo par klikova teško je pobjeći od društvenih mreža. Iz minute u minutu nalazite sami sebe kako na telefonu klikate na aplikaciju za društvene mreže. A kad jednom uđete, teško je ne izlistati sve nove fotografije i vijesti što ponekad uzima dosta vremena. Prvi korak u bilo kakvim promjenama je utvrđivanje polazne točke. Donosimo vam navike koje će vam pomoći da manje vremena provodite na društvenim mrežama.

Ako vaš telefon ima opciju da prati period koliko vremena koristite mobitel, ​​pogledajte gdje i koliko vremena posvećujete društvenim mrežana. Jesu li to dva sata potrošena na Facebook ili Instagram ili više… razmislite što bi vas učinilo sretnijim ili ispunjenijim da ste to vrijeme proveli na drugačiji način.

 

Iako će se druge ideje na ovom popisu odnositi na pronalaženje određenih načina za ograničavanje upotrebe društvenih mreža, najbolji savjet je često uzeti slobodan dan na društvenim mrežama. Bilo jednom tjedno ili jednom mjesečno, odvajanje vremena u kojem čak i ne provjeravate društvene mreže pomaže vam da se osjećate bolje.

Osvjestite koliko vremena provodite na društvenim mrežama

Utvrdite koje aplikacije najviše upotrebljavate, kada i zašto ih upotrebljavate te kako zamijeniti tu naviku. Na primjer, skraćivanje za početak po pola sata provedenih na Instagramu do sljedećeg tjedna bit će puno ostvariviji mali korak do cilja. Upravo ti mali koraci ključni su za stvaranje zdravih navika.

 

Ne provjeravajte svoj telefon prije 9 ujutro

Mnogi se od nas čim se probude, odmah posegnu za mobitelom kako bi provjerili društvene mreže. Ne samo da na taj način započinjemo dan usredotočujući se na to što drugi ljudi rade, već to može stvarati pogrešnu sliku. Pričekajte da provjerite društvene medije dok već ne započnete dan, bilo da je to određeno vrijeme, na primjer u devet sati ujutro ili pak sat vremena nakon što se probudite. Pokušajte ne provjeravati telefon dok ne popijete šalicu kave, napravite nekoliko zabilješki i dovršite beauty rutinu.

 

Isključite obavijest

Dajte telefonu pauzu i isključite obavijesti na društvenim mrežama tako da možete birati kada želite provjeriti društvene mreže umjesto da dopustite da vam društvene mreže kažu kada. Neka ovo postane dio vaše dnevne navike.

 

 

Ne ostavljajte telefon na stolu

Pokušajte stvoriti prostor bez telefona u svom domu, održavajući svoj kuhinjski stol ili stol u dnevnom borakvu bez tehnologije. To će pokrenuti nesmetano uživanje u obroku, bolje razgovore i puno više zabave.

 

 

 

 

Pročitajte još i: Ovisni o mobitelu? Možemo mi bolje od toga!

 

 

Tekst: V.P.

Foto: Unsplash, Pinterest