Može li nas ovaj popularni trend, “granny hair”, bezbolno provesti kroz željenu transformaciju?

Kada shvatimo da se intervali između bojenja drastično skraćuju, i da se izrast vidi već nakon 14 dana, bojenje biva sve skuplje i napornije. Nijansa kojoj smo dugo bili vjerni na nama izgleda umjetno i počinjemo strahovati da će nam se kosa posve uništiti, a tijelo zatrovati. Upravo je tada pravo vrijeme za veliku odluku. U razmišljanjima trebamo li odbaciti bojenje ili napraviti taj famozni transfer u neku svijetlu nijansu s kojima će se naše sijede ušuljati na mala vrata i na taj način postupno zavladati vlasištem, posljednjih se godina priključilo još jedno rješenje, ohrabrujući trend poznat kao “granny hair”.

Prirodne sjedine u punoj raskoši

“Granny hair” ne samo da je sijedu kosu učinio poželjnim modnim dodatkom, nego je i prirodnim sjedinama dao šansu da se pokažu u svojoj punoj raskoši i postanu simbol zrele ljepote. Možda je to upravo ono za čime težimo – biti atraktivan, u trendu, a opet u skladu sa svojim godinama. Nameće se spasonosna misao da kad već postoji mogućnost odabira od barem pedeset nijansi sive, naš frizer može pogoditi upravo onu koja će omogućiti našem izrastu da se stopi s ostatkom obojene kose. Nažalost, kod većine to nije baš tako jer je izrast na tako obojenoj kosi također uočljiv.

Prirodna nijansa sijedih obično odudara od tona umjetnih sjedina. Kod većine ljudi pigment u kosi ima topli ton. Da bismo bojenjem dobili popularne nijanse srebrnosive, potrebno je izbijeliti kosu kako bi se iz njezine strukture izbacio pigment. Osim što je to vrlo skup, dugotrajan i agresivan postupak, osobito na prethodno tamno bojenoj kosi, moguće je da ni krajnji rezultat neće biti u potpunosti zadovoljavajući. Postoji mogućnost da će u izrastu izvirivati baš ti nesretni topli tonovi i kosa neće biti ujednačena. Budite spremni na opetovano toniranje jer bez njega ćete izgledati platinasto.

Da i uspijemo postići boju kakvu želimo, odgovaraju li sive nijanse našoj pojavi?

Među ohrabrujućim iskustvima žena koje su odbacile boju primjećujemo i neke dame kojima ova preobrazba ipak nije laskala. Kad među ponosnim nositeljicama prekrasnih slapova svih mogućih nijansi sive i srebrne nekako baš i nema žena ispod 40, opravdano se javlja sumnja. Imajte na umu da mlađahne zvijezde instagrama provlače svoje fotografije kroz filtre i da su sve redom prikladno našminkane. Naš je cilj dobro izgledati bez trunke make-upa.

Poigrajte se aplikacijama kao što je Hair Salon: Color Changer ili Hairstyle Changer. Napravite autoportret bez šminke i dobro proučite kako vam pristaju pojedine boje. Djeluje li vam lice isprano i bezlično? Starije? Možda su vam bliskije toplije nijanse? Zatim se uz stručnu pomoć kolorista zamislite nad svim raspoloživim tehnikama i bojama. Bez sumnje možete izvesti čaroliju stapanja izrasta s ostatkom obojene kose. No prihvatite da to nećete postići preko noći, da možda u početku neće djelovati uvjerljivo i da granny hair na vama neće u tom pogledu funkcionirati.

Trebat će stpljenja, novaca i vremena

Da biste zajedno sa svojim frizerom otkrili u kojem će se smjeru kretati vaša koloristička priča, pustite izrast barem centimetar i poslušajte procjenu stručnog oka. Trebat će strpljenja, novca i vremena, ali rezultat će zato biti skladan i najbolji za vas. Jednoga dana kad postanete sijedi, daleko od toga da ćete biti neatraktivni. Ništa vas ne može toliko osvježiti koliko pomalo buntovni, otkačeni i alternativni rezovi i preljevi. Sijedu kosu možete obogatiti toniranjem nekom ludom nijansom. Zamislite samo neku koju se ni u svojoj srednjoškolskoj punk fazi niste sjetili staviti! Osim toga, posvetite pažnju i dobro oblikovanoj frizuri.

Zapamtite, igra se nastavlja i u vašem ormaru. Uz novu boju kose idu i novi modni detalji i odjeća, čak i smjelijih boja i krojeva u kojima ste se ranije osjećali prenapadno. Osjećaj slobode i samopouzdanja bit će najveća nagrada i vaš najljepši modni dodatak.

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Pexels / Unsplash