Intolerancija na mliječni šećer ili laktozu više nije tako rijetka pojava i označava nemogućnost pravilnog probavljanja mliječnog šećera laktoze. U nastavku vam donosimo sve što biste trebali znati o laktozi i namirnice koje trebate jesti ako ste intolerantni na laktozu.

Pojednostavljeno, intolerancija označava smanjenu mogućnost ili nemogućnost probave određenog sastojka koji onda uzrokuje tegobe. Osobe koje imaju intoleranciju na laktozu u manjoj su mogućnosti mliječni šećer ili laktozu. Enzim koji probavlja mliječni šećer laktozu u našim crijevima naziva se beta-galaktozidaza u tom slučaju ne radi svoj posao. Važno je i naglasiti da su neka znanstvena istraživanja potvrdila da sa godinama gubimo mogućnost probave mliječnog šećera. Aktivnost beta-galaktozidaze, odnosno mogućnosti probave mliječnog šećera se počinje prirodno smanjivati u dobi oko dvije godine, međutim simptomi intolerancije pojavljuju se kasnije, što je i razlog zašto velik broj osoba starije životne dobi ne može probaviti neke mliječne proizvode.

Kako definiramo laktozu ili mliječni šećer?

Mliječni šećer se iz mlijeka prilikom vrenja (mliječne fermentacije), prerađuje te se dobivaju proizvodi poput jogurta i sira. Korisne bakterijske kulture koje se nalaze u mliječnim proizvodima poput jogurta koriste mliječni šećer kao hranu prilikom fermentacije. Mliječni šećer ili laktoza je, u najvećoj količini prisutan u mlijeku, no ima ga i u drugim mliječnim proizvodima. Jogurt, kefir, kremasti jogurti sadrže najmanje količine mliječnog šećera, točnije, prisutan je samo u tragovima.

 

Kako ćemo znati da ne možemo probaviti laktozu?

Intoleranciju na mliječni šećer ili laktozu prepoznat ćete po neugodnim probavnim tegobama poput vjetrova, nadutosti, grčeva, a ponekad i proljevom nakon konzumacije nekog mliječnog proizvoda. Iako je to već postao trend nikako se ne preporuča da si sami postavljate dijagnozu, neka dijagnozu postavi vaš liječnik. Ako imate intoleranciju na laktozu odnosno mliječni šećer probajte:

  • umjesto mlijeka koristiti fermentirane proizvode kao što su kefir, sir ili jogurt
  • koristiti mlijeko sa manjim udjelom mliječnog šećera
  • mliječne proizvode konzumirati u obliku obroka sa drugom vrstom hrane

Gdje odlazi neprobavljena laktoza?

Laktoza ili mliječni šećer se razgrađuje u tankom crijevu, ali ako imamo intoleranciju na laktozu, odnosno mliječni šećer, tada on odlazi nerazgrađen do debelog crijeva. U debelom crijevu tada laktozu razgrađuju druge bakterije, gdje dolazi do probavnih tegoba kao što su nadutost, plinovi, proljev…

 

 

U kojim se sve proizvodima nalazi mliječni šećer ili laktoza?

Mliječni šećer ili laktoza se nalazi u velikom broju proizvoda, od mlijeka, mliječnih proizvoda, pa sve do pekarskih proizvoda, žitarica, raznih instant juha, gotovih proizvoda, mesnih prerađevina i dresinga za salate, mješavina za biskvite i kolače, koji laktozu mogu sadržavati u tragovima. Bitno je napomenuti da u većini slučajeva osobe koje su intolerantne na laktozu smetaju samo mliječni proizvodi, dok nisu značajnije osjetljivi na tragove laktoze iz ostalih prehrambenih proizvoda.

Zanimljivos je da ako imamo intoleranciju na mliječni šećer odnosno laktozu, od fermentiranih mliječnih proizvoda prema znanstvenim istraživanjima najbolje je koristiti kefir, zato što poboljšava probavu i podnošenje laktoze. Mehanizam djelovanja još nije do kraja razjašnjen.

 

 

Moglo bi vas zanimati: Ove 4 stvari napravite prije spavanja kako biste se budili produktivniji

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Canva, Freepik