Industrija ljepote sve se više razvija, a tretmani botoksom i filerima, nekada rezervirani samo za bogate i slavne, danas spadaju u higijenu lica. O dva najčešća tremana koji služe pomlađivanju razgovarali smo s doc. dr. sc. Ljiljanom Hlupić, spec. anti-aging, estetske i regenerativne medicine.

Nije bilo tako davno da su se na našim prostorima tretmani botoksom i filerima smatrali metodama pomlađivanja samo za odabrane, bogate i slavne. Putem medija i društvenih mreža pratili smo velik broj poznatih osoba čija lica kao da su stala u vremenu, djelovala su njegovano i mladoliko iako su godine prolazile. Doduše, bilo je i onih koji su od sebe napravili karikature jer su, u želji za mladolikošću, s tretmanima i količinama pretjerivali. Danas su se stvari promijenile.

Ovi neinvazivni tretmani više ne predstavljaju tabu teme o kojima se samo šuška i potiho priča, već se o njima sve češće govori kao uobičajenim neinvazivnim metodama koje služe kao dio higijene lica. Ako želimo izgledati mladoliko i svježe, moramo platiti. Svima je odavno postalo jasno da kreme protiv bora neće uistinu izbrisati bore i da oni koji izgledaju mladoliko i svježe u svojim 40-ima brinu o licu na drugačije načine.

O dva najčešća tremana koji služe pomlađivanju lica, botoksu i filerima razgovarali smo s doc. dr. sc. Ljiljanom Hlupić spec. anti-aging, estetske i regenerativne medicine.

Doc. dr. sc. Ljiljana Hlupić

Nekada su tretmani botoksom i filerima bili privilegija, no danas više nije tako. Što se promijenilo?

Početkom 90-ih godina, kad su botoks i fileri tek “uplovili” u svijet estetskih tretmana – oni su zaista bili samo privilegija bogatih i slavnih. Danas se dostupnost i potražnja za njima toliko proširila da se naborano lice smatra zapuštenim i neurednim, a ove neinvazivne estetske tretmane uistinu smatramo kao dio njege, kao što se nekada išlo na kozmetičke tretmane.

Kada se koristi botoks, a kada dermalni fileri?

Za laike ili početnike koji još nisu zakoračili u svijet nekirurških estetskih tretmana, botoks i fileri mogu izazvati određenu zbunjenost. Prije svega zato što se oba tretmana daju putem injekcija i koriste se za “pomlađivanje” lica. Između ta dva tretmana postoje velike razlike. Botoks je po sastavu protein koji djeluje na mišiće tako da ih relaksira. Zbog toga se u estetici koristi isključivo za tretiranje takozvanih dinamičkih bora koje se nalaze oko očiju, između obrva i na čelu. Njegovim ubrizgavanjem u mišiće koji su odgovorni za stvaranje navedenih bora dolazi do njihove relaksacije i sprečavanja nastanka dinamičkih bora. Dakle, botoks se primarno koristi u preventivne svrhe, s ciljem da spriječi nastanak bora u gornjoj trećini lica. Tretman je brz i bezbolan, a rezultat je svježe i odmorno lice bez bora.

Međutim, bore koje su nastale zbog prekida sinteze kolagena uzrokovanog starenjem, tretiraju se filerima. Po sastavu su hijaluronska kiselina koja je normalni sastojak naše kože. To su razgranate molekule koje vežu molekule vode i potiču okolne fibroblaste da luče kolagen. Dakle, omogućuju da koža bude čvrsta, glatka i hidratizirana. S godinama, već od 25-te godine života, naša koža počinje drastično gubiti hijaluronsku kiselinu pa se narušava mladenački sastav i izgled kože. Nekada su se fileri koristili samo za popunjavanje bora, no s vremenom su se otkrile i druge mogućnosti kao što su popunjavanje usta, podočnjaka i obraza i njime se vrlo uspješno vraća mladenački izgled lica. Mogućnost različitog djelovanja filera u koži ovisi o njihovim različitim omjerima između kraćih i duljih lanaca hijaluronske kiseline, te kako su oni međusobno umreženi. Tako određeni fileri mogu samo duboko hidratizirati čitavu kožu i vraćati joj mladenački tonus i elastičnost, dok drugi, tzv. gušći fileri zbog stvaranja kolagena, u stanju su trajno popuniti bore ili nadomjestiti izgubljeni volumen određenih dijelova lica. S nekim filerima možemo korigirati asimetrije i nepravilnosti na licu.

Što je baby botoks i kada se o koristi?

Baby botoks je tretman koji zahtjeva manju količinu botoksa od standardne doze. S manjom količinom smanjuju se i rizici za razvoj nuspojava poput spuštanja kapka ili zamrznutog i plastičnog izgleda lica. Učinak baby botoksa, međutim, znatno je kraći od efekta postignutog sa standardnim dozama pa će se tretman morati ponavljati i po nekoliko puta kroz godinu. Moram naglasiti da u rukama iskusnog i dobro istreniranog liječnika prirodan, a ujedno i dugotrajan izgled, postiže se i standardnim dozama botoksa.

Kada je pravo vrijeme za započeti s tim neinvazivnim tretmanima? Može li biti prerano, ali i prekasno?

Između 30 i 35 godina, kada se počnu javljati prve sitne bore oko očiju ili čela najbolje je početi s tretmanima. Međutim, uvijek moramo uzeti u obzir da svako lice ima svoju individualnu dinamiku starenja koja se kod nekih počinje dešavati ranije, a kod nekih kasnije. U svakom slučaju, ovi tretmani omogućavaju zadržavanje postojećeg stanja i izgleda lica. Današnjoj će generaciji, malo mlađoj od 30 godina omogućiti dinamiku starenja lica poput “celebrityjaja”, a to znači da će ga znatno usporiti. A što se tiče starije populacije, njima će omogućiti vraćanje mladenačke svježine i zdravijeg izgleda lica.

Mogu li se pomoću tih tretmana malo poljepšati konture lica?

Da, s određenim filerima mogu se naglasiti jagodice i postići oštrije konture vilice i mandibularnog kuta. Također se mogu ispraviti prirođene asimetrije na licu poput nejednakih usana, nepravilanog profila nosa i male ili asimetrične brade. Pored izbora pravog filera najbitnija je vještina i znanje doktora kako to postići.

 

Kako objasniti ljudima da je cilj pomladiti ten, osvježiti se, a ne pretjerivati?

Vjerujem da nitko ne želi izgledati umjetno i da se vidi da je nešto na licu rađeno. Umjetan i neprirodan izgled lica poznatih koji su se prikazivali u medijima prošlog desetljeća bio je rezultat nepoznanica u ishodima tih tretmana. No danas, nakon tridesetogodišnjeg iskustva s tretmanima, mislim da se to više ne smije događati i da je velika odgovornost za “overdone” izgled u doktorima koji apliciraju filere i botoks.

Koliko je važno da tretmane rade educirani, profesionalni liječnici jer se zbog niže cijene žene često prepuštaju rukama neprofesionalnih osoba?

To je od najveće važnosti, naročito u današnje vrijeme kad se spektar primjene filera znatno proširio od one početne i jedine indikacije popunjavanja bora. Naime, poznavanje dubinske anatomije lica kao i fiziologije i reakcija tkiva ključne su ne samo za siguran ishod tretmana već i za postizanje željenog rezultata. Needucirane osobe obično se vežu i fokusiraju na ispravljanje određene nepravilnosti na licu, a ne znaju i ne vode računa o posljedičnim događanjima u okolnim strukturama lica što može imati mnogo teže posljedice od samog neprirodnog rezultata tretmana.

Kakve mogu biti posljedice?

Svakako je najteža posljedica gubitak vida, no oštećenje živca sa posljedičnom parezom lica također bih ubrojila u teže posljedice.

Mogu li tretmani imati kakvih nuspojava?

Svaki ubod iglom može izazvati manju oteklinu ili hematom. No to su nuspojave koje ponekad ne možemo izbjeći, ali su, na sreću, kratkotrajne i u potpunosti nestaju nakon maksimalno tjedan dana od tretmana.

Može li se reći da su to tretmani kojima si se u stanju doslovno pomladiti tijekom pauze za ručak?

Budući da apliciranje tih tretmana obično traje maksimalno 30 minuta i da u rukama iskusnog doktora ne dovode do nekih nuspojava, ta dva tretmana uistinu možemo dogovoriti i za vrijeme pauze za ručak.

Tekst: M. M.

Foto: Pixabay, Pexels, privatna arhiva