Ambalaža. Nepotrebna, jer bismo voljeli da možemo nabaviti proizvod bez nje. No ipak potrebna, jer je nemoguće nabaviti proizvod bez nje.

Jedna od stvari za koju baš pamtim da me uzrujala prošle godine jest kad sam na ulaznim vratima stana pronašla plastične vrećice za odvajanje otpada – za plastični otpad i biootpad. I sve to spakirano u još jednu plastičnu vrećicu. Dodatna ambalaža. Aha, digla mi se kosa na glavi. Nedavno je na kvaku stigao novi kontingent vrećica. Na to su moji trenutni ukućani prokomentirali: ”A ti još nisi ni prvi načela…” Nisam.

Ideja je ‘reusati’ ambalažu

Plastiku, staklo i papir skupim, stavim u već korištenu vrećicu i razvrstam u kontejner. Iako sam prilično skeptična gdje sav taj otpad iz kontejnera završi. No to nije tema ovog teksta. Nastojim ‘reusati’, ponovno koristiti, ono što mogu. A plastične vrećice se uistinu mogu višekratno koristiti. Na kraju i kao vreća za smeće. I zato me pozitivno iznenadila vijest kako je jedan proizvođač higijenskih potrepština, među ostalim i toaletnog papira, redizajnirao svoju ambalažu s jednostavnom mišlju: ako već bacamo ambalažu, zašto ju ne bi iskoristili kao vreću za smeće?

Ambalaža 01 - SLOWAGE365

Naime, godišnje građanin EU proizvede gotovo 170 kg otpada koji se generira isključivo od odbačene ambalaže i ambalaže u koju su pakirani proizvodi široke potrošnje. Podatci su to Eurostata koji znače kako godišnje stvorimo preko 80 milijuna tona otpada samo od pakiranja ili ambalaže. A gdje je sve ostalo.

Integrirana vezica za zatvaranje

Potaknuti time u tvrtki ‘Teta Violeta’ toaletni papir, taj svakodnevni i svima potreban proizvod o kojem se ne razmišlja previše, odlučila je pakirati u iskoristivu vrećicu za otpad. Pakiranje se zapravo ne razlikuje mnogo od drugih pakiranja osim što ima integriranu vezicu za zatvaranje kakva se i inače nalazi u vrećama za odlaganje otpada. Kako kažu u ‘Teta Violeta’ mali je to, ali odgovoran korak u dobrom smjeru i tek prvi u nizu planiranih proizvoda – proizvoda s misijom. Vjeruju i kako će toaletni papir ”Dual purpose for a higher purpose” smanjiti proizvodnju otpada na godišnjoj razini za više od 10,5 tona.

Nadajmo se kako će i drugi proizvođači krenuti u istom smjeru. I da će potrošači razmišljati o tome kako mogu iskoristiti ambalažu koju su nekad pa i prisiljeni kupiti.

Pročitajte kako još možete smanjiti količinu plastičnog otpada kojeg proizvodite u svom kućanstvu!

Autor: Lucija Biondić

Foto: Teta Violeta