Za sve koji nemaju puno vremena, a žele iskoristiti maksimum od treninga naš suradnik Mario Vekić pokazuje trening od 4 vježbe. HIIT (High Intensity Interval Trening) ili visokointenzivni intervalni trening nije za početnike  u vježbanju pa se svakako konzultirajte sa stručnom osobom prije nego se odlučite za ovu vrstu vježbi.

 

HIIT ubrzava metabolizam ugljikohidrata i poboljšava sagorijevanje masti, a mnogi smatraju da je puno bolji od tradicionalnog aerobnog treninga.

HIIT možete raditi kod kuće, na otvorenom ili u dvorani, s rekvizitima ili bez njih, a sastoji se od četiri vježbe (koje se mogu mijenjati s drugim vježbama visoko intenzivnog treninga). Evo primjera jednog takvog treninga:

1. Sklek + dodirivanje stopala⁣
2. Naizmjenično skakanje na prstima⁣
3. Plank Jacks⁣
4. Marinci ⁣

Ove su vježbe idealne za topljenje masnih naslaga koje su neki zasigurno podebljali tijekom razdoblja karantene. Zatim služe za izgradnju mišića i utegnutost cijelog tijela. Ne brinite, neće se sve to dogoditi nakon tri dana vježbanja, imate vremena redovito ih prakticirati i uživati u postupnom dobivanju snage, kondicije, spretnosti.

Vježbe radite jednu minutu i zatim uzimate stanku od 15 sekundi i nastavljate dalje. U početku napravite barem jednu rundu, a kako ćete sve više napredovati, ponavljajte sve više rundi. Naime, HIIT može trajati od 4 do 30 minuta, ovisno o razini vaše kondicije. Ako već trenirate i želite ga uvesti u svoj trening, krenite s 4 minute ili koliko izdržite, zatim postupno produljujte.

Ako dulje vrijeme niste vježbali, prvo se savjetujte s liječnikom, jer nije mudro naglo započeti s težim vježbanjem nakon dulje stanke. Više o tome čitajte u temi o postupnom uvođenju vježbi.


Jedan od oblika HIIT metode je i Tabata trening kojeg možete pogledati (i isprobati!) ovdje.

 

Pripremila: I.T.
Video i prijedlog vježbi: Mario Vekić, osobni trener, Aviron Fit

Foto: screenshot videa