Svrbež i lagano peckanje na usnici, nosu ili negdje drugdje na koži i sluznici prvi su simptomi herpesa simpleksa, virusa koji uzrokuje sitne, ponekad i bolne, ali uvijek iritantne mjehuriće ispunjene tekućinom.

 

Razlikujemo dva tipa herpesa simpleksa – HSV 1 i HSV 2. HSV 1 uzrokuje herpes labijalis, onaj koji u narodu zovemo groznica te HSV2 koji je uzročnik genitalnog herpesa i najčešće se prenosi spolnim kontaktom. 

Za sve one koji imaju herpes simpleks ti prvi simptomi su i alarm da mjesto na kojem su se javili treba što prije namazati kremom namijenjenom tretiranju herpesa (riječ je o preparatima na bazi cinka, antivirusnim djelatnim tvarima acikloviru, cidofoviru, famcikloviru, fomivrsenu…) ili posegnuti za prokušanim kućnim metodama poput paste za zube ili ulja čajevca. Pasta za zube, osobito ako sadrži mentol i eukaliptus, u trenu će olakšati simptome, a nerijetko i spriječiti izbijanje mjehurića. Isto će učiniti i eterično ulje čajevca – jedno od rijetkih koje se može direktno nanositi na kožu (bez miješanja s baznim uljem), naravno pod pretpostavkom da je kvalitetno. Iz tog razloga najbolje je eterična ulja koja planirate konzumirati, kupovati u ljekarnama i specijaliziranim dućanima. Ako mjehurići izbiju, čajevac će ih osušiti, baš kao i pasta za zube te ublažiti svrbež i peckanje. 

 

 

 

 

No, ako se herpes simpleks često javlja (nerijetko izbija uvijek na istom mjestu) ili zahvaća veću površinu, treba se posavjetovati s liječnikom. Kreme i masti za herpes simpleks izdaju se bez recepta, no dobro je provjeriti zdravlje i ojačati imunitet jer su često baš ti bolni mjehurići znak da je on pao. 

 

Ključ je u jakom imunitetu

Imunitet ćete ojačati poboljšanjem prehrane – izbaciti ili što više smanjiti konzumaciju šećera, prerađene hrane, alkohola, jesti sezonsko, po mogućnosti domaće. Sad je pravo vrijeme za to – u rujnu dozrijeva razno voće i povrće i svakodnevnu prehranu treba bazirati na njima. Rajčica, paprika, bundeve, mrkva, krumpir, šipak i nar, grožđe – samo su neki od jesenskih plodova. Paprika, nar i šipak obiluju vitaminom C, glavnim saveznikom jakog imuniteta, bundeva sadrži antioksidans beta karoten (koji joj daje boju), a u tijelu se pretvara u vitamin A te neutralizira oštećenja na stanicama nastala djelovanjem slobodnih radikala. Kožica tamnog grožđa pak obiluje jednim od najjačih poznatih antioksidansa – resveratolom koji jača imunitet i regenerira stanice, dok je rajčica riznica likopena, još jednog jakog antioksidansa.   

 

 

 

Kako ublažiti herpes?

Ako već imate herpes simpleks, njegovu pojavnost, simptome i trajanje ublažit ćete i budete li izbjegavali, već spomenuti, alkohol, ali i kavu te nikotin. Također, trebalo bi reducirati unos orašastih plodova (osobito kikirikija), smeđe riže i zobi jer sadrže aminokiselinu arganin kojom se herpes hrani. 

S druge strane, aminokiselina lizin koju tijelo ne može samo proizvesti, zaustavlja razvoj herpesa, odnosno sprječava tijelo da apsorbira arganin. Lizina ima u krumpiru, jogurtu, crvenom mesu, mesu peradi, parmezanu, soji i jajima, no želite li pojačati njegov unos, uzimajte ga u obliku suplementa i u kombinaciji s vitaminom C.

Simptome herpesa simpleksa uvelike će ublažiti i vitamini B skupine te cink.  Po pitanju suplementacije također je uputno posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom. Osim prilagođavanja prehrane bitno je stres svesti na minimum ili njegov utjecaj neutralizirati odmorom koji uključuje redovit i kvalitetan san. 

 

 

 

Tijekom sna tijelo se regenerira, a mozak rasterećuje što je vrlo bitno za jak imunitet. Bitna je i rekreacija – trebala bi biti redovita, bez obzira na vremenske uvjete. Jača cirkulaciju, podiže raspoloženja i kroz znoj detoksicira tijelo. Prema nekim saznanjima i jako ljetno sunce može aktivirati herpes simpleks, a voda pogoršati simptome, odnosno proširiti po koži mjehuriće. Stoga, nakon kupanja ili tuširanja obvezno područje zahvaćeno herpesom dobro osušite. 

Kada smo jednom zaraženi virusom on ostaje u tijelu cijeli život, no zdravim navikama možemo uvelike utjecati na njegovu pojavnost. Osim toga, kroz te sitne iritantne i ružne mjehuriće tijelo nam govori da mu treba odmor i da usporimo. Postoji li jasniji znak od ovoga? Je li uopće potrebno spomenuti da ga treba i poslušati?

 

 

 

Moglo bi vas zanimati: Stres na poslu? Imamo 8 savjeta kako ga se riješiti

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pexels