Prorjeđivanje i gubitak kose je problem s kojim se uglavnom bore muškarci, ali uvelike zahvaća i žene

Kako starimo, u ogledalu brojimo sve više bora (neki i kila, molimo ne grickajte uz čitanje!), a sve manje kose. I to kod oba spola. Prorjeđivanje i gubitak kose je problem s kojim se uglavnom bore muškarci, ali uvelike zahvaća i žene. Mogu li Samson i vila Kosjenka učiniti išta da im ne padne previše dlaka s glave? Kako bismo razumjeli ovaj problem, podsjetimo na faze rasta dlake. Faza aktivnog rasta dlake (anagena faza) traje između dvije i osam godina, i većina kose koju imamo na glavi upravo je u ovoj fazi rasta. Jedan do dva posto vlasi je u katagenoj fazi, fazi mirovanja. Dvadesetak posto vlasi na vlasištu je u posljednjoj, telogenoj fazi, tijekom koje vlasi odumiru i ispadaju. Folikuli vlasi iznimno su osjetljivi na hormonalne i metaboličke promjene u tijelu. I najmanja neravnoteža može prouzročiti probleme.

Nasljedni faktori i hormonalna neravnoteža uzrokuju gubitak kose

Pitate se hoćete li oćelaviti? Pogled u vašu budućnost zapravo se krije u prošlosti. Promotrite svoje roditelje, bake i djedove i što se tijekom vremena događalo s njihovom kosom. Ćelavost se nasljeđuje s obje roditeljske linije, i ako su neki vaši preci bili ćelavi, vjerojatno ćete biti i vi. Može vas iznenaditi da se kod vas ne mora ispoljiti jednaki tip ćelavosti, kao što ga je imao vaš otac ili djed. Do androgene alopecije dolazi kada su folikuli kose osjetljivi na muške spolne hormone androgene, a to se događa ženama koje imaju policistične jajnike. Jedan od njih je dihidrotestosteron (DHT), koji na folikule djeluje tako da usporava rast kose ili uzrokuje njezin gubitak.

Gubitak kose 01 - SLOWAGE365

Muškarci mogu i u potpunosti oćelaviti, dok se ženama kosa uglavnom prorjeđuje. Androgeni pritom uopće ne moraju biti povišeni, dovoljna je osjetljivost folikula kako bi vlasi postale tanje, kraći im je životni ciklus  i sklone su ispadanju. Genetika i hormonalni disbalans idu ruku pod ruku s gubitkom kose. Ako ste naslijedili osjetljivost folikula, hormonalne promjene će djelovati na njih. Problemi sa štitnjačom jedan su od najčešćih uzroka ispadanja kose kod oba spola, ali čak i kad ste pod terapijom, moguć je pojačani gubitak kose. Kontracepcijska sredstva također mogu napraviti zbrku na vašoj glavi.

Stres i bolesti

Uopće vam ne želimo sugerirati kako se braniti od stresa jer ne vrijedi za svakoga isti recept. Umjesto toga ćemo vam stvoriti dodatni stres konstatacijom da je upravo stres okidač za ispadanje kose. Hoćete li okriviti pravu stresnu situaciju, također je upitno, jer se ispadanje kose ispoljava tek par mjeseci nakon stresnog zbivanja.  Stres može biti i na fizičkoj razini – iznenadna ozljeda, operacija, bolest, sve to može prouzročiti ispadanje kose. Neke kožne bolesti, poput nekih vrsta upalnog osipa, folikulitisa, tj. upale folikula), mogu prouzročiti ispadanje kose.

Gubitak kose 03 - SLOWAGE365

Metabolizam

Olovku u ruke i sastavite popis hranjivih sastojaka koje morate uzimati da bi vaša kosa bila u najboljem mogućem stanju. Ponajprije se oboružajte željezom koji ima ključnu ulogu u sintezi proteina stanica kose. Cink, kalcij, magnezij, vitamini A, C, E, B16, B12, folna kiselina, omega-3 masne kiseline. Znači, povećajte unos tune, srdele, orašastih plodova, voća i povrća, mesa, jaja… Dodaci prehrani i revitalizirajući šamponi i tretmani za kosu u ovom će slučaju biti od velike pomoći. Budite strpljivi, rezultati će biti vidljivi kroz šest tjedana.

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Unsplash