Sama priča o funkcionalnoj hrani započela je u Japanu, a Japanci su poznati i kao narod koji najduže živi. Njihov dugi životni vijek označava i veće troškove zdravstvene zaštite. Razlog je to zbog kojega je japanska vlada 80-ih godina prošloga stoljeća razvila ideju sustava obogaćivanja hrane sastojcima koji pozitivno djeluju na jednu ili više točno određenih funkcija u tijelu. Što je funkcionalna prehrana, saznajte u nastavku!

S obzirom na to da smo svi mi jedinstveni, imamo drugačije interese, drugačije organiziramo dane kao i što posjedujemo određene genetske predispozicije javlja se pitanje trebaju li naše prehrambene navike biti iste. Upravo je to pitanje koje postavlja funkcionalna prehrana i na njega daje odgovor ne. Funkcionalna hrana predstavlja korak koji vodi ka poboljšanju zdravlja i sprječavanja raznih bolesti. Nekonzumiranjem određenih namirnica koje nam smetaju možemo spriječiti ili smanjiti simptome određenih bolesti.

Po čemu je posebna funkcionalna prehrana?

Ovakav tip prehrane u obziru uzima cjelokupnu sliku pojedinca, od njegovih aktivnosti i obveza do izbora namirnica i razine stresa. Funkcionalna prehrana cjelovitiji je pristup zdravom i uravnoteženom životu, a vrlo je važno naglasiti da ona nije dijeta. Ni na jedan način nije restriktivna niti se primjenjuje isti koncept za više osoba već u svakodnevnu prehranu pojedinca uvodi namirnice za koje njegov organizam kaže da.

 

 

Hrana kao prirodni lijek glavna je teza kojom se vodi funkcionalna prehrana, a odabirom namirnica organizam se vraća u ravnotežu.

Iako nije riječ o dijeti, nakon izbacivanja hrane koja je gušila tijelo dolazi i do procesa gubitka kilograma. Jasno je da ovakav tip prehrane sa sobom nosi brojne prednosti, a jedina stvar koje je na vama jest angažiranje nutricionista koji će vas povesti na put do ravnoteže.

 

Moglo bi vas zanimati: Što je to emocionalna glad i kako je prepoznati?

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Pinterest