Ako ste ikada bar malo proučavali Feng shui, morali ste se diviti kako je puno elemenata vezanih uz stanovanje obuhvaćeno i do kojih detalja razrađeno. S obzirom na to da sada mnogi imaju više vremena posvetiti se preuređenju stanova (neki iz želje za promjenom, neki jer moraju nakon potresa, nažalost), pogledajmo kakve sve zanimljivosti uz ulazna vrata ova životna filozofija ima. Neka vas inspiriraju da ulazna vrata održavate u što boljem stanju!

Vjeruje se da su vrata “usta” kojima uzimamo osnovnu životnu hranu – Qi energiju (to je jezgra i oslonac cijele Feng shui filozofije). Zato je jako puno detalja upravo vezano uz ta “usta”. Iz knjige Feng shui: Tajne uređenja prostora Sandre Drinčić izdvojili smo neke od ključnih detalja:

 • Dobro je imati samo jedna ulazna vrata u koja ne smiju biti ni ispupčena (mogući problem s glavom tj. krovom) ni uvučena u prostor (uvučena dovode razvod). Dakle, idealno u ravnini s prednjim zidom.
 • Mala ulazna vrata obično slabije ventiliraju prostor pa može doći do zdravstvenih problema. Trebaju biti dobro održavana, bez rupa, ogrebotina, udubljenja ako želite izbjeći lošu kvalitetu života.
 • Ne kupujte polovna vrata, uvijek nova!
 • Dok ih otvarate, ne smiju zapinjati za pod jer se time otežava napredovanje ukućana i moguća je manja sloboda (moguće da nam svima trenutno malo zapinju!).
 • Vrlo oštećena vrata povezuju se obično s tim da netko od ukućana ima problema s nogom.
 • Vrata se trebaju otvarati bez teškoća, škripanja, prekida… Šarke treba redovito podmazivati. Labave šarke mogu dovesti do problema sa zubima ili mentalne blokade.
 • Vrata se trebaju otvarati prema unutra – to je simbol dolaska zdravlja, prilika i bogatstva.
 • Neka se otvaraju pod pravim kutem (90 stupnjeva). Dakle, iza vrata nije poželjno stavljati išta što smeta na bilo koji način, npr. spremnik za cipele.

Uredan prilaz, odlična rasvjeta i pouzdane kvake

 • Uklonite bilo kakav nered u blizini ulaznih vrata! Što manje stvari, lakše se “diše”.
 • Prilaz vratima neka je dobro osvijetljen jer svjetlo je energija! Pokvareno svjetlo na ulaznom dijelu stana akumulira yin energiju koja privlači lošu sreću i bolesti.
 • Kvaka na vratima ne smije biti rasklimana jer to sprječava napredovanje ukućana, a ako je brava pokvarena ili je nema, ukućani imaju poteškoća sa zadržavanjem pažnje.
 • Idealno je ako nema staklenog dijela na vratima. Inače postoji mogućnost da im se netko stalno miješa u život ili da ukućani troše energiju zbog otvorenih “usta”.
 • Automatski mehanizam brave blokira dotok novca i ulazak pravih ljudi u vaš život.

feng shui02-slowage365

Čišćenje ulaznih vrata

Najlakši način da dođete do novih mogućnosti u životu koristeći Feng shui je da ispolirate ulazna vrata. Dovoljno je da uzmete vode, morske soli i jabučnog octa i tom otopinom operete vrata. Pritom osmislite osobnu namjeru koja će vam se vrtjeti u glavi dok čistite.

Za više ljubavi i emocija u vodu slobodno dodajte nekoliko kapi ulja ruže, za više novaca nekoliko kapi cimeta, a nekoliko latica zumbula ostavite u vodi prije upotrebe ako se želite riješiti duševnih boli.

I javite nam je li došlo do poboljšanja u vašim životima nakon što poradite na kvaliteti svojih ulaznih vrata. Sretno!

 

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Pexels