Zašto nas fascinira fascija?

Jeste li znali da u tijelu postoji prozirna ovojnica koja obavija svaki organ, krvnu žilu, svaki mišić, apsolutno sve od čega smo sačinjeni, a pritom nema ni kraja ni početka? Osjetljiva je na stres i upija emocije… Ime joj je fascija. Svako živo biće je dar, a ako dozvolimo mašti da se zaigra, mogli bismo reći da priroda svoje poklone običava upakirati kako i priliči.

Ukrasni papir u ovom bi slučaju bila fascija

Tanka ovojnica koja oblaže sve organe, mišiće i tkiva u tijelu, držeći ih na okupu i čineći od njih jedinstvenu cjelinu. Zahvaljujući fasciji svi dijelovi tijela su u biti jedno i samo su naoko nepovezani. Odnosno kada imamo problema s jednim dijelom tijela, rješenje se može nalaziti na najneočekivanijem mjestu. I to je jedan od argumenata za holistički pristup liječenju.

Osim što je sveprisutna u organizmu, fascija je i njegov izvor. Iz nje se, nakon začetka, razvija organizam. Puno je vremena trebalo znanstvenicima da otkriju što je fascija. Obzirom da su ovom tankom ovojnicom obavijeni svi mišići i organi te na taj način međusobno povezani, pretpostavlja se da igra ulogu u raznim zdravstvenim stanjima, odnosno bolestima, no to je područje koje tek treba istražiti. Na fasciju ne možemo utjecati voljno, ona se aktivira neovisno o našim mišićima.

“Fascija je elastično tkivo bez početka i kraja koje tvori trodimenzionalnu kolagenu mrežu u našem tijelu. Pokriva svaku strukturu tijela, stvarajući kontinuitet koji daje oblik i funkciju svakom tkivu i organu držeći ih odvojenim i dozvoljavajući im da nesmetano i lako kližu tijekom pokretanja. Također fascija podržava i stabilizira i tako pomaže održavanju pravilne posture tijela”, objašnjava fizioterapeutkinja iz KB-a Sveti Duh Katarina Žorić.

Fascija se sastoji od tri sloja

“Postoje tri sloja fascije; površinska koja omogućuje protok živcima, krvnim i limfnim žilama, dubinska omogućuje mišićne aktivnosti te vezivna koja daje fleksibilnost i omogućuje aktivnosti unutarnjih organa. Važna karakteristika fascije koja savršeno radi je omogućavanje mišićima da se međusobno preklapaju i kližu neovisno jedno o drugom. Samo cjelovita i neoštećena fascija omogućuje neometane kontrakcije”, dodaje Žorić.

“Suprotno tome, kod oštećenja određenog područja, uzrokovano preopterećenjem uslijed ozljede, lošom posturom ili stresom i pripadajuća fascija gubi svoju elastičnost te stvara neadekvatnu mobilnost vezivnog tkiva. Posljedica toga je pojava bolnosti u određenom području te ograničenje pokreta. U fizioterapiji postoje razne tehnike koje rade na povećanju funkcije oštećenog područja. Glavni cilj je povećanje elastičnosti same fascije pa time i smanjenje boli i napetosti te povećanje pokretljivosti”, kaže fizioterapeutkinja.

Naš osjećaj stabilnosti uvelike ovisi o propriocepciji (svijesti o samome sebi, osjećaju za kretanje i položaj tijela, svojevrsnom “šestom čulu”), dijelom izvedenoj iz signala koji se prenose fascijom.  Neki ju nazivaju i novim živčanim sustavom. Ona našem mozgu daje informacije o tome gdje smo, odnosno informacije o položaju našeg tijela u prostoru. Bez fascije, primjerice, ne bismo mogli stajati.

Što možemo sami učiniti za fasciju?

Na fasciju ne djeluju samo mehanički faktori, već i psihički. Ona upija strahove i stres, ali i lijepe emocije te je bitno znati se opustiti i uživati. Fasciju smatramo i osjetilnim organom. “S obzirom da ona služi kao zaštita vezivnom tkivu, tako i mišićima, preporuča se dobro istegnuti prije treninga, ali i poslije te unositi dovoljno tekućine u organizam”, zaključuje fizioterapeutkinja.

Pročitajte i kad je vrijeme za prvi posjet fizioterapeutu!

Autor: Slowage365.hr

Foto: Pexels