Estetski zahvati… Pogodi jesam li!

Velika tema svih tračeva, htjeli mi to ili ne, su estetski zahvati. Ova govorkanja vrlo lako padaju na plodno tlo, sve zanima tko još nije mogao odoljeti čarima plastične kirurgije. Uz procjene jesu li to fileri, implantanti ili nešto treće najviše se komentira je li taj posao dobro obavljen. I većinom se dolazi do zaključka da je moglo i bolje.

Dobro odrađeni posao je zapravo nevidljiv, odnosno, estetski je posve uklopljiv u cjelinu nečije pojave. Vidite li da je nešto prenaglašeno, to ne mora biti isključivo krivnja lošeg operatera, nego i jedan dio klijenata želi jako izražajnu promjenu. Da se blago izrazimo. Uzmimo za primjer usne, kao najočitiji primjer. Dok neke usne dolaze do granica groteske, kod drugih je taj rad toliko lijepo i nenametljivo napravljen da ne možete biti sigurni jesu li te usne prirodne ili ne.

Obaveza je operatera da klijentu predstavi sve prednosti i nedostatke, i najvažnije – sve opasnosti estetskih zahvata te da ga pokuša urazumiti ako se njegova vizija novog izgleda čini pretjeranom. Na savjesti je liječnika da prihvati ili odbije odraditi nešto što bi i njega samog moglo kompromitirati kao osobu koja će nekritički odraditi ama baš sve.

estetski zahvati 01 - SLOWAGE365

Umjetne usne lako ćemo raspoznati. Kobasičasti ili patkasti izgled, gornja usna veća od donje, gubitak Kupidove linije i specifičnih uglova. Fileri aplicirani u druge dijelove lica mogu se puno lakše sakriti, ali ni s njima nije teško pogriješiti. Rezultat filera vidi se odmah, a krajnji rezultat je vidljiv četiri tjedna nakon injektiranja, kada se integrira u okolno tkivo. Previše je loših primjera dermalnih filera u medijima, pa smo nerijetko u prilici vidjeti vrlo loše primjere prenapumpanih obraza, stisnutih očiju, “avatarski” širokih noseva, neuobičajeno duguljaste “vještičje” brade. Ponekad su rezultati čudni iz drugog razloga. Primjerice, kada upotrebljavamo filere od vlastitih masnih stanica, ne smijemo se udebljati.

Masne stanice uzete s nekog drugog dijela tijela mogu narasti više od masnih stanica koje su prirodno raspoređene u našem licu

Svi ovi problemi mogu se lako izbjeći ako smo realni u vezi svojih očekivanja i ako slušamo upute stručnjaka. Možemo biti zahvalni zvijezdama na tome što već desetljećima trpe pitanja i razvlačenja po medijima jesu li se podvrgle nekom estetskom zahvatu. Nekada je to bilo pitanje srama, kod nekih je pitanje prestiža, a kod većine je stvar potrebe i dostupnosti. Nije zapravo važno je li nam lice tretirano filerima, već je važna stručnost kojom je to obavljeno. Zato pitanje današnjice ne bi trebalo biti “je li to napravila”, već “kod koga je to napravila”.

Autor: Sunčica Pavlić

Foto: Unsplash, Pexels