Otkrijte mogu li se napraviti estetski zahvati na trošak HZZO

Estetske operacije sve su popularnije, no i dalje vrlo skupe. Neke od njih, iako mnogi ne znaju, mogu se napraviti o trošku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, naravno, pod određenim uvjetima. Među operacijskim zahvatima na račun HZZO-a jesu smanjivanje grudi, operacija nosa, podizanje vijeđa, podvezivanje želuca kod pretilosti pa čak i operacija ušiju.

U Zavodu za zdravstveno osiguranje provjerili smo koji to uvjeti trebaju biti ispunjeni da bi HZZO pokrio troškove liječenja. Odnosno kad su mogući estetski zahvati na trošak HZZO.

“Prema odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju osiguranim osobama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) se u okviru zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja ne osigurava plaćanje estetskih zahvata, osim za slučajeve estetske rekonstrukcije kongenitalnih anomalija, rekonstrukciju dojke nakon mastektomije te estetsku rekonstrukciju nakon teških ozljeđivanja. Također, ne osigurava se kirurško liječenje pretilosti, osim u slučaju patološke pretilosti kada indeks tjelesne mase (BMI) prelazi 40, odnosno kada BMI prelazi 35, uz uvjet da osigurana osoba boluje i od drugih pridruženih bolesti”, odgovorili su nam iz HZZO-a.

Važno je naglasti kako nije riječ isključivo o estetskim zahvatima. Određeni problem koji pacijent ima, a on je usput i estetski, narušava kvalitetu života i zdravlje. Jedan od takvih problema ženama mogu biti velike grudi.

“Važno je napomenuti da, ukoliko je neki zahvat ili postupak medicinski indiciran, dakle funkcionalne prirode (primjerice potrebno je podizanje vjeđa zbog toga što je umanjena funkcionalnost oka), zahvat se može obaviti na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja”, navodi HZZO.

Tko odlučuje o tome hoće li HZZO pokriti troškove operacije i liječenja?

“HZZO ne donosi odluku o medicinskoj indiciranosti, niti funkcionalnosti, već odluku o tome donose doktori specijalisti u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi gdje se postupak obavlja. Ukoliko je riječ o estetskom zahvatu, estetski zahvati ne mogu se obavljati na teret obveznog zdravstvenog osiguranja”, poručuju iz HZZO-a.

Želite li smanjiti grudi, to bi značilo da tegobe koje vam uzrokuju – pogrbljeno držanje i bolnu kralježnicu, treba potvrditi fizijatar. Tada s njegovim nalazom idete dalje. Ukoliko je problem nos (otežano dišete) “zeleno svjetlo” daje otorinolaringolog. Operaciji ušiju najčešće se, iz psiholoških razloga, podvrgavaju djeca uoči polaska u školu. Ona se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Ovakvi zahvati na račun HZZO-a obavljaju se svakodnevno. Ukoliko imate neki od gore navedenih problema, raspitajte se o svojim pravima.

Autor: Slowage365.hr

Foto: Unsplash, Pexels