EFT – Tehnika emocionalne slobode ili emocionalna akupresura omogućava učinkovito svladavanje neželjenih emocija, straha, stresa, limitirajućih uvjerenja, fizičkog bola i slično. Otpuštanje neželjenih emocija put je ka postizanju unutrašnjeg mira.

Zasniva se na klasičnim principima akupunkture i moderne Einsteinove teorije. Sastoji se od jednostavne procedure tapkanja akupunkturnih točaka bez neugodnosti akupunkturnih igala. Kod pravilne primjene tehnike dolazi do brzog podešavanja energetskih meridijana dok smo mentalno povezani s uzrokom problema. Na ovaj način uspostavlja se važna veza između uma i tijela. Mnogi je zovu i emocionalna akupresura ili psihološka akupresura, a pripada novoj grani Energetske psihologije.

Predavačica Jasmina Kovačev je međunarodna EFT stručnjakinja, EFT Master trenerica i Coach za Vrhunska dostignuća. Autorica je knjige “Preobrazite svoje slabosti u snagu”, i već dugi niz godina uspješno pomaže ljudima da uklone neželjene emocije i promijene dijelove osobnog sustava vjerovanja (mentalne blokade) koji ih na bilo koji način sabotiraju u životu.

Iskustvo koje je stekla radom s više tisuća klijenata širom svijeta, Jasmina je integrirala u svoje treninge jedinstvene kvalitete. Njeni EFT treninzi su priznati od EFT International, nekadašnje Međunarodne Organizacije za unapređenje Meridijanskih terapija (AAMET).
Jasmini smo postavili nekoliko kratkih pitanja kako bismo doznali kako se ona nosi s trenutačnom situacijom vezanom uz COVID-19 i kakvu pomoć nudi drugima.

EFT1-slowage365

Intervju s Jasminom Kovačev: EFT podrška protiv strahova

Što mislite da ljude trenutačno najviše brine s obzirom na krizu s korona virusom? Što brine vas osobno?

Briga je zapravo strah od budućeg ili budućih događaja. Strahovi su vrlo različiti, jer svaki pojedinac ima jedinstvenu “mapu” uma, jedinstvenu percepciju, iako u trenutačnoj situaciji mnogi imaju iste ili slične teme. Najčešće je prisutan strah od zaraze koja može ugroziti njihov život ili život bližnjih. Drugi po učestalosti je strah za egzistenciju i posao. Iza toga je strah od neizvjesnosti i strah za budućnost.

Osobe koje imaju zdravstvene probleme, trudnice, osobe koje imaju zakazane preglede na koje čekaju mjesecima… strah ih je od zaraze u medicinskoj ustanovi, iako nemaju strahove ako su u samoizolaciji. Javljaju se sporadično i drugi strahovi kao što je strah od gušenja, strah od gladi, strah od usamljenosti.

Ovisno o specifičnoj situaciji u kojoj se osobe nalaze, javljaju se i specifični strahovi, na primjer, strah od zaraze na poslu kod onih koji moraju ići na posao, strah da su otpisani – kod starijih osoba, strah da neće psihički izdržati.
Osobno nemam nikakvih strahova, jer toliko radim s ljudima na ove teme da i ono što bih imala je odrađeno i redovno se odrađuje s obzirom na to da držim svakodnevnu online podršku već neko vrijeme, kao moj doprinos onima kojima je to potrebno.


Koje biste osnovne preporuke dali ljudima kako da reagiraju na trenutnu situaciju i u svakodnevnom životu?

U svakom slučaju vrijedi stara izreka – Tko se sam čuva, i Bog ga čuva. Važno je pridržavati se preporuka vezanih za održavanje društvene distance, održavanje higijene. Osobno vjerujem da je jednako važno podržati svoj imunološki sustav, ne samo na fizičkoj razini, nego isto tako podržavanjem emotivno-mentalnog bića. Stres znatno smanjuje snagu imunološkog sustava, povećava našu osjetljivost, a smanjuje otpornost. Stoga je rješavanje strahova jednako važno kao i pridržavanje svih mjera koje se odnose na naše fizičko biće.

Kada smo u strahu, ni ne pada nam na pamet da ga rješavamo, jer imamo dojam da nas strah jednostavno štiti. Da bez njega možemo postati neoprezni. Činjenica je da je upravo obrnuto. Rješavanjem strahova ne samo da jačamo svoje obrambene snage, nego imamo bolji san koji je također preporučljiv u svrhu prevencije, a ujedno imamo mnogo bolji pristup vlastitom razumu.

Zdrav razum nam omogućuje da donosimo najbolje moguće odluke. Odluke koje su donesene pod utjecajem strahova, bivaju “obojene” strahovima, pa često privuku još više dokaza za takve strahove.

Kao podršku onima koji imaju strahove u ovim izazovnim vremenima, organizirala sam humanitarnu akciju – svakodnevne online grupne tretmane koji su zasad besplatni. EFT je moja profesija već gotovo dva desetljeća, ali u ovim vremenima želim dati svoj doprinos onima kojima je pomoć potrebna da bi lakše prošli kroz krizu koja nas je sve diljem svijeta pogodila.

EFT3-slowage365


Koja će se sve područja obrađivati putem besplatnog webinara, mogu li ga pratiti početnici?

Svi gore navedeni strahovi se obrađuju, ali naravno ne svaku večer. Oni koji se pojavljuju redovno svaku večer na grupne online tretmane, rješavaju širok spektar strahova tijekom više večeri. Rješavaju i druge emocije, kao na primjer ljutnju na one koji ne poštuju mjere predostrožnosti, krivica pri pomisli da donesu koronu ukućanima itd.

EFT je izuzetan alat, a koliko je učinkovit, to ovisi o onome tko ga primjenjuje. Često se kaže da možemo imati najljepši pijanino, ali da glazba koju on proizvodi ovisi o pijanistu, a ne pijaninu. Stoga, to nije toliko stvar EFT-a, nego više praktičara. Nakon dva desetljeća posvećenosti ovoj tehnici, osobnom razvoju i mnogobrojnim edukacijama, vjerujem da sam postala vrstan EFT “pijanista”.

Nije potrebno nikakvo predznanje za sudjelovanje, samo otvoren um.


Kako se prijaviti na webinar?

Na webinar se može prijaviti tako što ćete poslati email na efthelp@gmail.com s nazivom “prijava za besplatne grupne tretmane” online i u mailu napišete koje aspekte strahova imate. Dobit ćete povratni mail s instrukcijama za grupni tretman online i linkom za uključenje. Možete se i preko web stranice prijaviti kako biste dobili osnovne instrukcije za tapkanje – www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

 

Foto: privatni album, Pixabey