Naš stručni suradnik  dr. Jadran Matutinović temelji svoje metode liječenja na terapiji fascije. Fascija se u svijetu sve više proučava kao novi organ, a doktor Matutinović u svom Prevent Centru u Splitu uspješno upotrebljava nove metode već godinama.  Razgovarali smo sa ovim liječnikom opće medicine, certificiranim akupunkturologom i članom Hrvatskog društva za akupunkturu pri Hrvatskoj liječničkoj komori. U nastavku teksta pročitajte što nam je o svemu tome doktor Jadran Matutinović rekao.

 

Dr. Jadran Matutinović

 

Predstavite nam se ukratko. Naime, naišli sam na informaciju da ste uz to što ste doktor opće medicine I certificirani akupunkturolog. Gdje ste se usavršavali I kako ste uopće odlučili “otići” u tu granu medicine?

Usavršavao sam se na raznim edukacijama u Europi želeći steći nova znanja i najmodernije vještine potrebne za uspješno liječenje bolnih sindroma. Te su me edukacije dodatno oplemenile i usmjerile na vlastiti put u medicini, a to je otvaranje Centra Prevent u kojem svaki pacijent na jednom mjestu dobiva najnovije svjetske metode učinkovite terapije bolnih sindroma, kao i edukaciju kako se nositi i što činiti i kad izađete iz Centra Prevent.

Ono po čemu se razlikuje pristup pacijentima u Centru Prevent je traženje uzroka, a ne samo liječenje posljedica koje nastaju u trenutku kada većina pacijenata krene tražiti pomoć, a to je onaj trenutak u kojem bol postaje prejaka. Individualni pristup je važan, ključan. Učenje traje cijeli život, pa tako i usavršavanje i smatram da to radi svaki profesionalac bio liječnik ili se bavio nekom drugom profesijom. Fascija je otvorila čitavu novu prespektivu uopće funkcioniranja ljudskog organizma i povezanosti koje su zaista nevjerojatne kada ih počnete otkrivati. U medicini se o fasciji uči isključivo kao opni koja ima potpornu funkciju. U svijetu se ona istražuje, pogotovo njena funkcija. Sve više se o njoj govori kao o novom organu. Od 2007. godine sve je više prisutna na kongresima. 

 

 

Osnivač ste Prevent centra u Splitu. Što vas je potaknulo da se posvetite boli te liječenju bolnih stanja?

Sve je više mladih osoba, pa i djece, koja imaju dugotrajna bolna stanja. Dijagnostika je tu prva stepenica, a ako nakon dijagnostike pacijent nije u kategoriji za operaciju, onda mu preostaje klasična fizikalna terapija koja je uglavnom usmjerena na mišićno tkivo. Često sam se susretao sa situacijom da pacijentu bolno stanje ostane i nakon dobre dijagnostike i nakon puno tretmana fizikalne medicine. To je bio moj prvi i osnovni motiv. Gotovo 80% mojih pacijenata ode već nakon prvog tretmana kući bez boli, a što i je moto Preventa – otkloniti bol učiniti svakodnevicu ponovo normalnom. Bol prečesto ljudima preotme život, a ljudi potroše i vrijeme i novac tražeći adekvatnu pomoć. Medicina se razvila i sve više se razvija kroz specijalnosti koje gledaju samo određene organske cjeline. Samim tim i pristup pacijentu nije holistički. Zbog toga vrlo često pacijent svoj zdravstveni problem dugo rješava. Moje su terapijske metode bazirane na terapiji fascija, pa je i moj pristup svakom pacijentu individualan, holistički. Pacijenta i njegove tegobe gledam u cjelini, a ne samo izolirani problem zbog kojeg dolazi.

Puno sam uložio u sebe i u nova znanja iz tog područja, ali sam ih i nadogradio, pa uz manualnu terapiju fascija (fascioterapija) uspješno radim s novim tehnikama iz područja fascijalne akupunkture koje su također bazirane na anatomskim putovima fascija te novim tehnikama smanjenja boli živčanih struktura.

 

 

 

Većinu bolnih stanja zapravo povezujte s fascijom, o kojoj ste mnogo pisali na našem portal. Možete li nam ukratko pojasniti što je fascija? U kakvoj je vezi s bolnim stanjima?

Fascija je vezivno tkivo tijela. To je sustav od glave do pete, iznutra prema van, sveobuhvatan i isprepleten. Možda ste ga imali priliku vidjeti na brojnim anatomskim prikazima ljudskog organizma, a riječ je o gusto isprepletenoj mreži elastičnih vlakana. Fascija pruža okvir koji pomaže i štiti pojedinačne skupine mišića, organe i cijelo tijelo kao jedinicu. Većina kroničnih bolova u tijelu uzrokovana je disfunkcijom fascije. Drugim riječima, kronično zategnuta ili napeta fascija često je posljedica kronične i značajne boli. Ako se ne liječi, ova vrsta kroničnog naprezanja može dovesti do ozljede mišića. Ako na krivi način pristupate boli i rješavanju uzroka, mišić kreće u kompenzaciju, a to dugoročno može dovesti samo do nove ozljede, ne i rješavanja problema.  

 

Kako se pojave na fasciji odražavaju na bolna stanja?

Uzmimo za primjer „bolno rame“. Ako je fascija ramena slabo slabo pokretna tada određeni mišići rade pod 3 do 5 puta većim  opterećenjem. Tako svakodnevni uobičajeni pokreti poput okretanja ili pritiskanja  kvake na vratima ili podizanja predmeta  dodatno umaraju, opterećuju i još više ukrućuju vašu fasciju.

Bolno rame može biti posljedica težih ili manjih ozljeda ili jednostavno prenaprezanja uslijed opetovanih aktivnosti ili jednostavno protoka vremena. Manualna terapija fascije ovdje dolazi kao prevencija, uklanjanje boli i vraćanje pokreta te preporučena rehabilitacija nakon ozljede.

 

Osim fascije, čime se još bavite, koja stanja liječite?

Liječimo križobolju (išijas), bolan vrat (cervikocefalni i cervikobrahijani sindrom), bolan i ukočen rameni obruč, bolno koljeno ,teniski lakat, bolne pete (trn u peti), sindrom karpalnog kanala… No, jednako uspješno je i liječenje mnogih općih stanja zbog kojih je poremećena funkcionalnost organizma. Uspješno liječim simptome menopauze, stresa i posljedice stresa, kao što je npr. tenzijska glavobolja.

 

 

 

 

 

Možda bi vas moglo zanimati: Fascija, ta čudesna ovojnica koja sve ‘pamti’

 

 

 

Pripremila: Vjera Pađen

Foto: Unsplash, privatna arhiva