S obzirom na to da je degustacija vina povezana više s mirisom nego ukusom žene su bolje degustatorice vina od muškaraca zbog boljeg osjećaja za miris. Predlažemo vam da već ovoga vikenda iskoristite ovu prednost i uživate u mirisima vina. U nastavku donosimo sedam vinarija u čije podrume se isplati zaviriti.

VINARIJA I DESTILERIJA ROSSI

Vinarija Rossi nalazi se u istraskom mjestu Bajkini, a njezina priča seže još iz davne 1885. kada je Frederico Rossi kupio komad plodne zemlje na kojemu se sada njegovi prapraunuci bave vinarstvom. Njihova posebna priča zaokružena je i brojnim nagradama pa su tako njihova vina osvojila Decanterovo zlato, zlato na International Wine Challengeu, National Trophy za najbolje ocijenjeno hrvatsko vino, ali i zlatnu medalju za Malvaziju Templara na Vinistri. Osim vrhunskih vina možete uživati i u tradicionalnim istarskim rakijama, ginu i vinjaku.

 

ROXANICH

Roxanich vina namijenjena su radoznalim dušama koje zanima priča. Priča od toga kako je vino napravljeno do toga kako je stvaranje utjecalo na planet. Izbor vina kreće se od laganih i osvježavajućih bijelih vina i roséa pa sve do dugoodležanih vina. Ova oaza smještena je u Motovunu, a osim u mirisima i okusima vina uživat ćete i u prekrasnom pogledu.

 

View this post on Instagram

A post shared by ROXANICH (@roxanich_hotel)

KABOLA

Na sjeverozapadu istarskog poluotoka, na Momjanštini kod Buja, smjestila se vinarija Kabola. Tradicija Kabole seže još od 1891., a karakterizira ih poseban stil proizvodnje vina. Osim što se nalazi na lokaciji koja pruža idealnu klimu i tlo kruna njihovog rada jest vino iz amfora. Produžena fermentacija u amforama i počivanje vina bez uklanjanja dropa i taloga do kasnog proljeća njihov su zaštitni znak.

 

KOZLOVIĆ

Vinariju Kozlović ne treba posebno predstavljati, možemo reći da je ona kultno mjesto hrvatskoga vinarstva. Gianfranco Kozlović iz Momjana bio je prvi istarski vinar koji je nakon početka istarske vinske revolucije 90-ih godina dobio formalno priznanje na nacionalnoj razini. Riječ je o 1998. kada je i njegova malvazija proglašena najboljim bijelim vinom u Hrvatskoj.

 

STINA VINO

Brač je dom brojnim književnicima, pjesnicima, slikarima, kiparima, a poslužio je kao inspiracija i vinarima. Ime Stina povezano je s Bračkim kamenom. Na Art Directors Club NY  natjecanju Stina vina dobila su treće mjesto za najbolju ambalažu dok je njihova ambalaža u Hrvatskoj nositeljica prve nagrade. Etiketa za Stina vino predstavlja komad kamena koji je poziv umjetnicima. Kiparima da ga oblikuju, slikarima da ga oslikaju, piscima i glazbenicima da napišu pjesmu ili skladaju glazbu.

 

VINARIJA MATUŠKO

U Potomju, na Pelješcu, smjestila se Vinarija Matuško. Njihovi podrumi raj su za prave vinoljupce, a naglašavaju da bez dobrog, suhog podruma nema kvalitetnih i vrhunskih vina. Osim toga, podrum je opremljen degustacijskom i konferencijskom dvoranom gdje se uz vina može kušati i hrana dubrovačkoga kraja. Razgled Vinarije Matuško možete zaokružiti posjetom restoranu Dingač koji se nalazi na istoimenoj vinogradarskoj poziciji gdje se Mali plavac pretvara u poznati vino Dingač.

 

 

SAINT HILLS

U staroj kamenoj kućici na Pelješcu, u selu Oskorušno smjestila se vinarija Saint Hills. Nakon 80 godina od trenutka kada su prošli vlasnici otišli na ovo mjesto vratila se obitelj Tolj. Radovani, Komarna i Dingač tri su područja s kojih se proizvode vina na moderan način uz poštivanje prirode. Zanimljivo je da jedan od najboljih svjetskih enologa, Michel Rolland, sudjeluje u procesu stvaranja Saint Hills vina i priči obitelji Tolj.

 

Moglo bi vas zanimati: Tree Elements: oaza u koju jedva čekamo zaviriti

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Instagram