Anti-age njega ne djeluje! Što sad? Kad treba mijenjati anti-age kreme?

Nabavili ste superskupe anti-age kreme ili serume, bili ste zadovoljni rezultatima, ali odjednom više ništa nije kao prije. Lice više nema onu svježinu, vratili su se stari problemi, osjećate čak i nelagodu u koži. Je li vaša njega prestala djelovati? Je li vrijeme za novi proizvod ili vašoj koži više ne pomažu nikakva beaty rutina? Treba li zapravo iskočiti iz te rutine i iznenaditi lice? Jesam li možda prestar(a) da bi kreme uopće bile učinkovite? Više je razloga zašto vam se čini zašto vaša njega više ne djeluje, ili vam se barem samo tako čini.

Treba li pauzirati s njegom ili prijeći na novi proizvod?

Neredovita anti-age njega, kažu dermatolozi, nije učinkovita. Isprekidanim korištenjem krema i seruma ne dosižemo maksimalne razine kolagena u koži koju ta njega može pružiti. Stimulacija sinteze kolagena mora biti svakodnevna. Pauzirate li koji dan, razina kolagena u koži će pasti. Često mijenjanje proizvoda također ne dovodi do maksimalnih rezultata, tako da kožu nećete osvježiti čestim iznenađenjima. Intervali odmora od anti-age kreme možda su najgora stvar koju možete učiniti svojoj jer će se obnova kolagena ubrzo smanjiti.

anti-age kreme - SLOWAGE365

Osluškujte svoju kožu

Ustrajna njega pruža najbolje rezultate ali istina je da se i unatoč ustrajnoj svakodnevnoj anti-age njezi razina kolagena nakon nekog vremena ujednačuje, a čak se  može i smanjiti, kažu dermatolozi. Normalno je da ovisno o našem zdravstvenom stanju, prehrani i godišnjim dobima naša koža ima faze kada izgleda bolje i kada izgleda lošije. Zima je za većinu najkritičnije doba zbog velikih temperaturnih razlika, kao i dugotrajnoj izloženosti suhom zraku. Ljeto također iz vaše kože može izvući ono najgore, od masnoće, začepljenih pora do iritacija. I dalje možete koristiti svoju anti-age njegu, ali trebate prilagoditi ostale postupke. Zimi se preporučaju piling, hidracija, očuvanje prirodne barijere kože i zaštita od sunca ako smo na planini na snijegu, a ljeti salicilna kiselina za smanjenje mašćenja kože i čišćenje pora, proizvodi s većim koncentracijama retinola i glikolne kiseline.

Anti-age kreme: Prerano je – svejedno je

Još uvijek dosta mladih osoba misli kako je svejedno koristimo li anti-age kreme u dvadesetima ili ne jer ionako izgledaju mlado i „ima se vremena“. Kada je javnost napala jednu luksuznu kozmetičku kuću jer je kao zaštitno lice za anti-age proizvode angažirala dvadesetpetogodišnju Caru Delevingne, jer je za takvu kampanju premlada, možda im nije bio poznat podatak da se upravo u toj dobi počinje usporavati proizvodnja kolagena, stoga dobro razmislite!

anti-age kreme 01 - SLOWAGE365

Sa mnom je gotovo!

Mnogi se pitaju jesu li već prestari za takvu njegu. Recimo samo da nikad nije kasno. Do četrdesete godine u prosjeku izgubimo do 20% kolagena u koži, a do pedesete, između 20 i 40%, ovisno o naslijeđu i o životnim navikama. Nikad nije kasno za anti-age njegu, uvijek možete postići bolji izgled kože od onoga kako biste izgledali da se ne njegujete. Kako koža s dobi postaje tanja i osjetljivija, morat ćete rjeđe raditi piling, neki sastojci u poznijoj dobi mogu biti kontraproduktivni, kao retinol A, pa ćete se prikloniti drugačijoj anti-age njezi prilagođenoj vašoj dobi. I ne zaboravite pridržavati se životnog stila koji ne škodi vašoj koži jer ni najbolja krema neće moći pobijediti štetni utjecaj UV zraka, cigareta, alkohola, šećera i neadekvatne prehrane.

Razmislite još jednom – koliko dugo imate tu kremu?

Niste ni prvi ni posljednji koji pobožno i oskudno troše svoju skupocjenu kremicu rastežući njezino trajanje i više nego što treba. Aktivni sastojci krema kao što su vitamin C, retinol ili glikolna kiselina oksidiraju zbog čega gube svoju učinkovitost. Anti-age proizvodi najuščuvaniji su ako su zapakirani u ambalaži s pumpicom, dok ćete one zapakirane u kutijicama najbolje uščuvati ako ih ne kontaminirate prstima, već špatulicom i ako ih držite na hladnom.

Autor: Sunčica Pavlić

Photo: Unsplash